«Πρωταθλήτριες» αναδεικνύονται οι γυναίκες στην μακροζωία, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat. Οι γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα, ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο κατά 5,5 χρόνια σε σχέση με τους άντρες.

Τα παραπάνω στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής και τα ποσοστά μακροζωίας γυναικών και ανδρών στην ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. To γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι γυναίκες είναι «πρωταθλήτριες» στην μακροζωία, με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής – άνω των 83 ετών – στην Γαλλία, την Ισπανία, τη βόρεια Ιταλία τη Σκανδιναβία αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Τι ισχύει για την Ελλάδα - Οι γυναίκες «πρωταθλήτριες» στην μακροζωία

Το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα τo 2021, είναι τα 80,2 χρόνια - όσο είναι περίπου και στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (80,1 χρόνια).

Για τις γυναίκες, σε σχέση με τους άντρες - συγκεκριμένα στα 82,9 χρόνια έναντι 77,4 έτη. το προσδόκιμο είναι μεγαλύτερο κατά 5,5 χρόνια

Στον χάρτη της Eurostat, με βαθύ μπλε και μωβ χρώμα, φαίνονται οι περιφέρειες της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας των κατοίκων (που ανήκουν στον γυναικείο πληθυσμό).

Πιο συγκεκριμένα, στην κορυφή της μακροζωίας στη χώρα μας βρίσκονται για το 2021 οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) και η Ηπειρος (Άρτα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πρέβεζα), με ηλικία άνω των 85 ετών. 

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο στο 90,3% του ΑΕΠ - Στην Ελλάδα μειώθηκε στο 166,5% του ΑΕΠ

Στην δεύτερη θέση βρίσκονται τα νησιά της περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη, όπου οι κάτοικοι ζουν περισσότερο από 84 έτη.

Ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος, με μέσο όρο ζωής τα 83,7 έτη.

Οι άνδρες ζουν λιγότερο

Το υψηλότερο ποσοστό για το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες το 2021 ήταν τα 82,8 έτη, και καταγράφηκε στην αυτόνομη νησιωτική περιφέρεια Åland της Φινλανδίας.

Στην Ελλάδα, η Ήπειρος και το Βόρειο Αιγαίο κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας στους άνδρες, με 80,2 και 80,5 έτη αντίστοιχα.