Ο αθλητισμός λένε καλλιεργεί πρότυπα και δεν το λένε μόνο, ισχύει. Πολλά παιδιά δρουν μιμητικά απέναντι στα πρότυπά του από τα σπορ και αυτό άλλες φορές είναι καλό, άλλες φορές όμως δεν είναι, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις πολύ «μεγάλων» ονομάτων που για διάφορους λόγους, δικαίως ή αδίκως, πέρασαν την πόρτα της φυλακής.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν ο Όσκαρ Πιστόριους, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της συντρόφου του και πλέον είναι εκτός φυλακής.



Γνωστός ως «Blade Runner», ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κούρσα των 400 μέτρων στους άνδρες στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς. Αυτό μέχρι το 2013, όταν ο Πιστόριους κατηγορήθηκε για σκόπιμη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ. Ο Πιστόριους την πυροβόλησε τέσσερις φορές μέσα από τον τοίχο ενός μπάνιου, αλλά ισχυρίστηκε ότι νόμιζε πως υπήρχε εισβολέας που εισέβαλε στο σπίτι. Ο Πιστόριους κρίθηκε αρχικά ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αλλά αποφυλακίστηκε και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό τον Οκτώβριο του 2015. Η αρχική του ετυμηγορία ανατράπηκε υπέρ της καταδίκης του σε φόνο, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί νέα δίκη τον Ιούνιο του 2016. Πλέον, σχεδόν 11 χρόνια μετά, είναι ελεύθερος, ωστόσο η ζωή του δεν θα είναι ποτέ ίδια, καθώς θα κουβαλάει τη στάμπα για πάντα πάνω του...

Φλόιντ Μεϊγουέδερ


Ο φοβερός και τρομερός Φλόιντ Μεϊγουέδερ, που έμεινε αήττητος στην καριέρα του με 49 νίκες, 26 νοκ άουτ και 12 παγκόσμιους τίτλους, είχε επίσης τα δικά του μπλεξίματα με τον νόμο. Έχει συλληφθεί αρκετές φορές από το 2002 για κατηγορίες ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής του ξυλοδαρμού αλλά και της παρενόχλησης.



Το 2010, η πρώην φίλη του Τζόσι Χάρις υπέβαλε μήνυση κατά του «Μoney», ισχυριζόμενη ότι της έστριψε το χέρι και της τράβηξε τα μαλλιά μπροστά στα μάτια των δύο παιδιών τους. Για το περιστατικό αυτό, ο Mεϊγουέδερ καταδικάστηκε σε 87 ημέρες στο κέντρο κράτησης της κομητείας Κλαρκ στο Λας Βέγκας, αν και αφέθηκε ελεύθερος έναν μήνα νωρίτερα λόγω καλής συμπεριφοράς.

Ρούμπιν "Hurricane" Κάρτερ


Μία από τις πιο διάσημες περιπτώσεις καταδίκης αθλητή. Σε μια σοβαρή κακοδικία, ο πυγμάχος μεσαίων βαρών Ρούμπιν Κάρτερ καταδικάστηκε δύο φορές άδικα για μια τριπλή δολοφονία που έλαβε χώρα στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ.



Όταν η πρώτη του καταδίκη ακυρώθηκε λόγω αναξιόπιστων μαρτυριών, η δεύτερη δίκη του Κάρτερ τράβηξε την προσοχή του Μπομπ Ντίλαν, ο οποίος το 1975 κυκλοφόρησε ένα τραγούδι διαμαρτυρίας για λογαριασμό του Κάρτερ. Ο Κάρτερ πέρασε σχεδόν 20 χρόνια στη φυλακή, αλλά αποφυλακίστηκε το 1985, όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής ακύρωσε τη δεύτερη καταδίκη του λόγω αυτού που θεώρησε ότι η εισαγγελία «επικαλέστηκε τον ρατσισμό και όχι τη λογική». Μετά την αποφυλάκισή του, ο Κάρτερ μετακόμισε στο Τορόντο του Καναδά και έγινε ακτιβιστής υπέρ των άδικα καταδικασθέντων.



Μάικ Τάισον


Ο «Iron Mike» βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου της πυγμαχίας τη δεκαετία του '80, καθώς έγινε ο νεότερος πυγμάχος που κέρδισε τον τίτλο του WBC στα βαρέα βάρη. Όμως, καθώς ξεκίνησε η δεκαετία του '90, τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Το 1992, ο Τάισον καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης αφού καταδικάστηκε για τον βιασμό μιας 18χρονης διαγωνιζόμενης ομορφιάς στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, αλλά εξέτισε μόνο τρία χρόνια της ποινής του. Επέστρεψε στην πυγμαχία στη συνέχεια, αλλά αποκλείστηκε για λίγο από το άθλημα ύστερα από έναν αγώνα με τον Εβάντερ Χόλιφιλντ, του οποίου ο Τάισον έκοψε ένα κομμάτι από το αυτί του.

Επιπλέον, εκτός ρινγκ, ο Τάισον καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση για επίθεση το 1999, αφού φέρεται να επιτέθηκε σε δύο άτομα στον δρόμο, ευρισκόμενος σε ανεξέλεγκτη κατάσταση οργής.

O. J. Σίμπσον


Ο O.J. Σίμπσον, Hall of Famer running back των Mπάφαλο Μπικς, η πτώση του οποίου ξεκίνησε με την περιβόητη καταδίωξη με αργή ταχύτητα. Αν και τελικά κρίθηκε αθώος για τους φόνους της πρώην συζύγου του Νικόλ Μπράουν αλλά και του φίλου της Ρον Γκόλντμαν το 1994, η φήμη του Σίμπσον δεν αποκαταστάθηκε ποτέ στην ουσία.






Το 2007, ο Σίμπσον ηγήθηκε μιας ομάδας ανδρών που φέρεται να διέρρηξαν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν κάποια αναμνηστικά που ισχυριζόταν ότι του ανήκαν δικαιωματικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απαγγελία κατηγοριών για απαγωγή και ένοπλη ληστεία και ο Σίμπσον καταδικάστηκε σε 33 χρόνια φυλάκισης με ελάχιστη ποινή εννέα ετών.