Στη φυλακή κατέληξε ο 33χρονος που τον Φεβρουάριο του 2023 είχε καταγραφεί από κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης να κακοποιεί και να σκοτώνει γατάκι στον Βοτανικό.

Πρόκειται για τον δεύτερο άνθρωπο που μπαίνει στη φυλακή για βασανισμό ζώου, αφού ο πρώτος ήταν ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, δολοφόνος της 20χρονης συζύγου του Καρολάιν Κράουτς το 2021, ο οποίος είχε κρεμάσει τον σκύλο τους για να σκηνοθετήσει το υποτιθέμενο έγκλημα από τρίτους, και που καταδικάστηκε για την θανάτωση του ζώου.

Οι κραυγές της γάτας ξεσήκωσαν τους ενοίκους

Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους κάμερα ασφαλείας «έπιασε» τον 33χρονο να ρίχνει με μανία το γατάκι στον δρόμο.

Το βίντεο – ντοκουμέντο δείχνει τη γάτα να βασανίζεται μέχρι θανάτου στα χέρια του 33χρονου. Ο νεαρός μπαίνει σε πυλωτή πολυκατοικίας και για λίγα δευτερόλεπτα ακούγονται οι ήχοι από τα χτυπήματα και οι κραυγές της γάτας, που ξεσηκώνουν τους ενοίκους.

Οι αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν και ο άνδρας συνελήφθη. Μετά από έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν ακόμη πέντε νεκρές γάτες.

Στην αρχή είχε υποστηρίξει πως δεν ήταν αυτός στο βίντεο ενώ μετά είπε πως ήταν εκείνος αλλά «δεν έγινε και κάτι, απλώς τα λέγαμε με τη γάτα».

Η εισαγγελέας δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και τον καταδίκασε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή και πρόστιμο 20.000 ευρώ.

«Ως νομικός θωρώ πως εξαντλήθηκε η αυστηρότητα»

Ο Παναγιώτης Λάρδας, δικηγόρος του 33χρονου, μίλησε στην εκπομπή «Ακόμα δεν Είδες Τίποτα» για την υπόθεση. «Αρχικά, θέλω να πω πως οι δικηγόροι δεν ταυτιζόμαστε με τους εντολείς μας αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε μία δίκαιη δίκη. Οι πράξεις αυτές είναι ειδεχθείς. Ο ισχυρισμός του ανθρώπου αυτού ήταν πως τις πράξεις τις τέλεσε υπό ψυχική διαταραχή, η οποία έχει αναγνωριστεί και από τον πραγματογνώμονα. Η ψυχική διαταραχή οφείλεται στη χρήση φαρμάκων και ουσιών», είπε αρχικά και συνέχισε, λέγοντας:

«Ως νομικός θωρώ πως εξαντλήθηκε η αυστηρότητα. Υπάρχει όμως, μία συναισθηματική φόρτιση από το έγκλημα και την εικόνα. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου και ένας εκ των ενόρκων ήταν υπέρ της αναγνώρισης του αυτοτελούς ισχυρισμού του κατηγορούμενου περί συνδρομής της πράξης μειωμένου καταλογισμού».

Στην εκπομπή μίλησε και ο δικηγόρος των φιλοζωικών οργανώσεων, Νίκος Λουκόπουλος. «Νομίζω πως ήταν μία αυστηρή ποινή, όπως έπρεπε. Νομίζω πως σιγά σιγά θα γίνει μια νομολογία από τα ελληνικά δικαστήρια που θα επιφυλάσσει αυστηρή ποινική μεταχείριση στους δράστες τέτοιων εγκλημάτων.  Είναι μία βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά και σύμφωνα με μελέτες η κακοποιητική συμπεριφορά σε ζώα είναι δείκτης για μελλοντική κακοποιητική συμπεριφορά σε ανθρώπους. Ένας άνθρωπος που θεωρεί πως η ζωή ενός ζώου είναι ευτελής, με βεβαιότητα θα οδηγηθεί κάποια στιγμή στο συμπέρασμα πως και η ζωή του ανθρώπου είναι ευτελής» σημείωσε.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: