Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί κι επίσημα η απόφαση για την εκ νέου χρησιμοποίηση των μασκών σε συγκεκριμένους χώρους.

Πρόκειται για απόφαση που λήφθηκε χθες λίγο μετά το μεσημέρι από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, αλλά και της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Διαβάστε ακόμα: Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: "Θερίζουν" κοροναϊός και ιώσεις" - Συστάσεις για χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, κλειστούς χώρους και νοσοκομεία

Κορονοϊός: Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα

Οι επιστημονικοί συνεργάτες του υπουργείου κατέχουν στα χέρια τους στοιχεία που θέλουν την υποπαραλλαγή του κορονοϊού JN.1 να έχει σημαντική διασπορά.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στο σύνολο των δομών υγείας της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Ανησυχητικό "κοκτέιλ" ιώσεων και κοροναϊού - "Ασφυξία" στα νοσοκομεία, καθημερινή η αύξηση των εισαγωγών

Τα στοιχεία από νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους λόγω Covid-19

Είναι χαρακτηριστικό πως η νέα διασπορά του κορονοϊού φέρνει εκατοντάδες νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία, που ξεπερνούν τις 1.300 εβδομαδιαίως, ενώ οι επιστήμονες που μελετούν τα μαθηματικά μοντέλα της διασποράς της νόσου βλέπουν αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων εντός του Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, τα εμβολιαστικά ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου, για παράδειγμα, είναι στη χώρα μας περίπου 250.000 -σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ- και μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 170.000 εμβόλια.

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας προκύπτει πως μέχρι και τις 22/12/23 με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBΒ έχουν εμβολιαστεί μόνο 159.574 πολίτες κι έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν επιπλέον 8.329 πολίτες.