Τα τελευταία χρόνια ολοένα ξεπετάγονται ταλέντα που κάνουν πράγματα και θαύματα στο εξωτερικό, έχοντας αφήσει πίσω την Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι ο Ματθαίος Τσίγκας. Ο 16χρονος επιθετικός πρόσφατα υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο με την Στουτγκάρδη.
Οι Σουηβοί έσπευσαν να τον «κλειδώσουν» γιατί η φήμη του άρχιζε να ξεφεύγει επικίνδυνα και ήδη πολλοί σύλλογοι της Γερμανίας και του εξωτερικού, τον έχουν βάλει στο μικροσκόπιο. Πως να γίνει διαφορετικά όταν είναι πρώτος σκόρερ με 15 γκολ στην B-Junior Bundesliga με την Κ16 της Στουτγκάρδης.

Μια κατηγορία που χωρίζεται σε τρεις ομίλους, με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια, με τον Ματθαίο Τσίγκα να είναι πρώτος σκόρερ και στις τρεις! Το μέλλον ανοιγεται διάπλατα μπροστά του αλλά ο ίδιος κρατάει την μπάλα χαμηλά.

Mattheos Tsigkas

Η πολύτεκνη οικογένεια από την Ερέτρια

Έχει περάσει πολλά άλλωστε και είναι σκληραγωγημένος από την παιδική του ηλικία. Ο πιτσιρικάς που κάνει θραύση στην Γερμανία, είναι το ένα από τα συνολικά εννέα αδέρφια που έχει η οικογένεια Τσίγκα. Η οποία έχει την έδρα της στην Ερέτρια και οι γονείς του δουλεύουν σκληρά, παρέχοντας τους τα πάντα, στον βαθμό που μπορούν.

Εκείνος, αλλά και ο 13χρονος αδερφός του Στέφανος έδειξαν την κλίση τους από παιδιά, στο ποδοσφαιρο. Ο πατέρας, Θωμάς Τσίγκας είναι προπονητής με δίπλωμα UEFA Α’ κι έτσι ήξερε πως να κινηθεί. Πήγε και τα δύο παιδιά του στην ακαδημία του Παναθηναϊκού. Ωστόσο τα έξοδα ήταν πολλά για το ταξίδι Ερέτρια – Κορωπί. Καθώς ο Ματθαίος έδειχνε πως είχε ταλέντο για να κάνει μεγάλα πράγματα, ζήτησε από τους «πράσινους» βοήθεια να μείνει στο Κορωπί, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλο αυτό. Το σπίτι δεν βρέθηκε ποτέ και ένα σπουδαίο ταλέντο χάθηκε για το "τριφύλλι".

Το ταξίδι αναψυχής στην Στουτγκάρδη που άλλαξε τα πάντα

Πάνω εκεί, το καλοκαίρι του 2022, ο Ματθαίος κάνει ταξίδι στην Στουτγκάρδη για να δει τον παππού του. Τις πρώτες μέρες που βρέθηκε εκεί, ζήτησε να πάει στην ακαδημία της Στουτγκάρδης για να κάνει δοκιμαστικό. Μέσω γνωστών του παππού του, πέρασε την πόρτα μιας από τις πλέον διάσημες ακαδημίες στην Γερμανία κι εκεί αρχίζουν όλα. Από την πρώτη κιόλας προπόνηση οι υπεύθυνοι της ακαδημίας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Βέβαια τον πέρασαν και από εξουνυχιστικές εξετάσεις. Μάλιστα έκανε εξέταση οστικής ηλικίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν βρίσκεται «μπροστά» από τα παιδιά της ηλικίας του. Το σημαντικό είναι ότι δεν μιλάμε για κάποιον επαγγελματία που θα αποκτηθεί με κανονική μεταγραφή, αλλά για ένα παιδί που θα στελεχώσει τις ομάδες Κ16 και Κ17!

Θέλησαν να δουν στην Στουτγκάρδη και την παραμικρή λεπτομέρεια αφού στις αναπτυξιακές ηλικίες τα δεδομένα αλλάζουν από μήνα σε μήνα. Ένα παιδί 15 ετών μπορεί να έχει «πιάσει ταβάνι» όσον αφορά την ανάπτυξη του, άρα το γεγονός ότι διακρίνεται όταν παίζει με συνομηλίκους του δεν σημαίνει και πολλά. Τα πάντα πήγαν καλά κι έτσι ενημερώθηκε πως εντάσσεται πλέον στην ακαδημία.

Highlights VfB-Jugend | Saison 23/24 | Folge 12

Ο Ματθαίος Τσίγκας και το μάτι του Κέβιν Κουράνι

Καθώς έβαζε το ένα γκολ μετά το άλλο, ξεκίνησε να μπαίνει στο μικροσκόπιο και γερμανών μάνατζερ, που πάντα έχουν τα μάτια τους στα ταλέντα. Ανάμεσα σε αυτούς που τον τσέκαραν ήταν και ο Κέβιν Κουράνι. Τεράστιο όνομα και εκ των θρύλων του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο 41χρονος πλέον βετεράνος άσος. Έχει βάλει 171 γκολ σε 431 ματς σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και 19 γκολ σε 52 εμφανίσεις με την Εθνική Γερμανίας.

Μετά από πολλές συναντήσεις με τον Ματθαίο Τσίγκα και τον πατέρα τους, τους πείθει και υπογράφουν τα απαραίτητα χαρτιά ώστε να γίνει εκπρόσωπος του, καθώς πλέον ο Κουράνι επέλεξε να γίνει ατζέντης. Με αυτόν στο πλάι του έχει μεγαλώσει και το κύρος του, ενώ είναι και μοναδικές οι συμβουλές που του δίνει και από την δική του πείρα.

mathaios_tsiggas_stutgart_bundesliga_metagrafi

Με πολλά εφόδια πλέον ο 16χρονος επιθετικός αποτελεί ένα από τα μεγάλα πρότζεκτ της Στουργκάρδης. Μάλιστα τον προσέγγισε και η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου για να του δώσει συμμετοχές στις μικρές εθνικές. Αλλά ο νεαρός επιθετικός, στην παρούσα φάση επέλεξε την Ελλάδα. Όσο για την Στουτγκάρδη, συνεχίζει να επενδύει σε Έλληνες αφού την φανέλα της φόρεσε με επιτυχία και ο Ντίνος Μαυροπάνος, πριν πάρει μεταγραφή το περασμένο καλοκαίρι για την Γουέστ Χαμ αντί του ποσού των 20.000.000 ευρώ.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME".