Την πιο λευκή μπογιά στον κόσμο, ικανή να περιορίσει τη χρήση κλιματιστικών, δημιούργησε το εργαστήριο του Purdue University. Η μπογιά μπήκε μάλιστα στο βιβλίο Guinness World Records ως η πιο λευκή που δημιουργήθηκε ποτέ, αλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος των ερευνητών.

Το ερέθισμα της δημιουργίας της ήταν να συμβάλουν στη μείωση ή ακόμη και στην εξάλειψη της ανάγκης χρήσης των κλιματιστικών και κατά συνέπεια να επέλθει κάμψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο Σιουλίν Ρουάν, καθηγητής Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, δήλωσε ότι άρχισε αυτό το σχέδιο πριν από 7 χρόνια έχοντας στο νου την εξοικονόμηση ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η ιδέα ήταν να γίνει μια μπογιά που θα μπορούσε να αντανακλά το ηλιακό φως μακριά από ένα κτίριο.

Aντανακλά το 98,1% της ηλιακής ακτινοβολίας

Το να κατορθώσουν να κάνουν την μπογιά ανακλαστική είχε ως αποτέλεσμα να γίνει πράγματι λευκή από την υψηλή συγκέντρωση μιας χημικής ουσίας, του θειικού βαρίου, και από τα διαφορετικού μεγέθους σωματίδια της ουσίας στην μπογιά. Κατάφεραν η μπογιά να αντανακλά το 98,1% της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ εκλύει υπέρυθρη ακτινοβολία.

Επειδή απορροφά λιγότερη ζέστη από τον ήλιο από αυτή που εκλύει, μια επιφάνεια με αυτή την μπογιά είναι πιο δροσερή από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, χωρίς να καταναλώνει ενέργεια. Η χρήση της μπογιάς σε μια ταράτσα περίπου 93 τ.μ. θα μπορούσε να οδηγήσει σε δροσιά ισχύος 10 Kw, που είναι πιο ισχυρή από τα κλιματιστικά των περισσότερων σπιτιών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time