Θυελλώδεις είναι οι εξελίξεις στον πόλεμο στο Ισραήλ, με τη Χαμάς να ανακοινώνει ότι στα βορειοδυτικά της Γάζας δίνονται σφοδρές μάχες και τον ισραηλινό στρατό πως σκότωσε ενόπλους της στα νότια της περιοχής. Τεταμένη είναι η κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, ενώ φέρεται να αποκρούστηκε πύραυλος της Χεζμπολάχ. 

«Οι μαχητές μας δίνουν σφοδρή μάχη με αυτόματα και αντιαρματικά όπλα, με τις κατοχικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν επιδρομή στη βορειοδυτική Γάζα», ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, στην ανακοίνωσή της.

Λίγο νωρίτερα οι Ταξιαρχίες ανέφεραν ότι εκτόξευσαν «βλήματα όλμων και ρουκέτες» εναντίον στρατιωτικής ισραηλινής θέσης στο Ερέζ, την κυριότερη μεθοριακή διάβαση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, η οποία παραμένει κλειστή από το ξέσπασμα του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι IDF σκότωσαν ενόπλους της Χαμάς σε σήραγγα

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, από τη μεριά τους, έκαναν γνωστό ότι σκότωσαν ενόπλους της Χαμάς σε σήραγγα κοντά στο πέρασμα Ισραήλ-Γάζας. Συγκεκριμένα, υπογραμμίστηκε από τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωσε «αριθμό τρομοκρατών που έβγαιναν από το φρεάτιο μιας σήραγγας στη Λωρίδα της Γάζας», κοντά στο πέρασμα Ερέζ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Αυτό που αναφέρθηκε σε ανάρτηση στο Telegram είναι πως Ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν τους ενόπλους της Χαμάς καθώς έβγαιναν από το τούνελ.

Το πέρασμα Ερέζ συνδέει το Ισραήλ με το βόρειο τμήμα της Γάζας. Η ανάρτηση των IDF ανέφερε ότι στο παρελθόν ήταν το σημείο όπου «χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εισέρχονταν στο Ισραήλ για εργασία ή ιατρική περίθαλψη».

«Η Χαμάς κατασκεύασε σήραγγες κοντά στη διάβαση Ερέζ, ώστε να μπορεί να επιτίθεται στην ανθρωπιστική διάβαση και να βλάπτει όλους όσοι βρίσκονται στην περιοχή, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους», υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός.

Λίβανος: Συναγερμός πολέμου στα σύνορα, το Ισραήλ εξουδετέρωσε πύραυλο της Χεζμπολάχ 


Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, κοντά στον Λίβανο, η ένταση κλιμακώνεται διαρκώς και συνεχίζονται οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ.

Το αντιπυραυλικό σύστημα των Ισραηλινών λίγο μετά τις 18:00 εξουδετέρωσε έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Χεζμπολάχ. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο Ισραήλ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Το Ισραήλ απαντάει χτυπώντας στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Οι εκρήξεις είναι συνεχείς.



Υπάρχουν ακόμα αναφορές για χτύπημα του Ισραήλ σε στρατιωτικές θέσεις και υποδομές της Χεζμπολάχ. Ο εκπρόσωπος του στρατού, σε ανάρτησή του έστειλε μήνυμα στην οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν, ότι αν ακουμπήσουν τον φράχτη θα χτυπηθούν.

Τις τελευταίες ώρες έχουν ηχήσει σειρήνες πολέμου σε όλες τις συνοριακές περιοχές του Ισραήλ με τον Λίβανο, αλλά και σε κάποιες πιο νότια, γεγονός που προκαλεί ανησυχία μήπως χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Επιθέσεις εκατέρωθεν

Οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν, πάντως, σταματήσει, αφού οι ένοπλοι της Χαμάς συνεχίζουν να πυροβολούν εναντίον στρατιωτών, ανάφεραν στα social media οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), που παρέχουν σταθερή ενημέρωση από την πλευρά τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ισραήλ.

«Τρομοκράτες που πυροβόλησαν εναντίον (Ισραηλινών) στρατιωτών, σκοτώθηκαν, καθώς και τρομοκράτες που εντοπίστηκαν στην ακτογραμμή στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην περιοχή Ζικίμ» στο νότιο Ισραήλ, γράφουν χαρακτηριστικά.



Οι μάχες είναι σκληρές και όπως έλεγε το Σάββατο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πόλεμος θα έχει διάρκεια και θα είναι δύσκολος.

Να σημειωθεί ότι μέσα από το Telegram των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ-Κασάμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς γίνεται αναφορά για συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα, υποστηρίζοντας ότι έστησαν ενέδρα στην περιοχή στα ισραηλινά στρατεύματα.

Παράλληλα οι ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που, όπως ισχυρίζονται, έδειχνε τα άρματα μάχης και άλλα οχήματά τους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άλλα πλάνα δείχνουν αεροπορικές επιδρομές στο Μπέιτ Χανούν, στη βορειοανατολική γωνία της Λωρίδας.



Πόλεμος στο Ισραήλ: Αυξάνονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα, βομβαρδίζει το Τελ Αβίβ με ρουκέτες η Χαμάς

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος βρίσκεται στο σημείο που το Ισραήλ κλιμακώνει την περικύκλωση. της Γάζας. Η Χαμάς απαντά με ρουκέτες προς στο Τελ Αβίβ. Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, αυξάνει τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα, προειδοποιώντας για ακόμα ένα εφιαλτικό «χτύπημα».

Νωρίτερα την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου το Ισραήλ διεμήνυσε πως «έχουμε μπει στη δεύτερη φάση του πολέμου» και κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας με επείγουσα ανακοίνωση «να κατευθυνθούν στο νότο, καθώς η περιοχή που βρίσκονται είναι πεδίο μαχών». Στη συνέχεια, έδωσε εντολή για εκκένωση του νοσοκομείου «Αλ Κουντς».

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις έδωσαν και ένα βίντεο στη δημοσιότητα, με Ισραηλινούς στρατιώτες να υψώνουν την ισραηλινή σημαία σε κάποιο κτίριο της Γάζας.



Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός αύξησε τον αριθμό των στρατιωτών του που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Στη διάρκεια της νύχτας (του Σαββάτου προς σήμερα Κυριακή) αυξήσαμε τον αριθμό των δυνάμεων του στρατού που εισέρχονται στην Λωρίδα της Γάζας και αυτές εντάχθηκαν σε αυτές που πολεμούν ήδη εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Αυξάνουμε σταδιακά τις χερσαίες επιχειρήσεις και το εύρος των δυνάμεών μας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», διευκρίνισε.

Ανησυχία για το νοσοκομείο Αλ Κουντς, από όπου ζητήθηκε εκκένωση 


Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι ισραηλινές αρχές ζήτησαν να εκκενωθεί αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Λωρίδα της Γάζας.



«Κάτω από τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα τζαμιά και τα σπίτια στη Γάζα βρίσκεται ένας φρικτός υπόκοσμος της τρομοκρατίας της Χαμάς. Για να διαλύσουμε τη Χαμάς, πρέπει να διαλύσουμε τις υπόγειες σήραγγές της» αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός.



Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει ξανά στο στόχαστρό του το εν λόγω νοσοκομείο, όπως και το λεγόμενο «ινδονησιακό νοσοκομείο».


Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από την πλευρά του ωστόσο τονίζει ότι οι προειδοποιήσεις από τις ισραηλινές αρχές για άμεση εκκένωση του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας είναι «βαθιά ανησυχητική».

«Η έκθεση της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου για απειλές εκκένωσης στο νοσοκομείο Αλ Κουντς  είναι βαθιά ανησυχητική», έγραψε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στο X, πρώην Twitter.

«Επαναλαμβάνουμε – είναι αδύνατο να εκκενωθούν νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους».



Το ίδιο τόνισε και ο Ερυθρός Σταυρός.



Μάλιστα, νωρίτερα την Κυριακή υπήρξαν αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις κοντά στο νοσοκομείο.

Το Al Jazeera μίλησε με τον διευθυντή του νοσοκομείου, ο οποίος λέει ότι δεν υπάρχει λόγος για το Ισραήλ να στοχεύει τις εγκαταστάσεις ή τις γύρω περιοχές.

«Δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία στο νοσοκομείο, καμία στρατιωτική παρουσία, τίποτα απολύτως. Μόνο χιλιάδες Παλαιστίνιοι εδώ, πολλοί από τους οποίους έχουν χάσει τα σπίτια τους. Χιλιάδες άλλοι αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία της UNRWA», είπε.

«Το Ισραήλ στοχεύει κάθε κτίριο γύρω από το νοσοκομείο Αλ Κουντς. Γιατί αυτό; Κανείς δεν ξέρει».

Κοντά στο να εμπλακεί στον πόλεμο το Ιράν

Πάντως, οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, απότοκο του πολέμου στο Ισραήλ, ολοένα και εντείνονται, με το Ιράν να προειδοποεί για τη συμμετοχή του.

«Το Ισραήλ έχει περάσει τις κόκκινες γραμμές, κάτι που μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση», έγραψε ο Πρόεδρος του Ιράν σε ανάρτησή του στο X την Κυριακή.

«Η Ουάσιγκτον μας ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζει να παρέχει ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έστειλαν μηνύματα στον Άξονα της Αντίστασης αλλά έλαβαν σαφή απάντηση στο πεδίο της μάχης», τόνισε.

«Αξονας αντίστασης» είναι, κατά τον ίδιο, ένα δίκτυο δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή, μέρος του οποίου είναι η Χαμάς.

Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ιράν να μείνουν έξω από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, καθώς επιθυμούν να σταματήσουν μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου φονική του επίθεση στο ισραηλινό έδαφος. Σε αντίποινα το Ισραήλ βομβαρδίζει έκτοτε αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και πρόσφατα ενέτεινε τους βομβαρδισμούς.