Σαν σήμερα, πριν από 17 χρόνια, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς ποδοσφαίρου και σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους σταρ στην ιστορία του αθλητισμού και όχι μόνο του ποδοσφαίρου, σόκαρε τον κόσμο όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει ύστερα από 4 χρόνια τη Ρεάλ Μαδρίτης για να μετακομίσει στο Λος Άντζελες, για να παίξει στο MLS, με τη φανέλα των Galaxy.

Η απόφαση σόκαρε, καθώς ο πρώην αρχηγός της Αγγλίας αποχαιρετούσε το κορυφαίο επίπεδο και τους «galacticos» της Ρεάλ, για να πάει σε μία λίγκα «νεκροταφείο παικτών», ενώ δεχόταν παράλληλα σημαντική μείωση μισθού και όλα αυτά πριν καν κλείσει τα 32 του χρόνια!



Ο «Μπεκς» κέρδιζε 19,8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στη Ρεάλ και συμφώνησε να πάει στους Galaxy με συμβόλαιο 6,4 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Τρεις φορές κάτω σχεδόν!

Ήταν όμως έτσι; Πήρε τέτοια απόφαση σε prime ηλικία ο Μπέκαμ ή η πραγματικότητα ήταν διαφορετική; Καλά μαντέψατε μάλλον... Ο Άγγλος σταρ έχανε φαινομενικά σε μισθό, αλλά με τη σοφία που διαπραγματεύτηκε, κέρδιζε κατά μέσο όρο έως και επτά φορές περισσότερα απ' ό,τι στη «βασίλισσα»!



Έκανε μια συμφωνία που του εξασφάλιζε πέραν του συμβολαίου και ένα ποσοστό απ' όλα τα έσοδα του συλλόγου, που σημαίνει ότι έπαιρνε μερίδιο από τα πάντα, είτε αφορά τις πωλήσεις εισιτηρίων και τις χορηγίες είτε την κατανάλωση τροφίμων και ποτών στο γήπεδο των Galaxy!

Αν υπολογιστούν τα οικονομικά του οφέλη σε βάθος πενταετίας, θα δούμε ότι ο Μπέκαμ είχε κέρδη περίπου 252 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδη 220 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον του αρχικού του μισθού. Μάλλον καλό deal έκανε τελικά...



Ο "χρυσός" όρος του μισού δισ.


Το καλύτερο όμως ήταν το μετά της παρουσίας του στους Galaxy! Αυτή ήταν η συμφωνία που τίναξε την μπάνκα στον αέρα! Στη συμφωνία με την ομάδα του L.A. υπήρχε όρος που του εξασφάλιζε το δικαίωμα να αγοράσει μια ομάδα επέκτασης του MLS έναντι περίπου 23 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την αποχώρησή του.



Με την παρουσία του Μπέκαμ το αμερικανικό ποδόσφαιρο αναπτύχθηκε εκθετικά και ο Άγγλος απέδειξε ότι εκτός από τεράστιος παίκτης, έχει και τρομερά επιχειρηματικό μυαλό, καθώς μόλις η Ίντερ Μαϊάμι εξασφάλισε θέση στο MLS και έπαιξε το πρώτο ματς, η αξία της ανήλθε στα 580 εκατομμύρια! Με μια απλή διαίρεση, βλέπουμε ότι η ομάδα άξιζε σε λίγα χρόνια 24 φορές πάνω από το αρχικό ποσό επένδυσης!

Τα κέρδη του Μπέκαμ από την απόφασή του να μετακινηθεί στο MLS αγγίζουν τα 500 εκατομμύρια και η μετοχή της Ίντερ Μαϊάμι μόνο προς τα πάνω μπορεί να πάει. Να θυμίσουμε ότι στην ομάδα αυτή τη σεζόν παίζει ο τεράστιος Λίο Μέσι, ο Λουίς Σουάρες, ο Σέρχι Μπουσκέτς και ο Ζόρντι Άλμπα, κάτι που την καθιστά προτεραιότητα κάθε ποδοσφαιριστή που θέλει να περάσει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Μάλλον η Ευρώπη σοκαρίστηκε για λάθος λόγο το 2007, καθώς το σοκ δεν ήταν το τότε γεγονός, αλλά αυτό που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια...