Η Μαρία Συρεγγέλα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του parapolitika.gr, θα προταθεί για τη θέση της γραμματέως της Νέας Δημοκρατίας, κατόπιν συνάντησης που είχε χθες στο Mέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πλέον απομένει το τυπικό κομμάτι με τη σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής για την έγκριση της πρότασης του πρωθυπουργού, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας διαδέχεται τον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος μετά την ομολογουμένως επιτυχημένη θητεία του θα αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

*Διαβάστε εδώ: Νέα γραμματέας της ΝΔ η Μαρία Συρεγγέλα - Συναντήθηκε με Μητσοτάκη στο Μαξίμου


Ποια είναι η Μαρία Συρεγγέλα

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι μητέρα δύο αγοριών στην εφηβεία, του Βασίλη και του Κωνσταντίνου, είναι μία πολύ δραστήρια γυναίκα, η οποία στη διαδρομή που έχει διανύσει μέχρι σήμερα έχει την απόλυτη υποστήριξη του συζύγου της, Φώτη Κυριακόπουλο, Πολιτικού Μηχανικού.

Όπως έχει με χιούμορ σε συνέντευξή της στην Απογευματινή, «ο άντρας μου ήξερε τι έπαιρνε, με γνώρισε στην ΟΝΝΕΔ, δεν με γνώρισε στο κατηχητικό»! Είναι πολλά χρόνια μαζί, από το 1997, από μικρά παιδιά. Όπως λέει... «έχουμε σπάσει ρεκόρ».

Από μικρή διάβαζε φανατικά την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ». «Στο σπίτι οι γονείς μου έφερναν “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ”. Είχα μια τάση με τα κοινά. Ήμουν πρόεδρος στο δεκαπενταμελές. Μου άρεσε πολύ η ενασχόληση με τα κοινά. Ως μαθήτρια ήμουν στη ΜΑΚΙ (Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση), μετά ΟΝΝΕΔ, μετά Εκτελεστικό, Κεντρική Επιτροπή μαζί με τον Γιάννη Οικονόμου». Το 2004 παντρεύτηκε, ήρθαν τα παιδιά, έδωσε εκεί προτεραιότητα και επανήλθε, αργότερα, στο Κέντρο Ερευνών θεμάτων Ισότητας. «Κάνω αυτό που πραγματικά αγαπώ! Δεν μπορώ να αλλάξω τα πάντα. Όμως, αποχωρώντας από αυτή τη θέση, γιατί κάποτε θα τελειώσει, θέλω να αφήσω ένα λιθαράκι κι εγώ, κάτι να έχει προχωρήσει στην Ελλάδα».

Η ίδια είναι Κορίνθια στην καταγωγή, αλλά μεγάλωσε στις γειτονιές της Κυψέλης. Με δυτικές ρίζες... ξέρει καλά τις ανάγκες και την ανθρωπογεωγραφία της Δυτικής Αττικής.

Tον παλμό της κοινωνίας και την επαφή με αυτήν τη δίνουν τα παιδιά της. «Το ότι έχω δύο εφήβους στο σπίτι είναι πολύ σημαντικό, γιατί μαθαίνω τι σκέφτονται οι νέοι άνθρωποι αλλά και τι ανάγκες έχουν οι μητέρες φίλων των παιδιών μου». Δεν της αρέσει να χαϊδεύει τα αυτιά. «Επιλέγω πάντα με ειλικρίνεια να επικοινωνώ. Δεν θα πας να κοροϊδέψεις. Να υποσχεθείς λαγούς με πετραχήλια. Δεν θέλω την επαφή αυτήν που είχαν οι πολιτικοί παλιά. Πήγαιναν σε μια εκδήλωση, μιλούσαν και έφευγαν. Θέλω προσωπική επαφή με τον κόσμο».

Ο σύζυγός της, πολιτικός μηχανικός αντιλαμβάνεται πως ο ρόλος της έχει την υπερέκθεση, άσχημες κριτικές και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, το έχει ζήσει και ο ίδιος στο παρελθόν. «Υπάρχει αλληλοϋποστήριξη, κατανόηση, αγάπη και δύο παιδιά που μας ενώνουν. Ήμασταν συνειδητοποιημένοι όταν κάναμε οικογένεια. Συζήσαμε πριν παντρευτούμε, δοκιμάστηκε η σχέση». Δεν ξεχνά ποτέ τη συμβουλή της μητέρα της, «αν αποφασίσεις να παντρευτείς, θα συζήσεις πρώτα να δεις πώς είναι!».

Για τη Μαρία Συρεγγέλα έχει σημασία ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένειά της. «Ό,τι ώρα γυρίσω το βράδυ θα αφιερώσω χρόνο οπωσδήποτε να καθίσουμε μαζί να συζητήσουμε, όσο το δέχονται, γιατί διανύουμε και την ηλικία “κλείνομαι στο δωμάτιο μου”. Ρίχνω πολύ μπλα μπλα, θέλουν το 10 λεπτά κήρυγμα!», λέει αναφερόμενη στα αγόρια της. «Εντάσεις για το διάβασμα έχουμε. Δεν είμαι της λογικής να είναι τέλειοι σε όλα οι γιοι μου. Ο μικρός είναι πιο πολιτικοποιημένος. Παρακολουθούν τα πάντα». Στεναχωριούνται όταν η μητέρα τους δέχεται επιθέσεις στο Twitter, όταν της ασκούν κριτική. «Είμαι ανοιχτή στην κριτική, δεν τα κάνω όλα τέλεια. Γίνομαι καλύτερη». Γνωρίζει πως τα παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα στα social media, αλλά «ας μην κοροϊδευόμαστε, όποιος δεν έχει επαφή με τις τεχνολογίες θα είναι ο φτωχός του μέλλοντος! Οι θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν στο μέλλον θα έχουν σχέση κυρίως με αυτούς του τομείς».

Πριν εκλεγεί βουλευτής είχε αναλάβει με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη εξωκοινοβουλευτικής υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, ενώ νωρίτερα ήταν Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η Μαρία Συρεγγέλα έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο.

Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management). Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και στην Κ.Ε. από το 1998-2005 και διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015. Ήταν υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές του 2004. Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Τούρκικα.