«Στείλτε με στο απόσπασμα, γιατί αν βγω έξω, πάλι τα ίδια θα κάνω». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Κυριάκου Παπαχρόνη, γνωστού και ως «δράκου της Δράμας», όταν άκουσε την ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο στα τέλη του 1982.

Ο Κυριάκος Παπαχρόνης, ο οποίος γεννήθηκε το 1960 στην Ξάνθη και θεωρείται ένας από τους πιο διαβόητους εγκληματίες της χώρας, συνελήφθη το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου του 1982 και ομολόγησε ότι διέπραξε δύο ανθρωποκτονίες γυναικών, επτά απόπειρες ανθρωποκτονιών, οκτώ απόπειρες βιασμών, κακοποιήσεις, καθώς και πέντε βομβιστικές επιθέσεις.

Η εγκληματική του δράση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1981, όταν βίασε και σκότωσε μια ιερόδουλη και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1982, με τον σοβαρό τραυματισμό μιας μητέρας τεσσάρων παιδιών.

Ο «δράκος της Δράμας» αποτελούσε για όλο το διάστημα που παρέμενε ασύλληπτος τον φόβο και τον τρόμο των γυναικών στη βόρεια Ελλάδα, καθώς οι επιθέσεις του ήταν συνεχείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη συμμετείχε και ο ίδιος ο Παπαχρόνης, ο οποίος ήταν τότε έφεδρος αξιωματικός στην 5η Μοίρα των ΛΟΚ Δράμας και είχε τεθεί επικεφαλής μιας ομάδας που προσπαθούσε να βρει τον «δράκο».

Μάλιστα, η στρατιωτική του στολή, την οποία φορούσε και όταν επιτίθετο στα θύματά του, ήταν ένα από τα στοιχεία που τον πρόδωσαν και συνέβαλαν τελικά στη σύλληψή του.



Κυριάκος Παπαχρόνης: Το έκανα γιατί ερεθιζόμουν από τον ήχο των γυναικείων τακουνιών

Αρχικά, ο Παπαχρόνης αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, ωστόσο σύντομα «έσπασε» και ομολόγησε όλα τα εγκλήματά του.

«Το έκανα γιατί ερεθιζόμουν από τον ήχο των γυναικείων τακουνιών», είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του.

Αφού ο Παπαχρόνης οδηγήθηκε στη φυλακή, οι γυναίκες στη Βόρεια Ελλάδα ένιωσαν ανακούφιση. Βέβαια, υπήρχαν κι εκείνες που δήλωναν γοητευμένες με τον αδίστακτο «δράκο» και του έστελναν ερωτικά γράμματα, προκειμένου να εκφράσουν τον θαυμασμό τους.

Τα πρώτα χρόνια, ο Παπαχρόνης δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα στη φυλακή. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στην εξέγερση κρατουμένων στην Κέρκυρα, ενώ είχε χτυπήσει και συγκρατούμενό του.

*Διαβάστε εδώ: Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Το σατανικό ζευγάρι που σκότωσε τον Αχιλλέα Τέντα

Όμως, καθώς περνούσε ο καιρός, άρχισε να υιοθετεί ένα πιο ήσυχο προφίλ. Διάβαζε, έψελνε και συμμετείχε στην οργάνωση σχολείου δεύτερης ευκαιρίας.

Ο Κυριάκος Παπαχρόνης, ο οποίος είχε αρχικά καταδικαστεί «δις εις θάνατον» και κάθειρξη 23 ετών, μετά από 22 χρόνια εγκλεισμού και τη μετατροπή της ποινής του σε ισόβια κάθειρξη, αποφυλακίστηκε το 2004 με περιοριστικούς όρους και πλέον ζει με τη σύζυγό του στη Λάρισα.