Η βουλευτής Δυτικού Τοµέα Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, αποτελεί την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νευραλγική θέση του γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ∆ημοκρατίας, διαδεχόµενη τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στα καθήκοντα του πορτ παρόλ της κυβέρνησης.

Η πολυετής διαδροµή της κ. Συρεγγέλα στα κοµµατικά δρώµενα, η αποτελεσµατικότητα και η εµπειρία της φαίνεται πως αποτέλεσαν τους καθοριστικούς παράγοντες για την οριστική απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος θα προτείνει την πρώην υφυπουργό στο όργανο της Π.Ε., το οποίο αναµένεται να συγκληθεί τη µεθεπόµενη εβδοµάδα, για το τυπικό της διαδικασίας.

Εποµένως, η Μαρία Συρεγγέλα θα αποτελεί την πρώτη γυναίκα γραµµατέα στην ιστορία της µεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, µε τον πρωθυπουργό να στέλνει µέσα από τη συγκεκριµένη κίνηση διπλό µήνυµα, αφενός για την εµπιστοσύνη στη νέα γενιά στελεχών και αφετέρου για την ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης στην πολιτική ζωή.

Άλλωστε, το «πείραµα» του Παύλου Μαρινάκη απέδωσε σε µέγιστο βαθµό, µε τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕ∆ -που ανέλαβε τη θέση του γραµµατέα της Ν.∆.- να έχει βγάλει ασπροπρόσωπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον εµπιστεύθηκε σε µια κρίσιµη πολιτική συγκυρία. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση, δίνοντας ψήφο εµπιστοσύνης στη Μαρία Συρεγγέλα, µια πολιτικό επίσης προερχόµενη από τους κόλπους της «γαλάζιας» Νεολαίας, η οποία στις πρόσφατες εθνικές εκλογές εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής, έχοντας διατελέσει στην πρώτη κυβερνητική θητεία υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρµόδια για θέµατα Ισότητας, ∆ηµογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.

Διαβάστε ακόμα: Μαρία Συρεγγέλα: Ποια είναι η νέα γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας - Η πρώην υφυπουργός διάδοχος του Μαρινάκη


Η διαδροµή της

Η κ. Συρεγγέλα είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ενώ η ενασχόλησή της µε την πολιτική ξεκίνησε από πολύ νωρίς, ως µέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕ∆ (υπεύθυνη ∆ιεθνών Σχέσεων) και στη συνέχεια αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος) και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum.

Η νέα γραµµατέας το 2007 εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της Νέας ∆ηµοκρατίας στην πρώτη θέση, ενώ έπειτα κατείχε τη θέση της επικεφαλής της Γραµµατείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας ∆ηµοκρατίας από το 2015 έως το 2019. Να σηµειωθεί ότι η κ. Συρεγγέλα έχει διατελέσει αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος (EPP Women), συµβάλλοντας στη διαµόρφωση ενιαίας πολιτικής ατζέντας των γυναικών της Ευρώπης σε ζητήµατα ισότητας και γυναικείας εργασίας και επιχειρηµατικότητας.

Ενδεικτικό στοιχείο του σηµαντικού ρόλου και της µεγάλης πρόκλησης που θα αντιµετωπίσει µετά την εκλογή της η Μαρία Συρεγγέλα, αποτελεί το γεγονός ότι από τη νέα χρονιά το κυβερνών κόµµα επανέρχεται σε προεκλογικούς ρυθµούς, ενόψει των ευρωεκλογών του καλοκαιριού, οι οποίες είναι πολιτικές εκλογές και αντιµετωπίζονται µε εξαιρετική βαρύτητα από το Μέγαρο Μαξίµου.

Οι επικείµενες ευρωκάλπες αποτελούν την πρώτη µεγάλη µάχη για τη Νέα ∆ηµοκρατία µετά τον διπλό εκλογικό θρίαµβο του περασµένου καλοκαιριού, µε τον στόχο των επιτελών Μαξίµου και Πειραιώς να είναι η επανεπιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της κεντροδεξιάς παράταξης και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και η διατήρηση του status της Ν.∆. σε ευρωπαϊκό επίπεδο, µιας και αποτελεί το µεγαλύτερο κόµµα στην ευρωκοινοβουλευτική παράταξη ΕΛΚ.


Προετοιµασίες

Συνεπώς, η νέα γραµµατέας έχει µπροστά της το στοίχηµα της προετοιµασίας του κοµµατικού µηχανισµού και τη δύσκολη αποστολή να θέσει σε εγρήγορση τα στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος, ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών, όπου το κόµµα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επιδιώξει µια καθαρή νίκη, ξορκίζοντας τη «χαλαρή ψήφο». Αλλωστε, τη σηµασία που προσδίδει το Μαξίµου στην προσεχή εκλογική αναµέτρηση µαρτυρά και το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές θα διενεργηθούν µε σταυρό προτίµησης και όχι µε λίστα (µε το νέο σύστηµα της σταυροδοσίας να βρίσκεται υπό σκέψη), κάνοντας ξεκάθαρη την πρόθεση του Μαξίµου να κινητοποιηθεί όλη η Ν.∆., µπροστά σε µια νέα, βαρύνουσας σηµασίας, εκλογική αναµέτρηση.

Η συσπείρωση της κοµµατικής βάσης, πάντως, στην οποία ανέκαθεν ο ρόλος του γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής είναι κοµβικός, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, καθώς στις τελευταίες εκλογές διαπιστώθηκε η κυριαρχία της Ν.∆. στον χώρο του Κέντρου, ωστόσο σε ορισµένες εκλογικές περιφέρειες της επικράτειας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, κατεγράφησαν διαρροές ψηφοφόρων σε µικρότερα κόµµατα, µε επιδίωξη του επιτελείου της Ν.∆. να είναι η καλύτερη θωράκιση εκ δεξιών, έχοντας µπροστά της µια ιδεολογική µάχη. Τον στόχο της συσπείρωσης της «γαλάζιας» παράταξης, πάντως, αναµένεται να ενισχύσουν οι σχεδιαζόµενες δράσεις του κυβερνώντος κόµµατος για το έτος 2024, όπου θα εορταστούν τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε δράσεις και εκδηλώσεις πανελλαδικής εµβέλειας.


Κρίσιµο πόστο

Τέλος, ακόµη ένας λόγος για τον οποίο φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στη βουλευτή του ∆υτικού Τοµέα των Αθηνών για το κρίσιµο πόστο είναι η γενικότερη εικόνα που διαµορφώνεται στο πολιτικό τοπίο. Η εσωτερική περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι µοναδικός αντίπαλος για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τα πραγµατικά προβλήµατα των πολιτών, και σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός επιθυµεί το κόµµα του και τα στελέχη να βρίσκονται κοντά στην κοινωνία, να αφουγκράζονται τις ανάγκες των πολιτών και να µεταφέρουν έγκαιρα τις ανησυχίες και τους προβληµατισµούς τους στα κυβερνητικά στελέχη, προκειµένου να προωθούνται οι σχετικές λύσεις, µε τη Μαρία Συρεγγέλα να έχει αποδείξει ότι µε την έως σήµερα διαδροµή της µπορεί να αντεπεξέλθει στα δύσκολα στοιχήµατα και τις προκλήσεις.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής