Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η αυριανή Τρίτη 10 Οκτωβρίου και μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι το 89% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η προαγωγή της ψυχικής υγείας των ατόμων είναι εξίσου σημαντική με την προαγωγή της σωματικής υγείας τους.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ίδια έρευνα, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες συμφωνούν ότι τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο φροντίδας με τα άτομα που πάσχουν από σωματική πάθηση, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (46%) βίωσαν συναισθηματικό ή ψυχοκοινωνικό πρόβλημα, όπως το αίσθημα της κατάθλιψης ή του άγχους, κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, από αυτούς τους ερωτηθέντες, περισσότεροι από τους μισούς (54%) με πρόβλημα ψυχικής υγείας δεν έλαβαν βοήθεια από επαγγελματία Υγείας και τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την Ψυχική Υγεία σε επίπεδο Ε.Ε.

Αύριο, η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, θα διοργανώσει διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την Ψυχική Υγεία, με βάση την «Ολοκληρωμένη προσέγγιση της Ψυχικής Υγείας», την οποία παρουσίασε η Κομισιόν, τον περασμένο Ιούνιο. Στην εκδήλωση θα παραστούν εκατοντάδες εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., εθνικών κυβερνήσεων, ευρωπαϊκών οργανώσεων και άλλων ενδιαφερόμενων εταίρων.

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: Είμαστε πολύ ευάλωτοι...

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά της ότι “πριν από την πανδημία του COVID-19 προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσίαζαν περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, 1 στους 6 κατοίκους της. Ήδη το 2019 περισσότεροι από 7% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπασχαν από κατάθλιψη και το 13% αισθάνονταν μοναξιά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα ποσοστά αυτά είναι σίγουρο ότι έχουν ήδη αυξηθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας. αλλά και αναμένεται να αυξηθούν έτι περισσότερο λόγω της επίδρασης και άλλων σημαντικών παγκόσμιων ψυχοπιεστικών καταστάσεων όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή. Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα μας, όντας συνέπειες αυτής της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζουν με δραματικό ρόλο το πόσο ευάλωτοι, και ψυχικά, είμαστε σε αυτή”.