Ουδέναν, στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, έχει αγαπήσει η FIFA όσο τον Λιονέλ Μέσι. Ο 36χρονος Αργεντινός κέρδισε την όγδοη Χρυσή Μπάλα, το βραβείο που από το 1955, και με πρώτο νικητή τον Στάνλεϊ Μάθιους, θέσπισε το περιοδικό «France Football» και το οποίο ο Μέσι έχει καταδυναστεύει από το 2009, δηλαδή την τελευταία χρονιά που το έδωσε το έντυπο, και μετά, όταν και πέρασε στην ευθύνη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Πιο εύκολο, μια και έχουν περάσει 15 βραβεύσεις από τότε, είναι να αναφερθεί πότε δεν το κέρδισε: το 2013, το 2014, το 2016, το 2017 και το 2018. Το 2020 δεν δόθηκε Χρυσή Μπάλα σε μια χρονιά που κανονικά θα έπρεπε να την χάσει από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

27875491
27876725


Αν η Χρυσή Μπάλα δινόταν μόνο για τα κατορθώματα του 2023, ο Μέσι έπρεπε να είναι δεύτερος, πίσω από τον Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος έβαλε 52 γκολ σε 53 παιχνίδια και η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το τρεμπλ (Champions League, Premier League και Κύπελλο Αγγλίας). Ωστόσο, η ιδιοτυπία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως προσμετράται σε αυτήν τη χρονιά και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, το οποίο κατέκτησε η δική του Αργεντινή, με τον ίδιο να οργιάζει. Ήταν αδύνατον, υπό αυτήν την περίσταση και αν αναλογιστεί κάποιος ότι έχει νικήσει και σε χρονιές κατά πολύ χειρότερες, να χάσει το βραβείο. 













Ο Μέσι έφτασε στο θέατρο «Σατελέ» με τη σύζυγό του, Αντονέλα Ρογκούτσο, και τα τρία παιδιά τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθεύτηκε ότι είναι ο νικητής της Χρυσής Μπάλας, αλλά αυτό δεν είχε ανακοινωθεί. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που δεν ήταν παρών στην εκδήλωση, αφού δεν βρισκόταν ανάμεσα στους υποψήφιους, έχει πέντε Χρυσές Μπάλες, από το 2008 έως το 2017, ενώ οι υπόλοιποι που ακολουθούν, Μισέλ Πλατινί, Μάρκο φαν Μπάστεν,  Γιόχαν Κρόιφ, έχουν τον πενιχρό αριθμό των τριών. Εξυπακούεται ότι ουδείς έχει κατακτήσει το συηγκεκριμένο ατομικό βραβείο σε 14 χρόνια απόσταση, όπως ο Μέσι, που είχε νικήσει το 2009, ενώ προφανώς ουδείς το έχει πάρει τέσσερις φορές, σαν τον Αργεντινό, που νικούσε συναπτώς από το '09 έως το 2012, αλλά και που το πήρε το 2019, το 2021 και φέτος, με την περυσινή παρεμβολή του Καρίμ Μπενζεμά. Ο Μέσι νίκησε, επίσης, το 2015, όταν η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το τελευταίο Champions League της.

27875902
27875915
27876509
27876732
27876734
27876756

Ο Μέσι έγινε ο πρώτος Αργεντινός που κατακτά το βραβείο, αφού μέχρι και το 1994 δινόταν μόνο σε Ευρωπαίους και τον επόμενο χρόνο κέρδισε ο πρώτος μη Ευρωπαίος, ο Λιβεριανός Ζορζ Γουεά. Επιπλέον, παίζοντας στην Ίντερ Μαϊάμι, έγινε και ο πρώτος από το MLS, δηλαδή το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, που το κατορθώνει. Ο Χάαλαντ ήρθε δεύτερος στην ψηφοφορία, ενώ τρίτος είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ, φιναλίστ με τη Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και πρωταθλητής με την Παρί Σεν Ζερμέν. 

Η FIFA έδωσε και τα υπόλοιπα βραβεία της. Καλύτερη παίκτρια της χρονιάς 2023 ψηφίστηκε η Ισπανίδα Αϊτάνα Μπονμάτι της Μπαρτσελόνα, η οποία κατέκτησε για πρώτη φορά το βραβείο του κορυφαίου κλαμπ στις Γυναίκες. Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, Αργεντινός τερματοφύλακας που χρεώνεται τη μάλλον πιο σημαντική απόκρουση όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο, εκείνο το τετ α τετ με τον Κόλο Μουανί στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου, πήρε το βραβείο Γιασίν (από το θρυλικό Σοβιετικό Λεβ Γιασίν) για τον κορυφαίο πορτιέρε της χρονιάς. Το βραβείο «Γκερντ Μίλερ» πήγε στον Έρλινγκ Χάαλαντ, με τα συνολικά 56 γκολ, και η ομάδα του, Μάντσεστερ Σίτι, ψηφίστηκε η κορυφαία. Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, που προσφάτως με δύο δικά του γκολ έκρινε το clasico με την Μπαρτσελόνα στο «Μονζουΐκ» υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης, 2-1, πήρε το βραβείο Κοπά (από τον Γάλλο ποδοσφαιριστή Ρεϊμόν Κοπά) για τον κορυφαίο νέο παίκτη της χρονιάς.

Η τελική κατάταξη της «Χρυσής Μπάλας» για το 2023

1. Λιονέλ Μέσι (Παρί Σεν Ζερμέν/Ίντερ Μαϊάμι)
2. Έρινγκ Χάαλαντ (Μάντσεστερ Σίτι)
3. Κιλιάν Μπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν)
4. Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι)
5. Ρόδρι (Μάντσεστερ Σίτι)
6. Βινίσιους (Ρεάλ)
7. Χουλιάν Άλβαρες (Μάντσεστερ Σίτι)
8. Βίκτορ Όσιμεν (Νάπολι)
9. Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι)
10. Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ)
11. Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ)
12. Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Μπαρτσελόνα)
13. Γιασίν Μπουνού (Σεβίλλη/Αλ Χιλάλ)
14. Ιλκάι Γκιντογκάν (Μάντσεστερ Σίτι/Μπαρτσελόνα)
15. Εμιλιάνο Μαρτίνες (Άστον Βίλα)
16. Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ/Αλ Ιτιχάντ)
17. Κβίχτσα Κβαρατσχέλια (Νάπολι)
18. Τζουντ Μπέλιγχαμ (Ντόρτμουντ/Ρεάλ Μαδρίτης)
19. Χάρι Κέιν (Τότεναμ/Μπάγερν)
20. Λαουτάρο Μαρτίνες (Ίντερ)
21. Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο)
22. Κιμ Μιν-Γιάε (Νάπολι/Μπάγερν)
23. Αντρέ Ονανά (Ίντερ/Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
24. Μπουκαγιό Σακά (Άρσεναλ)
25. Γιόσκο Γκβάρντιολ (Λειψία/Μάντσεστερ Σίτι)
26. Τζαμάλ Μουσιάλα (Μπάγερν)
27. Νικολό Μπαρέλα (Ίντερ)
28. Ραντάλ Κολό Μουανί (Άιντραχτ/Παρί Σεν Ζερμέν)
29. Μάρτιν Έντεγκααρντ (Άρσεναλ)
30. Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι)

Ο Χάαλαντ πήρε το βραβείο «Gerd Muller» για τον κορυφαίο επιθετικό

Στον Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος... φόρτωσε τις αντίπαλες εστίες με 56 γκολ τη σεζόν 2022/23 κατέληξε το βραβείο «Gerd Muller» του «France Football» για τον κορυφαίο επιθετικό της σεζόν.
 
Ο Νορβηγός σούπερ σταρ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της Μάντσεστερ Σίτι στην πορεία της προς το τρεμπλ (Premier League, FA Cup, Champions League) και ήταν εκείνος που σήκωσε το τρόπαιο του καλύτερου φορ, που πήρε το όνομά του από τον θρυλικό φορ της Μπάγερν και της εθνικής Γερμανίας, Γκερντ Μίλερ.
 
Σαν ένα... μήνυμα για τα προσεχώς, καθώς θεωρείται δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια θα είναι πρωταγωνιστής και διεκδικητής κάθε χρόνο στη μάχη για τη «Χρυσή Μπάλα» του «France Football» και τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς.
 
«Ευχαριστώ την ομάδα μου και τον Πεπ Γκουαρδιόλα που με αφήνουν να είμαι ο εαυτός μου. Ευχαριστώ την οικογένειά μου και όσους με βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι σήμερα. Ευχαριστώ όσους είναι κοντά μου», δήλωσε ο Χάαλαντ, ο οποίος άφησε πίσω του στη μάχη των σκόρερ τους Μπαπέ (2ος), Κέιν (3ος), Μέσι (4ος) και Λεβαντόβσκι (5ος).

«Χρυσή Μπάλα»: Στον Εμιλιάνο Μαρτίνες το «Yashine Trophy»

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Αργεντινής και καθοριστικός σε όλη την πορεία της «αλμπισελέστε» ως την κορυφή του κόσμου, κατέκτησε το βραβείο «Lev Yachine» από το France Football για τον κορυφαίο γκολκίπερ του 2023 στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
 
Λίγο πριν την απονομή της «Χρυσής Μπάλας», ο Αργεντινός γκολκίπερ της Άστον Βίλα, έφτασε μία πολύ σπουδαία ατομική διάκριση, όντας ο άνθρωπος που οδήγησε με τις αποκρούσεις του την Αργεντινή μέσα απ’ τη διαδικασία των πέναλτι, στην πρόκριση επί της Ολλανδίας στα προημιτελικά του Μουντιάλ, ενώ ήταν καθοριστικός και στον τελικό με τη Γαλλία, τόσο με την επέμβασή του στην τελευταία φάση της παράτασης στο πλασέ του Κολό Μουανί, όσο και στη «ρώσικη ρουλέτα» απ’ τα έντεκα βήματα.
 
Ο Μαρτίνες παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Τιμπό Κουρτουά (νικητής στο βραβείο του 2022), ενώ ξεπέρασε σπουδαίους τερματοφύλακες όπως οι Ονάνα και Μπόνο.
 
Η απονομή του βραβείου ήταν τρομερά συγκινητική, καθώς ο Μαρτίνες το παρέλαβε απ’ τον πατέρα του με τον ίδιο να βουρκώνει: «Από μικρό με πήγαινε στα γήπεδα. Χωρίς τη βοήθεια των συμπαικτών μου, τίποτα δεν θα γινόταν. Πάντα είναι ωραίο να κερδίζεις με την ομάδα, την οικογένεια, το μεγαλύτερο βραβείο το έχω κερδίσει», τόνισε ο Μαρτίνες, και πρόσθεσε: «Νιώθω υπερήφανος που είμαι εδώ με την ομάδα μου, βλέπω και άλλους γκολκίπερ που θαυμάζω όπως για παράδειγμα ο Έντερσον».
 

Η τελική κατάταξη στους τερματοφύλακες

1. Εμιλιάνο Μαρτίνες (Άστον Βίλα)
2. Έντερσον (Μάντσεστερ Σίτι)
3. Γιασίν Μπουνού (Σεβίλλη)
4. Τιμπό Κουρτουά (Ρεάλ)
5. Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα)
6. Αντρέ Ονανά (Ίντερ/Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
7. Ντόμινικ Λιβάκοβιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ/Φενέρμπαχτσε)
8. Άαρον Ράμσντεϊλ (Άρσεναλ)
9. Μάικ Μενιάν (Μίλαν)
10. Μπρις Σαμπά (Λανς)

Στον Τζουντ Μπέλινγχαμ το «βραβείο Kopa» για τον καλύτερο νεαρό παίκτη

Ο Τζουντ Μπέλινγχαμ, πρωταγωνιστής τόσο με τις φανέλες των Ντόρτμουντ και Ρεάλ, όσο και με αυτή ης Εθνικής Αγγλίας, κατέκτησε το «βραβείο Kopa» που δόθηκε για πέμπτη φορά απ’ το «France Football» για τον κορυφαίο νεαρό ποδοσφαιριστή της χρονιάς.
 
Ο 20χρονος διεθνής Άγγλος επιθετικός, που μόλις πριν από δύο μέρες (28/10) έκρινε το μεγάλο clasico ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, με δύο γκολ, άφησε πίσω του τους Καμαβινγκά (Ρεάλ), Μουσιάλα (Μπάγερν Μονάχου), Πέδρι (Μπαρτσελόνα) και Γκάβι (Μπαρτσελόνα).
 
Έπειτα από μία διετία όπου το βραβείο κατέληγε σε χέρια παικτών της Μπαρτσελόνα (Πέδρι 2021, Γκάβι 2022) ο Μπέλινγχαμ κυριάρχησε στο συγκεκριμένο βραβείο, επιβεβαιώνοντας πως αυτή την στιγμή είναι ένας απ’ τους κορυφαίους νεαρούς παίκτες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Πριν από τους Πέδρι και Γκάβι σ’ αυτή την σπουδαία ατομική διάκριση είχαν φτάσει οι Κιλιάν Μπαπέ (2018) και Ματάις ντε Λιχτ (2019).

Η συγκλονιστική αφιέρωση του Μέσι στον Μαραντόνα: «Ντιέγκο, όπου κι αν είσαι αυτό είναι για σένα»

Ο Λιονέλ Μέσι, κατά πολλούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που πάτησε ποτέ το πόδι του στα γήπεδα της γης, λίγο μετά την απονομή της 8ης «Χρυσής Μπάλας» στην ολόλαμπρη καριέρα του, δεν ήθελε να πει πολλά. Παρά αφιέρωσε το κορυφαίο ατομικό τρόπαιο του ποδοσφαίρου, στον ανεπανάληπτο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος θα έκλεινε την σήμερα (30/10) 63 χρόνια ζωής.
 
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Λιονέλ Μέσι: «Ευχαριστώ πάρα πολύ, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με ψήφισαν. Θέλω να το μοιραστώ με τους συμπαίκτες μου στην Εθνική Αργεντινής για αυτά που πετύχαμε. Με τον Χούλιαν Άλβαρες, τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, τον Λαουτάρο, να το μοιραστώ και με το τεχνικό επιτελείο. Θέλω να πω πολύ καλά λόγια για τον Κιλιάν Μπαπέ, έκανε φοβερή σεζόν, όπως και ο Χάαλαντ... Ήταν εντυπωσιακοί και οι δύο. Σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα πάρουν αυτό το βραβείο και οι δύο. Είμαι τυχερός γιατί έχω βιώσει τέτοιες βραβεύσεις όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με βοήθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου. Αυτό που μου έλειπε ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο, το καταφέραμε και έκτοτε έχω πάρει πολλή αγάπη απ’ τους συμπατριώτες μου. Θέλω φυσικά να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τη σύζυγό μου που ήταν δίπλα μου και στις άσχημες στιγμές. Με τη βοήθεια της οικογένειάς μου έχω εκπληρώσει όλους τους στόχους μου στο ποδόσφαιρο. Άφησα τελευταίο τον Ντιέγκο Μαραντόνα... Λάτρευε το ποδόσφαιρο. Είμαστε εδώ στα γενέθλια του Μαραντόνα και το μοιραζόμαστε μαζί του. Ντιέγκο, όπου κι αν είσαι αυτό είναι για σένα. Αυτό το βραβείο το μοιράζομαι με όλους εσάς στην Αργεντινή. Όλα τα βραβεία είναι ιδιαίτερα, το πιο σημαντικό είναι αυτό που κατακτάς με την ομάδα σου και όχι οι ατομικές διακρίσεις. Είδαμε την Σίτι που τα κατέκτησε όλα, είναι ωραίο να παίρνεις την αναγνώριση αλλά το πιο σημαντικό βραβείο είναι το ομαδικό».

Κορυφαία ανδρική ομάδα η Μάντσεστερ Σίτι, κορυφαία γυναικεία η Μπαρτσελόνα

Σε ομαδικό επίπεδο, στην υπέροχη τελετή της 67ης «Χρυσής Μπάλας», έλαμψαν η Μάντσεστερ Σίτι στους άνδρες και η Μπαρτσελόνα στις γυναίκες που αναδείχθηκαν κορυφαίες ομάδες για το 2023.
 
Η Σίτι πήρε το βραβείο για την κορυφαία ομάδα της χρονιάς στους άνδρες (δεύτερη σερί σεζόν) έχοντας κατακτήσει το νταμπλ στην Αγγλία και το Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ η «Μπάρτσα» αναδείχτηκε ως η καλύτερη στο ποδόσφαιρο γυναικών, καθώς οι αθλήτριες των «μπλαουγκράνα» έφτασαν στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο στην Ισπανία και φυσικά στην κατάκτηση του Champions League γυναικών.

Κορυφαία παίκτρια του 2023 η Αϊτάνα Μπονμάτι

Χρώμα... Ισπανίας και Μπαρτσελόνα, είχε το βραβείο του «France Football» για την κορυφαία παίκτρια στο ποδόσφαιρο για το 2023, καθώς θριάμβευσε η Αϊτάνα Μπονμάτι, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ με τη «ρόχα».
 
Μετά το back-to-back της Αλεξία Πουτέγιας το βραβείο κατέληξε στα χέρια της συμπαίκτριά της στους «μπλαουγκράνα» και στην Εθνική Ισπανίας, η οποία αναδείχθηκε στο «Théâtre du Châtelet» του Παρισιού κορυφαία παίκτρια της χρονιάς.
 
Με 19 γκολ, η 25χρονη μέσος οδήγησε την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση του εγχώριου νταμπλ και στο Champions League, ενώ σε εθνικό επίπεδο, αναδείχθηκε κορυφαία παίκτρια στο Μουντιάλ Γυναικών του 2023, σηκώνοντας με την Ισπανία το βαρύτιμο τρόπαιο στον τελικό με την Αγγλία.
 
«Είναι μεγάλη τιμή που παραλαμβάνω αυτό το βραβείο μετά από μία εκπληκτική σεζόν. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και θέλω να ευχαριστήσω τις συμπαίκτριές μου και το τεχνικό επιτελείο. Αν δεν ήταν μαζί μου, δεν θα ήμουν εδώ.
 
Ευχαριστώ πολύ την Μπαρτσελόνα για την ώθηση και τη στήριξη που μας δίνετε, είμαστε ένα σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Έχω αρκετό άγχος εδώ και ημέρες, είμαι στη σημαντικότερη σκηνή του ποδοσφαίρου, είμαι πολύ τυχερή που αγωνίζομαι στην Μπαρτσελόνα και στην εθνική Ισπανίας. Έχω δίπλα μου τις καλύτερες παίκτριες στον κόσμο και με κάνουν καλύτερη. Με τη νοοτροπία που έχουμε θα κερδίσουμε και άλλους τίτλους». Οι Σαμ Κερ, Σάλμα Παραλουέλο, Φριντολίνο Ρόλφο και Μέρι Ερπς συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.