Η Κυβέρνηση αποφάσισε στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να καταπολεμήσει την οπαδική βία, για τους επόμενους δύο μήνες,  όλα τα ματς της Super League να διεξάγονται χωρίς οπαδούς στις εξέδρες.

Το άθλημα χάνει κατά πολύ την ομορφιά του χωρίς κόσμο έξω από τις γραμμές. Χωρίς τον κόσμο που θα δώσει ώθηση στην ομάδα του, η θα αποτελέσει τροχοπέδη για τον αντίπαλο. Δυστυχώς θα πρέπει να το ζήσουμε αυτό για τους επόμενους δύο μήνες (τουλάχιστον) και να ελπίζουμε σε επιστροφή στην κανονικότητα.

Πότε όμως ξεκίνησαν τα ματς να παίζονται σε άδεια γήπεδα;

Ήταν 26 Μαρτίου του 1989, όταν παίχτηκε το πρώτο "κεκλεισμένων των θυρών" ματς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη ομάδα στην οποία πριν από 34 χρόνια εφαρμόστηκε η νέα διάταξη του ΚΑΠ για διεξαγωγή αγώνες χωρίς θεατές στο γήπεδο. Οι "πράσινοι" είχαν επιστρέψει στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τις αρχές του 1989 και οι οπαδοί του είχαν προκαλέσει επεισόδια στον αγώνα που διεξήχθη στις 12/3 κόντρα στον ΠΑΟΚ. Για την ιστορία, ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 1-0 μετά από πέναλτι του Σαραβάκου, το οποίο κέρδισαν οι "πράσινοι" έπειτα από χέρι του Δημήτρη Μήτογλου.





Μέχρι τότε ο ΚΑΠ προέβλεπε τιμωρίες της έδρας για επεισόδια, υποχρέωνε όμως τις υπόλογες ομάδες να αγωνίζονται μακριά από τη φυσική τους έδρα. Η διεξαγωγή των αγώνων "κεκλεισμένων των θυρών" προβλεπόταν ως εναλλακτική ποινή, όμως δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Η μεγάλη απόφαση πάρθηκε στις 21 Φεβρουαρίου όταν ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού, Θεόδωρος Στάθης, αποφάσισε πως η ποινή διεξαγωγής αγώνων "κεκλεισμένων των θυρών" θα μεταβαλλόταν σε αρχική, με άμεση ισχύ εφαρμογής από την επόμενη αγωνιστική.



Σε μια εποχή που ακόμα και στο πιο... αδιάφορο ματς κοβόταν χιλιάδες εισιτήρια, δεν υπήρχε η παραμικρή ιδέα για το πώς θα ήταν η αίσθηση του να είναι άδειο το γήπεδο ο αγώνας να παίζεται κανονικά. Δικαίωμα εισόδου στις εξέδρες είχαν μόνο τα μέλη των δύο ΠΑΕ και οι παίκτες που δεν θα αγωνίζονταν.

Εύλογα οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων έμοιαζαν...χαμένοι, ενώ ήταν σίγουρα ένα σοκ το γεγονός ότι δεν χρειαζόταν να φωνάζουν ο ένας στον άλλο για να ακουστούν! Ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα με 3-0 του Απόλλωνα Καλαμαριάς, με σκόρερ τον Γιάννη Σαμαρά που πέτυχε δύο γκολ (47', 62') και τον Πάρι Γεωργακόπουλο (54'). 



"Ας είναι η πρώτη και τελευταία φορά"


Ουδείς ασχολήθηκε με το τελικό αποτέλεσμα, αλλά με την απουσία του κόσμου από τις εξέδρες. Ο "άρχοντας" της αναμέτρησης Μελέτης Βουτσαράς δήλωσε ότι του έλειψαν οι φωνές του κόσμου και ότι δεν θα ξεχνούσε ποτέ αυτήν την εμπειρία! Χαρακτηριστικές αλλά δυστυχώς όχι προφητικές ήταν οι δηλώσεις του αείμνηστου Σουηδού Γκίντερ Μπένγκτσον, κόουτς του Παναθηναϊκού και μετέπειτα, ο οποίος είπε: "Ίσως οι παίκτες μας επηρεάστηκαν, φάνηκαν σαν να περιμένουν κάτι. Ελπίζω να μη μας γίνει συνήθεια. Ας είναι η πρώτη και τελευταία φορά".