Ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Άξελσον του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης έκαναν γνωστά τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία κάποιος μπορεί να διακρίνει αν ένα άλλο πρόσωπο είναι άρρωστο, με μία και μόνο ματιά.

Σε ένα πείραμα όπου μετείχαν 16 πρόσωπα, οι γιατροί χορήγησαν ένεση είτε με πραγματικό βακτήριο, είτε με ένα εικονικό και φωτογράφησαν τους εθελοντές. Κάποιοι από αυτούς αρρώστησαν πραγματικά και έδειξαν τις φωτογραφίες όλων σε 62 ανθρώπους.

Το 81% των ανθρώπων αυτών παρατήρησε τα σημάδια στο πρόσωπο αυτών που ήταν άρρωστοι, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό αυτών που βρήκαν τους εθελοντές που έμειναν υγιείς.

Η μελέτη έδειξε πως υπάρχουν δύο σημεία που προδίδουν την ασθένεια κάποιου. Το ωχρό δέρμα και τα πεσμένα βλέφαρα.

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε πως αυτοί οι οποίοι φοβούνται μη τυχόν και κολλήσουν ασθένειες είναι περισσότερο παρατηρητικοί με το ποιος μπορεί να είναι άρρωστος και ποιος όχι, καθώς τα σημάδια ασθένειας ενός προσώπου είναι πιο ορατά γι' αυτούς.

Όπως επιβεβαιώνει η μελέτη, οι άρρωστοι έχουν διάφορα κοινά σημάδια πάνω τους, όπως πιο ωχρό δέρμα, πιο πρησμένο πρόσωπο, πιο κόκκινα μάτια, πιο πεσμένα βλέφαρα και άκρες του στόματος, καθώς και μια αίσθηση διάχυτης κόπωσης.