Όμορφη, δραστήρια και επιτυχημένη, η Μαρία Μαραγιάννη είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια pilates με πολυετή εμπειρία. Γυμνάζει αρκετούς celebrities, που την εμπιστεύονται με κλειστά μάτια, ενώ αυτό που θέλει πάνω απ’ όλα είναι να χαρίσει στους «μαθητές» της μια καλύτερη ζωή μέσα από το pilates. Η όμορφη γυμνάστρια μιλά για τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, ενώ αποκαλύπτει και ανάρμοστες συμπεριφορές που έχει δεχτεί.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το pilates;

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, όταν ξαφνικά, σε καλοκαιρινές διακοπές, παρέλυσε η δεξιά πλευρά του σώματός μου. Υποβλήθηκα σε μαγνητική και η διάγνωση έδειξε μετατόπιση σπονδύλων στον αυχένα. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για μένα. Η πιθανότητα να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση ήταν μεγάλη. Τότε γνώρισα το pilates.

Δεν ήταν ακόμη τόσο διαδεδομένη η μέθοδος στην Ελλάδα. Εγώ, ωστόσο, αποφάσισα να το δοκιμάσω σαν εναλλακτική μέθοδο θεραπείας. Και τελικά η ζωή μου άρχισε να αλλάζει. Αυτή η μέθοδος άσκησης όχι μόνο με ικανοποιούσε ως αθλητική δραστηριότητα, αλλά λειτούργησε και θεραπευτικά ως προς το πρόβλημα υγείας μου. Ωστόσο, στο παρελθόν δέχτηκα επιθετικές συμπεριφορές στο χώρο εργασίας μου και στην ουσία αυτές είναι που με οδήγησαν να ασχοληθώ επαγγελματικά με το pilates.

Τι ακριβώς συνέβη;

Δεν ήθελα να πηγαίνω στη δουλειά μου. Είχα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια ομαλής συμβίωσης μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Δεν ήταν μόνο η πίεση από τις ευθύνες που είχα να φέρω εις πέρας, αλλά ο ψυχολογικός πόλεμος, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων, το γεγονός ότι με έκαναν να αισθάνομαι και ασήμαντη, τακτική ώστε να σε εξαναγκάσουν να παραιτηθείς. Eίναι ανέντιμο. Όλα αυτά μαζεύτηκαν και το μπαλόνι που φούσκωνε έσκασε! Έτσι, μια μέρα, από το υπερβολικό στρες, έχασα το φως μου για κάποιες ώρες και αυτό ήταν για μένα τεράστιο σοκ. Η διάγνωση ήταν αποκόλληση υαλοειδούς, η οποία δεν δικαιολογείται σε νεαρή ηλικία. Ναι μεν είναι κάτι παροδικό, αλλά κάθε φορά που πιέζεσαι ξανασυμβαίνει.

Μαρία Μαραγιάννη

Πώς αντιμετώπισες το δύσκολο κομμάτι που επηρέασε και την όρασή σου;

Φυσικά, φοβήθηκα, τρόμαξα! Ευτυχώς, όμως, το αντιμετώπισα με την κατάλληλη θεραπεία. Μου έχει συμβεί, για παράδειγμα, την ώρα που οδηγώ. Όμως, είμαι πολύ δυνατή και δεν τα παρατάω ποτέ. Σκέφτομαι πάντα θετικά.

Πόσο σε βοήθησε το pilates σωματικά αλλά και ψυχικά;

Το pilates μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή με έναν τρόπο μαγικό. Στην ουσία είναι ένας νέος τρόπος ζωής, που σε κάνει να θέλεις να φροντίσεις ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου. Βλέποντας τη διαφορά μέρα με τη μέρα στο σώμα σου, αλλά και στην ψυχή σου, μπορείς να γίνεις ένας νέος άνθρωπος, περισσότερο υγιής και πιο χαρούμενος.

Μαρία Μαραγιάννη

Έχεις δεχτεί ποτέ σεξουαλική παρενόχληση;

Η αλήθεια είναι ότι έχω δεχτεί ανάρμοστες συμπεριφορές αρκετές φορές. Αυτό, βέβαια, δεν θεωρώ ότι έχει να κάνει αποκλειστικά με την εμφάνιση. Κάποιοι παίρνουν το θάρρος μόνοι τους. Δεν θα ξεχάσω το βράδυ που με ακολούθησε ένας άντρας μετά το τέλος της δουλειάς μου, όταν έβγαινα από το στούντιο pilates στην Καλλιθέα. Με περίμενε κάθε βράδυ από κάτω, φοβόμουν να φύγω μόνη, με πήγαιναν πάντα άλλοι στο αυτοκίνητο… Μέχρι που μια φορά που έτυχε να είμαι μόνη εντελώς, κρύφτηκε πίσω από το αμάξι του. Με έσωσε ένας περαστικός που άρχισε να φωνάζει «αστυνομία», με τον άγνωστο άντρα να το βάζει στα πόδια. Δεν τον ξαναείδα ποτέ από τότε. Πρέπει να μιλάμε πια για όλα. Να περνάμε μηνύματα, και να ξέρουν και όσοι θέλουν να κάνουν κακό πως δεν είμαστε μόνες μας πια.

Αρκετοί celebrities σε εμπιστεύονται. Είναι δύσκολοι ή πειθαρχούν σε ό,τι τους λες;

Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες είτε είναι διάσημος είτε όχι. Προσωπικά, δεν θυμάμαι να έχω αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Και ναι, πειθαρχούν σε ό,τι τους λέω γιατί με εμπιστεύονται. Και χαίρομαι πολύ, γιατί έχω με όλους εξαιρετική συνεργασία.

Μαρία Μαραγιάννη

Θα σε ενδιέφερε να κάνεις τηλεόραση;

Με ενδιαφέρει η τηλεόραση σε ό,τι έχει να κάνει με το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαι. Θα με ενδιέφερε να παρουσιάζω μια εκπομπή ευεξίας, που θα περιλάμβανε την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Στην εποχή μας κυριαρχούν οι στρεσογόνες καταστάσεις και θεωρώ ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη περισσότερο από τρόπους με τους οποίους το μυαλό θα αποσπάται απ’ ό,τι τους επιβαρύνει. Θεωρώ ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στον παραπάνω τρόπο ζωής.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Οn Time»