Η χρήση της ιβουπροφαίνης (ibuprofen), ενός ευρέως συνταγογραφούμενου μη στεροειδούς φαρμάκου με αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση, μπορεί να φέρει σοβαρά προβλήματα γονιμότητας στον άνδρα. Αυτό λέει μια έρευνα από Δανούς και Γάλλους επιστήμονες που προειδοποιούν πως η χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου μπορεί να μειώσει σημαντικά την τεστοστερόνη, όπως και την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Κρίστενσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μετά από μελέτη σε ομάδα 31 υγιών ανδρών, 18 έως 35 ετών, οι οποίοι έπαιρναν το φάρμακο καθημερινά έως για έξι συνεχόμενες εβδομάδες.

Όσοι έπαιρναν δύο φορές κάθε μέρα 600 μιλιγκράμ ιμπουπροφέν επί δύο εβδομάδες εμφάνισαν διαταραχή των ανδρικών ορμονών (υπογοναδισμό), ανάλογη με αυτή που εμφανίζεται σε ηλικιωμένους και καπνιστές, με τον υπογοναδισμό να οφείλεται στη μείωση της τεστοστερόνης λόγω ανεπαρκούς παραγωγής της εν λόγω ορμόνης στους όρχεις.

Ωστόσο, οι γιατροί τόνισαν πως η διαταραχή δεν ήταν ούτε σοβαρή ούτε μόνιμη.