Η επιχείρηση «θερμοστάτης» μπαίνει σε εφαρμογή και στην Ελλάδα, που λαμβάνει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το σχέδιο της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου παρουσίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας,  ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και η γγ του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι υπουργοί, στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης άμεσα κατά 10% και μέχρι το 2030 έως και 30%. Οι φορείς που θα πιάνουν τον στόχο θα επιβραβεύονται με μπόνους ενώ θεσπίζεται και το πέναλτι για όσους είναι πλημμελείς ή δεν πιάνουν τον στόχο.

Τα bonus και τα πέναλτι

Ειδικότερα και αναφορικά με τα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει ο φορέας. Για όσους δεν “πιάσουν” τους στόχους ή το αμελήσουν, τότε θα πρέπει, όπως είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, να κάνουν οικονομίες από αλλού – από τον προϋπολογισμό – τους για να καλύψουν τη διαφορά.

Παράλληλα, μπαίνει «κόφτης» στα κλιματιστικά, καθώς υπάρχει σύσταση να λειτουργούν τα κλιματιστικά σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τα κλείνουν για 10 λεπτά ανά 2-3 ώρες και να ανοίγουν τα παράθυρα, ενώ κλειστά θα πρέπει να είναι και όταν αποχωρούν από την εργασία τους.

Επιπλέον, υπάρχει σύσταση για τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ. Πχ όπως αναφέρθηκε «όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος». Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας. Για κάθε κτίριο του δημοσίου θα πρέπει να υπάρχει ενεργειακός υπεύθυνος που θα οριστεί από τον κάθε φορέα. Σημειώνεται ότι θα γίνεται έλεγχος στα δημόσια κτίρια για την εφαρμογή του μέτρου συγκρίνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 με αυτούς του 2022.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας η κυβέρνηση προχωρά σε σε συστηματοποίηση προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:
1. Δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας
2.Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και κατά 30% έως το 2030.
3. Θεσπίζουμε κίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το ΥΠΕΣ θα συντονίσει για να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Οι δράσεις αφορούν τη χρήση και τη συντήρηση των κλιματιστικών, τη δαπάνη για τον φωτισμό κλο. Οι φορείς που δεν πέτυχαν τον στόχο της εξοικονόμησης, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά.

Όπως ανέφερε η κ. Σδούκου ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας ανέρχεται σε 15% με 20% το έτος. Η ίδια ανέφερε ότι η ενεργειακή δαπάνη για το 2020 στα κτίρια του Δημοσίου ανήλθε σε 596 εκατ. ευρώ, ανέβηκε σε 956 εκατ. ευρώ το 2021 και θα φτάσει το 1.165 δισ ευρώ το 2022 χωρίς να έχει αλλάξει σημαντικά η κατανάλωση. Άμεδος στόχος της δέσμης μέτρων που παρουσιάστηκε είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το 2022 ενώ ως το 2030 ο στόχος ανεβαίνει στο 30%.

Δεδομένου ότι η ενεργειακή δαπάνη του Δημοσίου αναμένεται να φθάσει εφέτος (πριν την εφαρμογή των μέτρων) στο 1,165 δισ. ευρώ, το όφελος από την υιοθέτηση των μέτρων αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Παράλληλα σήμερα προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Σδούκου η ενεργειακή δαπάνη για τις 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης (κτίρια, οδοφωτισμός και αντλιοστάσια), ήταν το 2020 596 εκατ. ευρώ ενώ η κατανάλωση ήταν 4.450 γιγαβατώρες. Το 2021 η δαπάνη έφθασε στα 956 εκατ. με κατανάλωση 5.346 γιγαβατώρες ενώ φέτος χωρίς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν η δαπάνη θα φθάσει στο 1,165 δισ. με την κατανάλωση στα περυσινά επίπεδα.

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, πρέπει να κάνουμε οικονομία, ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα που προτείνονται θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Σύμφωνα με αυτό, σε πρώτη φάση θα μπει «κόφτης» στα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια.

Συγκεκριμένα, τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δε θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, θα γίνεται έλεγχος στα δημόσια κτίρια για την εφαρμογή του μέτρου συγκρίνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 με αυτούς του 2022. Ακόμη, υπάρχει σύσταση για περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18-20 εκατ. ευρώ. Ο κ. Βορίδης είπε ότι το ΥΠΕΣ θα συντονίσει για να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Οι δράσεις αφορούν τη χρήση και συντήρηση των κλιματιστικών, τη δαπάνη για τον φωτισμό κ.α. Οι φορείς που δεν πέτυχαν τον στόχο της εξοικονόμησης θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά.

Πώς θα επιδοτηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες

Αν οι κρατικοί φορείς καταφέρουν και μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την αύξηση της χρηματοδότησης από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η μείωση στην κατανάλωση θα διαπιστώνεται σε σύγκριση με τους λογαριασμούς ρεύματος της αντίστοιχης περιόδου.

Αν δεν επιτυγχάνεται δεν αποκλείεται η κρατική χρηματοδότηση αντί να αυξάνεται, να μειώνεται.

Για την εφαρμογή του μέτρου το ΥΠΟΙΚ θα δημιουργήσει πλατφόρα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτηρίου.

Bonus στα νοικοκυριά

Για τα νοικοκυριά, το μπόνους θα είναι η αυξημένο επίδομα ρεύματος.

Καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί άμεσα η θερμοκρασία του κλιματιστικού, και αν ένας δημόσιος φορέας ή ένα νοικοκυριό ανταποκρίνεται στις συστάσεις για θερμοκρασία 26-27 βαθμούς, θα γίνεται σύγκριση των λογαριασμών του 2021 σε ένα ίδιο διάστημα. Δηλαδή, για παράδειγμα σύγκριση του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου 2021 με τον Ιούλιο-Αύγουστο 2022.

Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης

Δημιουργείται ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης, είπε ο Κώστας Σκρέκας, ξεκινώντας την ενημέρωση. Στόχος η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% άμεσα, ενώ θα ληφθούν και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης έως 30% μέχρι το 2030.

Θα υπάρχει help desk με ειδικούς για να βοηθηθούν οι φορείς.

Σε ό,τι αφορά στα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει.

Δείτε το σχετικό βίντεο