Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα λόγω της έξαρσης του κύματος κορονοϊού και γρίπης που κορυφώνεται, με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία.

Οι γιορτές μπορεί να τέλειωσαν και αν και περάσαμε όμορφες στιγμές με φίλους και συγγενείς, τα ρεβεγιόν και οι βόλτες φαίνεται πως έγιναν σύμμαχοι του κορονοϊού, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου σε συνδυασμό με τη γρίπη «θερίζουν» τη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα: Κορονοϊός: Γέμισαν πάλι νοσοκομεία και εντατικές - Στο 40% η αύξηση στις εισαγωγές

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες έγιναν 172 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 72 στην Αθήνα. Συνολικά οι νοσηλείες είναι 1.415, 84 άτομα έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 7 σε μονάδες αυξημένης φροντίδας.

Την ίδια ώρα, σε ασφυκτική κατάσταση βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ό,τι αφορά τις κλίνες. Το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ οι ειδικοί καλούν σε χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και προτρέπουν να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες.

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: "Κάτω από το 10% οι εμβολιασμένοι"

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό… και να λαμβάνουμε μέτρα», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ο ιός ζει ανάμεσά μας και όταν υπάρχει έξαρση, θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα», συνέχισε και πρόσθεσε ως πρώτο μέτρο την πρόληψη και τον άμεσο εμβολιασμό, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες που υπολογίζονται, σύμφωνα με τον ίδιο, σε 2 εκατομμύρια άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ανέρχονται σε 130.000, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό κάτω του 10%.

Επισήμανε πως πολλοί περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι σημειώθηκαν 5 θάνατοι από γρίπη το φθινόπωρο, ενώ από κορονοϊό «κάθε εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους 60 άτομα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο αριθμός των ατόμων που πέθαναν από κορονοϊό ανήκε στις ευπαθείς ομάδες.

Για τις μάσκες είπε ότι τουλάχιστον οι ευπαθείς πρέπει να φοράνε,  ενώ στην περίπτωση που βγουν θετικοί στον ιό να κάνουν χρήση των αντιικών φαρμάκων ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπλοκές.

Ειρήνη Αγαπηδάκη: "Αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ"

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε πως υπάρχει αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ λόγω και της έξαρσης της γρίπης και του κορονοϊού.

Ακόμη, η Ειρήνη Αγαπηδάκη σημείωσε ότι στόχος είναι η παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων προστασίας, κυρίως σε δομές υγείας και φροντίδας ατόμων από ευπαθείς ομάδες και υπογράμμισε ότι όλα δείχνουν πως ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνεται στο εξής σε ετήσια βάση, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Η κ. Αγαπηδάκη προανήγγειλε πως θα υπάρξει τις επόμενες ώρες ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται από μαθητές και γονείς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων από τη Δευτέρα, ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης: Πότε έρχεται η κορύφωση;

Σημειώνεται πως αύξηση για τον αναπνευστικό ιό RSV καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα κατά 260%, ενώ 57% ήταν αυξημένα τα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες. Για τη γρίπη τύπου Α, στο 222% για τον τελευταίο μήνα και αύξηση 88% για την τελευταία εβδομάδα. Αύξηση της τάξης του 180% παρατηρείται στο ιικό φορτίο του Covid-19 τον τελευταίο μήνα και 87% μόνο την τελευταία εβδομάδα.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο φορτίο τις επόμενες 2-3 εβδομάδες», τονίζει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, και σημειώνει πως η ύφεση θα σημειωθεί τέλη Ιανουαρίου και μετά ξανά μια αύξηση από τον Μάρτιο.

Ξεπουλάνε μάσκες και self test στα φαρμακεία

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες, ειδικά τις γιορτινές, ουρές σχηματίζονταν έξω από τα φαρμακεία από τους πολίτες για να προμηθευτούν self tests και μάσκες και να είναι σίγουροι πως θα δουν -με όση περισσότερη ασφάλεια γίνεται- τα αγαπημένα τους πρόσωπα τις ημέρες των γιορτών.

Πλέον, η ζήτηση για διαγνωστικά τεστ στα φαρμακεία σταδιακά ομαλοποιείται, ενώ και οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε κάποιες αντιβιώσεις έχουν επανέλθει και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα. Δεν παύουν όμως διαγνωστικά τεστ και μάσκες να ξεπουλάνε με γρήγορους ρυθμούς μετά τα ρεβεγιόν. 

«Όπως ήταν αναμενόμενο, τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε μια αύξηση ζήτησης σε προϊόντα πρόληψης για τον κορονοϊό κυρίως, γιατί ο κόσμος έβγαινε, πήγαινε σε τραπέζια, γιόρταζε, συνεπώς ήθελε να είναι σίγουρος ότι προληπτικώς είναι εντάξει. Τώρα έχει πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές.

Σημειώνεται πως εκτός του εμβολιασμού, ο ΕΟΔΥ απευθύνει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε δομές υγείας και κλειστούς χώρους.