Πολύ δύσκολα θα σπάσει το ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι µε τις οκτώ Χρυσές Μπάλες. Αυτή, του 2023, ήταν και η πιο γλυκιά, διότι του αποδόθηκε για το Παγκόσµιο Κύπελλο. Ο Μέσι, φυσικά, έχει διάφορα φανταστικά ρεκόρ και στον θεσµό πλέον υπερέχει κατά τρία του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Μέσι και Ρονάλντο έχουν κερδίσει όλα τα βραβεία, πλην δύο, από το 2008 έως το 2023, δηλαδή το 2018, όταν κατέκτησε το τρόπαιο ο φιναλίστ µε την Κροατία στο Παγκόσµιο Κύπελλο και πρωταθλητής Ευρώπης µε τη Ρεάλ Μαδρίτης Λούκα Μόντριτς, και το 2022, όταν επικράτησε ο εντυπωσιακός, κυρίως στο Champions League, που πήραν οι «µερένχες», Καρίµ Μπενζεµά.

Ο Μέσι κατέκτησε αυτή τη Χρυσή Μπάλα ακριβώς επειδή ξόρκισε ό,τι θεωρείτο στην Αργεντινή η κατάρα του Μαραντόνα. Στην προηγούµενη «σκυταλοδροµία» για το βραβείο, δηλαδή του 2022, δεν είχε περιληφθεί το Παγκόσµιο Κύπελλο που έγινε στο Κατάρ και το οποίο η Αργεντινή κατέκτησε. Ο Μέσι δεν υπήρχε περίπτωση, µε αυτόν τον γνώµονα, να χάσει το 2023, ακόµα κι αν ο Ερλινγκ Χάαλαντ προέτεινε τη δική του δυναµική υποψηφιότητα, τα 56 γκολ αυτό το ηµερολογιακό έτος και το τρεµπλ (Champions League, Premier League, Κύπελλο Αγγλίας) που κατέκτησε µε τη Μάντσεστερ Σίτι.

Διαβάστε ακόμα: Οι "αδικημένοι" θρύλοι της Χρυσής Μπάλας

Ξεχωριστή συμπάθεια στη FIFA για τον Μέσι

Ο συγκερασµός Παγκόσµιου Κυπέλλου και Μέσι ήταν άχαστος, αλλά είναι περιττό να ειπωθεί ότι στα γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη υπάρχει µια ξεχωριστή συµπάθεια για τον 36χρονο Αργεντινό, τέτοια που ακριβώς τα µέτρα και τα σταθµά µε τα οποία βραβεύτηκε φέτος για όγδοη φορά δεν τηρούνται, ορισµένες φορές προς όφελός του.

Οµως, πόσες φορές κέρδισε δικαίως, τουλάχιστον µε τα κριτήρια που θέσπισε το France Football το 1955, όταν έδωσε το πρώτο βραβείο στον Στάνλεϊ Μάθιους; Το 2009, όταν η Μπαρτσελόνα πήρε έξι τίτλους, προφανώς δεν τίθεται υπό αµφισβήτηση. Το ίδιο συµβαίνει και το 2011, µε τους Καταλανούς να κατακτούν το Champions League και το πρωτάθληµα, αλλά και το 2015, όταν προσθέτουν σε αυτούς τους δύο τίτλους και το Copa del Rey. Το 2021, ο Μέσι κατακτά µε την Εθνική Αργεντινής το Copa America, τον πρώτο τίτλο της «αλµπισελέστε» έπειτα από το 1993.

Διαβάστε ακόμα: Λιονέλ Μέσι: Η στενή σχέση 14 ετών του Αργεντινού με τη Χρυσή Μπάλα - Οι αριθμοί και οι σταθμοί του

Οι κατακτήσεις που τίθενται εν αμφιβόλω

Ωστόσο, υπάρχουν ακόµα τρεις κατακτήσεις που τίθενται εν αµφιβόλω.

Το 2010 είναι η πρώτη χρονιά που ο θεσµός της Χρυσής Μπάλας περνά στη FIFA. Η Μπαρτσελόνα αποκλείεται στον ηµιτελικό του Champions League µε την Ιντερ και κατακτά το πρωτάθληµα. Ωστόσο, ο ίδιος παθαίνει… θάλασσα στο Παγκόσµιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, όταν η Γερµανία συντρίβει την Αργεντινή 4-0 στα προηµιτελικά. Επιπλέον, η Ισπανία, µε το γκολ του Αντρές Ινιέστα, νικά 1-0 την Ολλανδία στον τελικό. Για πρώτη φορά στην Ιστορία δεν παίρνει το βραβείο παίκτης που έχει κατακτήσει το Παγκόσµιο Κύπελλο, τουλάχιστον τις χρονιές που δίνεται η ατοµική τιµή µόνο σε Ευρωπαίους, έως, δηλαδή, το 1994.

Μέχρι τότε έχουν νικήσει ο Μπόµπι Τσάρλτον το 1966, ο Γκερντ Μίλερ το 1974, ο Πάολο Ρόσι το 1982 και ο Λόταρ Ματέους το 1990. Το 1998 κατακτά τη Χρυσή Μπάλα ο Ζινεντίν Ζιντάν, το 2002 ο Ρονάλντο και το 2006 ο Φάµπιο Καναβάρο.

Μόνο Κύπελλο

∆ύο χρόνια αργότερα, το 2012, ο Μέσι κάνει ένα… διαγαλαξιακό ηµερολογιακό έτος, µε 91 γκολ, αλλά η Μπαρτσελόνα κατακτά µόνο το Copa del Rey, αφού χάνει και το πρωτάθληµα από τη Ρεάλ. Το Champions League παίρνει η Τσέλσι, που σνοµπάρεται από τη FIFA σε σκανδαλώδη βαθµό, ενώ η Ισπανία παίρνει το Euro.

Σε περιπτώσεις Euro, είναι πιο συχνό να µη δίνεται το βραβείο σε παίκτη της νικήτριας οµάδας, όπως το 1960, όταν, ενώ νικά η Σοβιετική Ενωση, το βραβείο πάει στον Ισπανό Λουίς Σουάρες, και το 1964, όταν, µε κατακτήτρια την Ισπανία, το παίρνει ο Σκωτσέζος Ντένις Λο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οµως το 1968 ο νικητής Τζορτζ Μπεστ παίρνει το Κύπελλο Πρωταθλητριών µε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 1976 ο Φραντς Μπεκενµπάουερ φτάνει στον τελικό, όπου χάνει από την Τσεχοσλοβακία µε τη ∆υτική Γερµανία και κερδίζει το Κύπελλο Πρωταθλητριών µε την Μπάγερν Μονάχου, και το 2008, που νικά ξανά η Ισπανία, δίνεται στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έχει κερδίσει το Champions League µε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μόνο το 1992, µε τη ∆ανία να έχει κατακτήσει το Euro και την Μπαρτσελόνα το Κύπελλο Πρωταθλητριών, που νικάει ο Μάρκο φαν Μπάστεν της Μίλαν και της Ολλανδίας (την οποία αποκλείουν στον ηµιτελικό οι ∆ανοί), και το 2004, µε νικήτρια του Euro την Ελλάδα και του Champions League την Πόρτο (και επικρατούντα τον Αντρέι Σεφτσένκο), δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι νικητές µεγάλων διοργανώσεων.

Ούτε ντρίμπλα

Τέλος, το 2019 η Μπαρτσελόνα ηττάται 4-0 από τη Λίβερπουλ στον δεύτερο ηµιτελικό του Champions League στο «Ανφιλντ» και χάνει την πρόκριση, αν και νικά 3-0 στο πρώτο µατς. Κατακτά µεν το πρωτάθληµα, αλλά χάνει το Κύπελλο. Η Λίβερπουλ, δε, στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης και µαζεύει 97 βαθµούς στην Premier League, όπου χάνει το πρωτάθληµα µε έναν βαθµό διαφορά από τη Μάντσεστερ Σίτι, µε τον Ολλανδό στόπερ της, Βίρτζιλ φαν Ντάικ, που έρχεται δεύτερος στην ψηφοφορία, να µην «τρώει» ντρίµπλα από αντίπαλο για σχεδόν εννέα µήνες το ηµερολογιακό έτος.

Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 4/11/2023