«Περίεργη η αύξηση κρουσμάτων της νέας πνευμονίας που ξεκίνησε στην Κίνα και εξαπλώνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού.

Η Αθηνά Λινού ανέφερε πως έξαρση παρατηρείται σε παιδιά και εφήβους.

Διαβάστε ακόμα: Περιπατητική πνευμονία σε παιδιά: Καθησυχαστικός ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται

Ακόμη, η καθηγήτρια επιδημιολογίας είπε πως, όταν «ένα παιδί έχει βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και υψηλό πυρετό, θα πρέπει οι γονείς να απευθύνονται σε παιδιάτρους».


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Αθηνάς Λινού στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή την πνευμονία που καταγράφεται στην Κίνα

Α.ΛΙΝΟΥ: Είναι περίεργη η αύξηση, έχουμε περισσότερα κρούσματα όχι μόνο στην Κίνα, ξεκίνησαν στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες από ένα προς το παρόν παλιό γνωστό πρόβλημα. Δηλαδή έχουμε σε πολλές περιοχές και της Ευρώπης και της Αμερικής αύξηση του αριθμού που περιμέναμε από πνευμονίες σε παιδιά που οφείλονται σε πολλαπλούς και διαφορετικούς λόγους, είναι δηλαδή και ιογενείς και μικροβιογενείς και πρόσφατα έχει τεθεί θέμα αυτό που λένε «λευκός πνεύμονας» που οφείλεται σε μυκόπλασμα. Δεν είναι ότι δεν υπήρχε, δεν είναι καινούργια αρρώστια, τη γνωρίζουν οι επιστήμονες και τουλάχιστον ως προς αυτά που είναι μικροβιογενείς που είναι και ο «λευκός πνεύμονας» υπάρχουν αντιβιοτικά όμως δεν παύει να είναι ένας κίνδυνος.

Α.ΛΙΝΟΥ: Η έξαρση είναι σε παιδιά και σε εφήβους μπορεί να οφείλεται και σε υγειονομικές πρακτικές και γιατί υπάρχει συνωστισμός και γιατί είναι ίσως όχι τόσο έτοιμο το ανοσοποιητικό σύστημα για τα συγκεκριμένα μικρόβια αλλά η καλή ιστορία είναι ότι σπανιότατα εξελίσσεται σε θανατηφόρο και επίσης ότι υπάρχουν φάρμακα για θεραπεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν ένα παιδί έχει βήχα, έχει δυσκολίες στην αναπνοή και πολύ υψηλό πυρετό ότι δεν πρέπει αμέσως να απευθυνθούμε στον παιδίατρο και θα πρέπει και οι παιδίατροι να είναι ενήμεροι και πιο προσεκτικοί. Είναι θέμα χρόνου να έχουμε και εδώ κρούσματα αλλά το πόσα θα έχουμε εξαρτάται και από τις πρακτικές μας.

Ερωτηθείσα αν την ανησυχεί η έξαρση αυτής της πνευμονίας

Α.ΛΙΝΟΥ: Αν άκουγα είδηση ότι ενός τύπου αναπνευστικό πρόβλημα, από μια αιτία και μάλιστα που δεν μπορώ να την ερμηνεύω και με διαφορετικά συμπτώματα θα ανησυχούσα. Αν άκουγα για μια μορφή γρίπης η οποία να επεκτείνεται πολύ γρήγορα και να έχει σοβαρά κρούσματα πάλι θα ανησυχούσα αλλά τώρα που είναι πνευμονίες που ξαναβλέπαμε απλώς βλέπαμε λιγότερες δεν ανησυχώ τόσο πολύ αλλά θα ζητούσα από τον ΕΟΔΥ να μαζέψει στοιχεία, να υπάρξει μια οδηγία σε όλους τους παιδιάτρους να δηλώνουν όταν έχουν πνευμονία και θα επέτεινα και την κοινωνική επαγρύπνηση.

Ερωτηθείσα αν παραμένει αταλάντευτη στον ΣΥΡΙΖΑ

Α.ΛΙΝΟΥ: Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι κάτι είναι διαφορετικό. Με δημοκρατικές διαδικασίες έχει εκλεγεί ο πρόεδρος. Εκείνο που θα με πείραζε πολύ θα ήταν αν οι βασικές ανθρωπιστικές αξίες σε ένα κόμμα με το οποίο έχω εκλεγεί άλλαζαν. Όσο συνεχίζει το κόμμα να με εκφράζει ανθρωπιστικά και κοινωνικά είμαι εντάξει.

Α.ΛΙΝΟΥ: Η διάσπαση και ο διχασμός με ανησυχεί πάντα όχι ενδοκομματικά αλλά ενδοκοινωνικά. Ο διχασμός είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί σαν ανθρώπους, σα χώρα...