Την τεράστια σημασία και τον καίριο ρόλο, που επιτελούν κυρίως οι πρωτοβάθμιες κοινοτικές υπηρεσίες και δομές Ψυχικής Υγείας, αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι, όπου απουσιάζουν οι κοινοτικές δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκτοξεύονται στα ύψη τα ποσοστά των ψυχικώς πασχόντων συνανθρώπων μας οι οποίοι οδηγούνται με εισαγγελικές εντολές σε αναγκαστικές νοσηλείες στα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας.

Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 5ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος “Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας”, το οποίο είχε ως γενικό τίτλο “Οι ακούσιες νοσηλείες είναι το σύμπτωμα ενός συστήματος που νοσεί. Προτάσεις για αλλαγή”. Το Forum πραγματοποιήθηκε στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου, στον χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου, με τη συνδιοργάνωση του Τμήματος Ψυχολογίας του ιδρύματος.

Διαβάστε ακόμη: Τομή Βαρτζόπουλου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση - Αλλάζει ο χάρτης ψυχικής υγείας στη χώρα μας

Από τα υψηλότερα ποσοστά ακούσιων ψυχιατρικών νοσηλειών στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα


Έτσι, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η χώρα μας παρουσιάζει από τα υψηλότερα ποσοστά ακούσιων νοσηλειών στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, με 57% στην Αττική και 53% στην Θεσσαλονίκη, επί του συνόλου των ψυχιατρικών νοσηλειών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, “αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στην έλλειψη επαρκούς αριθμού κοινοτικών υπηρεσιών, στην ασυνέχεια στη φροντίδα, στην υποστελέχωση, αλλά και την έλλειψη διασύνδεσης των διαθέσιμων υπηρεσιών”

Στο Forum υπογραμμίστηκε επίσης ότι, σε περιοχές όπου υπάρχει και λειτουργεί ένα δίκτυο κοινοτικών υπηρεσιών, που επιδιώκει ενεργά τη συνέχεια στη φροντίδα και λειτουργούν Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας, όπως είναι η περιοχή του Έβρου, το ποσοστό των ακούσιων νοσηλειών είναι σημαντικά χαμηλότερο και ανέρχεται στο 25%...