Η Ιρλανδία και η Γαλλία είναι μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν καταγράψει απότομη αύξηση των κρουσμάτων παιδικής πνευμονίας, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση της αναπνευστικής νόσου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegragh.

Σύμφωνα πάντα με την βρετανική εφημερίδα, αύξηση του mycoplasma pneumoniae, του βακτηρίου που προκαλεί τη μόλυνση, έχει αναφερθεί στην Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία.

Διαβάστε επίσης: Πνευμονία: Ανησυχία για κρούσματα σε παιδιά σε Κίνα και Ευρώπη - Τι είναι το μυκόπλασμα και πώς αντιμετωπίζεται

Στη Δανία και τη Γαλλία, οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί σε επίπεδα επιδημίας, με τη Δανία να έχει τριπλασιαστεί τα κρούσματα από τον Οκτώβριο, συνολικά 541 κρούσματα την περασμένη εβδομάδα.

Η Airfinity, μια εταιρεία αναλυτών δεδομένων, αναφέρει ότι η Γαλλία παλεύει επίσης με λοιμώξεις σε επίπεδο επιδημίας.

Εν τω μεταξύ, η Ολλανδία έχει σημειώσει αύξηση 124 τοις εκατό σε σύγκριση με την κορύφωση του περασμένου έτους.

Στην Ιρλανδία, το άλμα είναι λιγότερο δραματικό με 15 περιπτώσεις Mycoplasma pneumoniae που αναφέρθηκαν σε παιδιά και εφήβους, αυξημένες κατά δεκατέσσερις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στην Κίνα, η ομάδα των λοιμώξεων, κοινώς γνωστή ως “περιπατητική πνευμονία”, έχει γεμίσει πολλά νοσοκομεία και έχει αποδοθεί στην άρση των περιορισμών για τον Covid-19, μεγεθύνοντας την αύξηση των ασθενειών που συνήθως συνοδεύουν τη χειμερινή περίοδο.

Διαβάστε επίσης: Αθηνά Λινού στα Παραπολιτικά 90,1: Περίεργη η αύξηση κρουσμάτων της νέας πνευμονίας που ξεκίνησε στην Κίνα και εξαπλώνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η ασθένεια ήρθε στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα όταν ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αναφορές αδιάγνωστης πνευμονίας σε νοσοκομεία παίδων στο Πεκίνο, το Λιαονίνγκ και άλλες τοποθεσίες.

Οι κινεζικές αρχές είπαν ότι δεν έχουν στοιχεία για τυχόν νέα ή «καινοφανή» παθογόνα που προκαλούν το κύμα πνευμονίας, αν και διεθνώς ορισμένοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τη διαφάνεια της χώρας.

Έθνη σε όλη την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, του Νεπάλ, της Ταϊβάν και της Ταϊλάνδης αύξησαν την επιτήρηση και είπαν στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να είναι σε επαγρύπνηση για περιπτώσεις πνευμονίας.

Η λοίμωξη μεταδίδεται μέσω της επαφής με σταγονίδια από τη μύτη και το λαιμό των μολυσμένων ατόμων και είναι πιο συχνή στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν χωρίς επιπλοκές μέσω μιας σειράς αντιβιοτικών, ωστόσο, η αντίσταση στα αντιβιοτικά προκαλεί ανησυχία.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στην Ασία, όπου τα ποσοστά αντοχής στη μακρολίδη, ένα είδος αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πνευμονίας, έχουν φτάσει το 90%.