Δραματική τροπή έχει λάβει ο πόλεμος στο Ισραήλ, με το επίκεντρο των εξελίξεων να βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Γάζα, μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου, όπου εκτιμάται ότι έχασαν την ζωή τους περί τους 500 ανθρώπους και πολλοί τραυματίστηκαν. Την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή δεν έχει λάβει κανείς ακόμα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου να δηλώνει ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι την επίθεση πραγματοποίησε η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικό Τζιχάντ, ενώ η Χαμάς κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ.

Ειδικότερα, ο ισραηλινός στρατός και ο ίδιος ο Νετανιάχου επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, στην παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, λέγοντας ότι τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού υποδεικνύουν ότι το νοσοκομείο επλήγη κατά την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση.

«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει: Βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα είναι αυτοί που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο στη Γάζα και όχι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Αυτοί που δολοφόνησαν βάναυσα τα παιδιά μας, δολοφονούν επίσης τα δικά τους παιδιά», δήλωσε χαρακτηριστικά, αργά το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.



Από την άλλη πλευρά ο ηγέτης της παλαιστινιακής Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια σε τηλεοπτική ομιλία αργά απόψε, τόνισε πως η Ουάσινγκτον έδωσε στο Ισραήλ «την κάλυψη για την επιθετικότητά του», συμπεριλαμβάνοντας και την επίθεση στο νοσοκομείο. «Η σφαγή στο νοσοκομείο επιβεβαιώνει τη βαρβαρότητα του εχθρού και την έκταση του αισθήματος ήττας του», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η επίθεση θα είναι "ένα νέο σημείο καμπής». Ο Χανίγια κάλεσε όλο τον παλαιστινιακό λαό «να βγει έξω και να έρθει αντιμέτωπος με την κατοχή και τους εποίκους». Κάλεσε επίσης όλους τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους να οργανώσουν διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ.

Όλα αυτά καθώς ο χρόνος για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ μετράει αντίστροφα και η Γάζα βρίσκεται ήδη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. 

____________2023-10-18__1_24_36___
____________2023-10-18__1_24_54___
____________2023-10-18__1_36_12___
____________2023-10-18__1_37_09___


Πόλεμος στο Ισραήλ: Ακυρώθηκε η Σύνοδος Μπάιντεν με τους ηγέτες Αραβικών χωρών στην Ιορδανία

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την φονική επιδρομή, ενώ εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας χαρακτήρισε την επίθεση «γενοκτονία» και «ανθρωπιστική καταστροφή». Ύστερα από την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Ιορδανία. Το ίδιο και η Ιορδανία αφού, το Ιορδανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως και η Ιορδανία ακυρώνει την συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη.

27820562
27820563

H σιιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου από την πλευρά της κατήγγειλε αυτό που δηλώνει ως «θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ σε νοσοκομείο της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, και ανακοινώσε ότι η Τετάρτη θα είναι «μια μέρα πρωτοφανούς οργής» εναντίον του Ισραήλ και της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη χώρα.

27819024

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε πολύ έντονα τη «βάρβαρη» επίθεση του Ισραήλ. «Είμαστε βαθιά αγανακτισμένοι που εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της στοχοποίησης ενός νοσοκομείου στη Γάζα σήμερα, και καταδικάζουμε αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήρτησε στο Χ: «Το χτύπημα ενός νοσοκομείου με γυναίκες, παιδιά και αθώους πολίτες είναι το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ που στερούνται των πιο βασικών ανθρωπιστικών αξιών. Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η πρωτοφανής θηριωδία στη Γάζα».

Πηγές: Associated Press, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ