Διαβάζοντας την ανακοίνωση-σοκ του Παλατιού για τον καρκίνο του βασιλιά Καρόλου (ασχέτως αν δεν διευκρινίστηκε η μορφή του, με τα σενάρια να βρίθουν), επιχειρήσαμε να μπούμε στη θέση της βασίλισσας Καμίλα· η oποία Καμίλα φέρεται να είναι υπεύθυνη για την ανακοίνωση.
Εκείνη τον έπεισε να προβεί σε αυτή την κίνηση-ματ, προκειμένου να αποτρέψει ακατάσχετες φημολογίες για την κατάσταση της υγείας του, ενώ εκείνος έτσι θέλησε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τη νόσο. Η δημοτικότητα της βασίλισσας τελευταία είχε απογειωθεί, με το «Tatler» να γράφει με πηχυαίους τίτλους ότι πλέον αποκαλείται «γιαγιά» - τίτλος τιμητικός στη Βρετανία, που συνεπάγεται γι' αυτόν στον οποίο τον αποδίδουν ότι είναι ιδιαίτερα λαοφιλής. Από «αντροχωρίστρα» και «ροτβάιλερ» (όπως την αποκαλούσε η Νταϊάνα), γίνεται η «γιαγιά» του έθνους. Κι έρχεται ο καρκίνος να αναταράξει τη ζωή στο παλάτι.

Η Καμίλα είναι σκληραγωγημένη όμως. Και ο Κάρολος ποντάρει και στη δική της δύναμη για ομαλή ανάρρωση. Η ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας για την ασθένεια του βασιλιά, που τον νιώθουμε και «δικό μας» -από την πλευρά του Φιλίππου έχει και αίμα ελληνικό, φοράει εξάλλου ελληνική γραβάτα (Gruppo Pagoni), φωνάζει «όπα», διατρανώνει την αγάπη του για την Ελλάδα-, ήταν αναπάντεχη. Περίμενε μια ζωή ολόκληρη, απ’ όταν άρχισε να αντιλαμβάνεται τον κόσμο ουσιαστικά, για να στεφθεί βασιλιάς και τώρα, που αποδεικνύει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας την απαιτητική του αποστολή, διαγιγνώσκεται με καρκίνο.

Και η Καμίλα; Πρέπει να σταθεί «βράχος» δίπλα του. Ακόμα μία φορά. Στον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του. Ούτως ώστε να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στον επίπονο κύκλο θεραπειών που θα υποβληθεί. Η πρώτη φάση κρίθηκε επιτυχής. «Ο βασιλιάς τα πήγε υπέροχα», σχολιάζουν τα ΜΜΕ. «Ο καρκίνος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο», υπερτονίζουν από τους ιατρικούς κύκλους, επιμένοντας ότι κακεντρεχείς αφήνουν να διαρρέουν παραφιλολογίες (διαβάσαμε μέχρι για… σήψη). Το πρόγραμμά του, παρά τις χημειοθεραπείες, θα παραμείνει -όσο είναι εφικτό- ως είχε: «Μία φορά την εβδομάδα θα του φέρνουν τον κόκκινο χαρτοφύλακα με τις υποχρεώσεις του».


Η σπανιότητα της ανακοίνωσης του παλατιού για τον βασιλιά Κάρολο

Για όσους δεν διαβάζουν πρώτη φορά βασιλικές ανακοινώσεις, είναι σπανιότατο το Παλάτι και οποιοδήποτε Παλάτι να προβαίνει σε τέτοιου τύπου ανακοινώσεις (ασθένειας). Πριν από μία δεκαετία θα ήταν αδιανόητο. Από καρκίνο έπασχε και η Ελισάβετ - μετά θάνατον, γράφτηκε ότι υπέφερε από καρκίνο στα οστά και πως, όταν η υγεία της επιδεινώθηκε σοβαρά, αντιμετώπιζε φρικτούς πόνους, εξάντληση και σοβαρά κινητικά προβλήματα. Το κακό σενάριο θα ήταν να μην αντεπεξερχόταν ο Κάρολος στη χημειοθεραπεία.

Σε πρώτο χρόνο, διαψεύστηκε. Αλλά ο λαός έχει θορυβηθεί. Αξιωματούχοι του Παλατιού δήλωσαν ότι ο βασιλιάς θα συνεχίσει να εκτελεί πολλά από τα καθήκοντά του, συμπεριλαμβανομένης της εβδομαδιαίας συνάντησής του με τον πρωθυπουργό. Συγχρόνως «παραμένει θετικός για τη θεραπεία του, ανυπομονώντας να επιστρέψει στις υποχρεώσεις του». Παιδί, υπέφερε από αμυγδαλίτιδα, αλλά ενήλικας απολάμβανε τον αθλητισμό, κάνοντας πεζοπορία, πόλο, σκι. Προβλήματα υγείας δεν τον ταλάνιζαν, όπως ταλάνιζαν άλλα μέλη του Παλατιού - και εδώ να επισημάνουμε ότι η Σάρα Φέργκιουσον (δούκισσα του Γιορκ) το καλοκαίρι υποβλήθηκε σε μαστεκτομή, έχοντας διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ενώ τώρα διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος. Λόγω της επέμβασης για διευρυμένο προστάτη, νοσηλεύτηκε τρεις μέρες - αναμέναμε, πάντως, εξιτήριο ένα 24ωρο νωρίτερα. Και έτσι, δεδομένου πως, εφόσον διαρρεύσουν νέες πληροφορίες για την υγεία του, θα είναι με το σταγονόμετρο, η νέα φρενίτιδα της Βρετανίας ακούει στο «δίπτυχο» Κάρολος-καρκίνος. Με κάποιους να κάνουν λόγο και για την «κατάρα του Μπάκιγχαμ» και τους «φιλάσθενους ενοίκους» του.


Το «μαύρο πρόβατο», ο Χάρι

Το ταξίδι-αστραπή του Χάρι στη Βρετανία, πάλι, χωρίς -όπως ήταν αναμενόμενο- τη Μέγκαν Μαρκλ, για πολλούς σήμαινε πως ίσως θα βρισκόταν η «χρυσή τομή» ανάμεσα στα δύο αδέλφια, πως ενδεχομένως «φρέναρε» το μένος ανάμεσά τους. Τελικά, ο Ουίλιαμ δεν δέχθηκε να τον συναντήσει, ενώ ο Χάρι, έπειτα από δεκάωρο ταξίδι, είδε για 30 λεπτά (ή 45 λεπτά, οι πληροφορίες διίστανται) τον πατέρα του, έμεινε «άστεγος», καθώς κοιμήθηκε σε ξενοδοχείο, και επέστρεψε στις ΗΠΑ. Μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, που, λόγω της απιστίας του Καρόλου, έφευγε µε µια «αγκαλιά» γλυκά από το ψυγείο για να καταντήσει βουλιµική, ήταν καταθλιπτικός.

Υστερα από την πρόωρη αυλαία της ζωής της και το θέµα της µε τη βουλιµία, που στο βιβλίο του Αντριου Μόρτον «Diana: Her True Story - in Her Own Words» («Νταϊάνα: Η αληθινή ιστορία - Με τις δικές της λέξεις») περιέγραφε αναλυτικά, ο Χάρι, όπως έχει εξοµολογηθεί στην Οπρα Ουίνφρεϊ, έπαιρνε ναρκωτικά, κατανάλωνε χειµάρρους αλκοόλ, «για να νιώσω καλύτερα. Θα έκανα οτιδήποτε για να το πετύχω. Το µόνο που θυµάµαι από την κηδεία της είναι ο ήχος από τις οπλές του αλόγου», έλεγε. Τελικά, δεν άντεξε στο «πρεσάρισµα» του Παλατιού. Εριξε µαύρη πέτρα πίσω του, εκφράζοντας -µε το αζηµίωτο, ποιος ξεχνάει τα χρυσά deals του µε το Netfl ix- τη δυσαρέσκειά του για την οικογένειά του. Μετακόµισε στις ΗΠΑ, µε τη δηµοτικότητά του να αγγίζει πια στη Βρετανία το ναδίρ. Κατέληξε το «µαύρο πρόβατο» του Παλατιού. Και τώρα επέστρεψε, «µετά από τηλεφώνηµα του πατέρα του», επιµένουν ορισµένα ΜΜΕ. Αλήθεια; Ψέµα; Σηµασία έχει ότι έφυγε ξανά, δίχως να µονιάσει µε τον Ουίλιαµ. Αλλά το πρώτο βήµα έγινε, «άνοιξε» γέφυρα επικοινωνίας ανάµεσά τους. Με τον Κάρολο, µετά την «απόδραση» µε ελικόπτερο από το νοσοκοµείο, να υπογραµµίζει ότι θα παραµένει στο Σάντριγχαµ, το εξοχικό του. Και ότι θα επιστρέφει στο Λονδίνο µία φορά την εβδοµάδα για δουλειές και περαιτέρω θεραπεία. Με ελικόπτερο. Για να µην κουράζεται. Ενώ επισήµανε στα παιδιά του «να µην του φέρνουν δυστυχία τα τελευταία του χρόνια». Σηµειώνεται ότι η τελευταία κοινή δηµόσια εµφάνιση των πριγκίπων ήταν τον Σεπτέµβριο του 2022, στην κηδεία της γιαγιάς τους.


Φειδωλές πληροφορίες

Ο Ουίλιαµ, δεδοµένου ότι επιβάλλεται να φροντίζει και για τα παιδιά του και για την οµαλή ανάρρωση της Κέιτ Μίντλετον, για την ασθένεια της οποίας οι πληροφορίες παραµένουν φειδωλές -τα νεότερα είναι ότι απλά αναρρώνει στο σπίτι της-, δύσκολα θα µπορέσει να αντεπεξέλθει 100% στο επιπρόσθετο βάρος που τυχόν θα επωµιστεί. Την Τετάρτη το βράδυ παρέστη σε επίσηµο δείπνο για τη συγκέντρωση χρηµάτων για φιλανθρωπική οργάνωση (Air Ambulance). Aφού το ίδιο πρωί απέδωσε πάνω από 50 τιµητικούς επαίνους εκ µέρους του Καρόλου, προέβη στην πρώτη -φειδωλή- δήλωση µετά την ανακοίνωση της νόσου του πατέρα του: «Eκτιµούµε την ευγένεια όλων σας». Κι αν τα σενάρια ήδη κάνουν λόγο για διαδοχή, πέρα από τον Ουίλιαµ, η βασίλισσα Καµίλα και η πριγκίπισσα Αννα αναλαµβάνουν το πηδάλιο αυτές τις δύσκολες µέρες της µοναρχίας.

Ο Νοστράδαµος προέβλεψε τον θάνατο της Ελισάβετ και ο Νοστράδαµος, για τη «Mirror», προέβλεψε ότι η βασιλεία του Καρόλου θα είναι σύντοµη και ότι θα παραιτηθεί, ανοίγοντας τον δρόµο σε «αναπάντεχο» αντικαταστάτη· σύµφωνα µε ειδικό, στον πρίγκιπα Χάρι. Ποιος είναι ο ειδικός; Ο συγγραφέας Mάριο Ρίντινγκ, κορυφαίος εµπειρογνώµονας για τον αστρολόγο του 16ου αιώνα, που, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, επανερµήνευσε τον προφήτη… Η επόµενη ηµέρα είναι ήδη µπροστά µας; Ας µην προτρέχουµε. Αυτό που µπορούµε µε βεβαιότητα να πούµε είναι πως το σενάριο για την επόµενη ηµέρα του «Στέµµατος» έχει ήδη γραφτεί. God save the king.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά