Τα κρούσματα πνευμονίας μεταξύ των παιδιών αυξάνονται στην Ευρώπη, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα αναπνευστικών ασθενειών.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Independent, τώρα, η Ολλανδία και η Δανία έχουν αναφέρει αύξηση των κρουσμάτων, ενώ η Ινδία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής τους.

Τι λέει η Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με επικάλυψη γνωστών παθογόνων παραγόντων και όχι με νέους ιούς, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον πρώτο χειμώνα της μετά την άρση των περιορισμών για τον Covid-19.

Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα που συνδέονται με ιούς όπως η γρίπη, οι ρινοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή ο RSV, ο αδενοϊός, καθώς και βακτήρια όπως το mycoplasma pneumoniae, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο.

Σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, το ξέσπασμα θα μπορούσε να συνδέεται με το μυκόπλασμα πνευμονίας, γνωστό και ως “περιπατητική πνευμονία”, μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως επηρεάζει παιδιά και κυκλοφορεί από τον Μάιο.

Επίσημο αίτημα για δεδομένα ασθενειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 


Αυτή την εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε επίσημο αίτημα για δεδομένα ασθενειών σχετικά με ασθένειες του αναπνευστικού και ανέφερε συρροές πνευμονίας σε παιδιά μετά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην Κίνα.

Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία, ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 14 ετών με πνευμονία αυξήθηκε σε 130 ανά 100.000 παιδιά την εβδομάδα έως τις 26 Νοεμβρίου, ανέφερε το Ολλανδικό Ινστιτούτο Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας (NIVEL). Στο αποκορύφωμά του πέρυσι, υπήρχαν 58 ανά 100.000 παιδιά.

Οι γενικοί ιατροί έχουν επίσης δει περισσότερες περιπτώσεις πνευμονίας στην ομάδα νέων, ηλικίας 15 – 24 ετών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με τον Independent, το Statens Serum Institut (SSI) της Δανίας ανέφερε επίσης ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Δανών βρέθηκαν θετικοί σε πνευμονία, καθώς τα κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί σε πέντε εβδομάδες από 168 περιπτώσεις σε 541.

Η ανώτερη ερευνήτρια στο SSI, Hanne-Dorthe Emborg, δήλωσε: «Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά και τώρα βλέπουμε σημαντικά περισσότερα κρούσματα από το συνηθισμένο και ότι υπάρχει εκτεταμένη μόλυνση σε ολόκληρη τη χώρα».

Μιλώντας για τα κρούσματα στην Κίνα, η Maria Van Kerkhove, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ετοιμότητας και πρόληψης για επιδημίες και πανδημίες του ΠΟΥ, είπε: “Ρωτήσαμε για συγκρίσεις πριν από την πανδημία. Και τα κύματα που βλέπουν τώρα, η αιχμή δεν είναι τόσο υψηλή όσο αυτό που είδαν το 2018-2019. Αυτό δεν είναι ένδειξη ενός νέου παθογόνου. Αυτό είναι αναμενόμενο. Αυτό αντιμετώπισαν οι περισσότερες χώρες πριν από ένα ή δύο χρόνια”.