Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το «κοκτέιλ» ιώσεων και κοροναϊού, που γεμίζει τα νοσοκομεία. Οι εισαγωγές καθημερινά φτάνουν τις 200 με 250, οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 είναι 1450 και από αυτούς οι 100 βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Το φαινόμενο της ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού και των ιώσεων, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, αποδίδεται σε ένα βαθμό στις εορταστικές συνευρέσεις. Σε επιφυλακή όμως βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές και τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, την «JN.1», η οποία εξαπλώνεται με ταχύτητα, παγκοσμίως – και στην Ευρώπη. Γι` αυτό τον λόγο η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε σήμερα (28/12) εκτάκτως, προχώρησε σε σύσταση για χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και μέσα μεταφοράς.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά συστήνεται σε χώρους με συγχρωτισμό. Σχετικά με τα νοσοκομεία, η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Υπενθυμίζει ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία και οι επιτροπές λοιμώξεων μπορούν να επαναφέρουν τη χρήση της ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, είτε στο νοσοκομείο, είτε γενικότερα. Το μέτρο θα αφορά εργαζόμενους στα νοσοκομεία, νοσηλευόμενους και επισκέπτες.

«Πονοκέφαλος» τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και οι γιορτές

Άλλο ένα θέμα που απασχόλησε σήμερα την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ήταν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της covid-19 με το ενισχυμένο εμβόλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση. Την ίδια ώρα, ενόψει των γιορτών οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, τη διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και, σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.


ΠΟΕΔΗΝ: Μεγάλη αύξηση προσελεύσεων και εισαγωγών στα νοσοκομεία

Ιώσεις και κοροναϊός, που θερίζουν τις τελευταίες ημέρες, οδηγούν χιλιάδες πολίτες στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα κρεβάτια στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές συνεχώς γεμίζουν.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, η κίνηση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά πολύ λόγω της εξαρσης των ιώσεων. Κατά 25% αυξήθηκαν οι ασθενείς με ιώσεις που εξετάζονται στα επείγοντα καθώς επίσης και οι εισαγωγές με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία στα επείγοντα.

Ενδεικτικά παραδείγματα: 

Στον Ευαγγελισμό  

  • Στις τελευταίες εφημερείες εξετάζονται πάνω από 1.000 ασθενείς.
  • Αύξηση 25% στα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά.
  • Εισήχθησαν στη τελευταία εφημερεία περί τους 8 ασθενείς με γριπη Η1Ν1.
  • Αύξηση 80% στις προσλεύσεις ασθενών με κορονωιο. Πτώση στα χειρουργικά περιστατικά.

Στο ΑΤΤΙΚΟ αντίστοιχη εικόνα

  • Στη τελευταία εφημερεία εξετάσθηκαν 950 ασθενείς και εισήχθησαν 180 ασθενείς.
  • Αυξημένες οι προσλεύσεις ασθενών covid-19  και οι εισαγωγές.

Στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Θεσσαλονίκης

  • Στις τελευταίες εφημερείες εξετάζονται 1200 ασθενείς με 180 περίπου εισαγωγές.  
  • Αυξημένες κατά  25% οι προσελεύσεις ασθενών με ιώσεις.
  • Νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων.
  • Απίστευτη ταλαιπωρία για εξέταση στα επείγοντα που ξεπερνάει τις 8 ώρες.

Σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ υπάρχει αύξηση 80% στις προσελεύσεις ασθενών με covid-19  και των εισαγωγών που ξεπερνάνε τους 30 ασθενείς. Ωστόσο, με πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Γι αυτό και σε λίγες ημέρες λαμβάνουν εξιτήριο.

Σήμερα με βάσει τα επίσημα στοιχεία στα νοσοκομεία της χώρας  

  • Νοσηλεύονται 1.027 ασθενείς με κορωνοιό στις 2.443 κλίνες που διατίθενται.
  • Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 40 συνολικά κλίνες ΜΕΘ που διατίθονται  για ασθενείς με covid-19 . ΚΑΜΙΑ  σχέση με πέρυσι.
  • Συνολικά  οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, με τις 170 κλίνες ΜΕΘ που νοικιάζει το σύστημα από τον ιδιωτικό τομέα,  είναι 1.069 κλίνες  ΜΕΘ και κατειλημμένες οι  868 κλίνες. Κενές 201 κλίνες. 
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Έξαρση των ιώσεων στα παιδιά

Αυτήν την περίοδο παρατηρείται επιδημική έξαρση ιώσεων και στον παιδικό πληθυσμό. Οι εποχικοί ιοί, η γρίπη και ο RSV προκαλούν τις περισσότερες λοιμώξεις.

«Τα περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να εξεταστούν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα» αναφέρει στην ΕΡΤ η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» Αθανασία Λουρίδα. Επιπλέον επισημαίνει «οι γονείς να ανησυχήσουν αν το παιδί έχει υψηλό πυρετό, αν έχει ασταμάτητους εμέτους και διάρροιες, αν είναι επηρεασμένη η γενική του κατάσταση, αν δεν μπορεί να φάει, αν έχει υπνηλία ή διέγερση».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές είναι αρκετά δύσκολη, καθώς:

  • Υπάρχει αύξηση 30% στα παιδάκια που προσέρχονται με ιώσεις.
  • Αναμονές για εξέταση πάνω από 4 ώρες και παιδάκια σε ράντζα και στη διασπορά σε κλινικές αλλων παθήσεων.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού

 «Τα αντιικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι αυτής της υποπαραλλαγής κι επίσης το εμβόλιο παρέχει σημαντική ανοσία έναντι σοβαρής νόσου κι έναντι αυτής της υποπαραλλαγής» υπογραμμίζει στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής. «Το εμβόλιο συστήνεται ισχυρά για όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού γιατί μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο» λέει ακόμα.