Η ισορροπία ανάμεσα στην καριέρα και τις συμβουλές της οικογένειας είναι λεπτή για έναν ποδοσφαιριστή που διαθέτει ικανότητες να κάνει κάτι σπουδαίο στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να κάνει τις καλύτερες επιλογές, αλλά μπορεί και να καταστραφεί. Η ιστορία του Χρήστου Τζόλη βασίζεται κατά πολύ στην οικογένειά του. Μόνο που στη δική του περίπτωση ο μπαμπάς Πέτρος και η μαμά Αντιγόνη ξέρουν καλά τι κάνουν. Και οι ίδιοι άλλωστε έχουν πάρει αποφάσεις ζωής για το μέλλον τους, όπως και των δύο παιδιών τους.

Έτσι αποφάσισαν να φύγουν από τη Δρόβιανη και ως Βορειοηπειρώτες να εγκατασταθούν στο Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης. Εκεί γεννήθηκε και ο Χρήστος Τζόλης, στην τοπική ομάδα έκανε τα πρώτα του βήματα. Οι γονείς του πάντα είχαν μεγάλο ρόλο σε ό,τι κι αν έκανε.

Όταν ο Πουρλιοτόπουλος κάλεσε τον Χρήστο Τζόλη

Σε ηλικία 8 ετών είχε φτάσει να βάζει γκολ κατά ριπάς, σε τέτοιο βαθμό που ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος τον κάλεσε για να μπει στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. «Έχει μεγάλο ταλέντο και θα τον βοηθήσουμε να το εξελίξει. Δεν έχω δει ξανά κάτι ανάλογο τα τελευταία χρόνια», είχε πει ο υπεύθυνος των ακαδημιών των «ασπρόμαυρων», σε μια από τις πολλές συναντήσεις που έκανε με τους γονείς του, οι οποίοι ήταν διστακτικοί. Σκέφτονταν να τον πάνε στο εξωτερικό. Πείστηκαν να φέρουν τον Χρήστο Τζόλη στην «ασπρόμαυρη» ακαδημία. Δεν πήραν χρήματα, δεν υπέγραψαν δεσμευτικά έγγραφα. Ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος ήθελε να πάει με τα… νερά τους, για να μη χαλάσει τη σχέση εμπιστοσύνης που είχαν. Ο Τζόλης άρχισε να κάνει πράματα και θάματα παίζοντας κυρίως ως αριστερός εξτρέμ.

Πολλά τα γκολ και οι ασίστ σε διάφορα τουρνουά όπου μετείχε με τις τότε Κ11 και Κ12 του ΠΑΟΚ. Έφτασε σε σημείο να αρχίσει να τον παρακολουθεί η Μπαρτσελόνα. Το μεγάλο μπαμ το έκανε σε ένα τουρνουά στη Σουηδία, που είχε το όνομα του αείμνηστου πρώην προέδρου της UEFA, Λέναρντ Γιόχανσον. Μετείχε τότε με την ομάδα Κ13 του ΠΑΟΚ και έβαλε 11 γκολ σε 5 αναμετρήσεις. Πέτυχε τέσσερα γκολ κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας (5-1), τρία απέναντι στην Κοπεγχάγη (3-0), δύο στο ματς με την ΑΙΚ Στοκχόλμης (5-0), το νικητήριο γκολ με τη Γιουβέντους (1-0), ενώ σκόραρε και στον τελικό με τη Ραπίντ Βιέννης (1-1). Τράβηξε πάνω του τα βλέμματα δεκάδων ομάδων ακόμη και του σκάουτερ της Μπαρτσελόνα, Ντένις Σίλβα, ωστόσο η μεταγραφή δεν προχώρησε, καθώς εκείνο το διάστημα οι «μπλαουγκράνα» είχαν τιμωρηθεί από την UEFA για παραβίαση κανόνων σε μεταγραφές ανήλικων μη Ισπανών παικτών στις ακαδημίες τους.

Μετακόμιση

Το 2015 η οικογένειά του αποφάσισε να μετακομίσει στη Γερμανία. Εκεί έμεινε κοντά τρία χρόνια, παίζοντας στην ακαδημία της Ρόζενχοφ. Εδώ μπαίνει η Φορτούνα Ντίσελντορφ και ο λόγος που την επέλεξε για να πάει δανεικός από τη Νόριτς. Ο Τζόλης ένιωθε οικεία στη Γερμανία, έχοντας ζήσει εκεί περίπου μια 3ετία. Πρόλαβε να κάνει φιλίες και γενικότερα, μετά την «περιπέτεια» με την αγγλική ομάδα, όπου δεν τα κατάφερε, ήταν και επιθυμία της οικογένειάς του να πάει στη Γερμανία. Αποτέλεσμα; Έχει βάλει 4 γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια πρωταθλήματος με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, η οποία φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του πίνακα της βαθμολογίας. Παράλληλα έχει σκοράρει και σε ένα ματς για το Κύπελλο.

Η δοκιμή στη Λίβερπουλ και το «μπλοκ» του ΠΑΟΚ

Το ποδοσφαιρικό θράσος που έχει ο Χρήστος Τζόλης είναι θετικό για να μπορέσει να βγάλει όλα τα χαρίσματά του στο χορτάρι. Δεν διστάζει να πάρει ευθύνες, κάτι που έκανε με εκείνο το πέναλτι στη Νόριτς. Είναι γεννημένος νικητής, λένε όσοι τον έχουν ζήσει από κοντά.

Την περίοδο που έπαιζε στην ακαδημία της ερασιτεχνικής Ρόζενχοφ και έχοντας τη στήριξη των δικών του, πήγαινε από τη Γερμανία στην Αγγλία και για ένα μεγάλο διάστημα έκανε προπονήσεις στις ακαδημίες της Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, που έδειξε ενδιαφέρον. Η διάσημη αγγλική ομάδα,μαζί με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης τον διεκδικούσαν από τη Ρόζενχοφ, αλλά και τον ΠΑΟΚ, όμως το κόστος της μεταγραφής ξέφευγε και έτσι η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη έμοιαζε πια να είναι μονόδρομος.

Για να προλάβουν τέτοιες καταστάσεις οι «ασπρόμαυροι» φρόντισαν να μπλοκάρουν, μέσω της νομικής υπηρεσίας, το ενδεχόμενο μεταγραφής του σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα. Ενημέρωσαν τη γερμανική ομοσπονδία για την αξίωση τροφείων, κάτι που αποτέλεσε τροχοπέδη στους επίδοξους μνηστήρες. Η οικογένεια Τζόλη, όταν το 2018 αποφάσισε να γυρίσει στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε να συναντηθεί με τον ΠΑΟΚ, για να μάθει τις προθέσεις του για μια πιθανή επιστροφή στην ακαδημία. Το αίτημα έγινε άμεσα δεκτό και ο νεαρός άσος έβαλε ξανά την ασπρόμαυρη φανέλα. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, προεξάρχοντος του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου, το γνώριζαν πως δεν πρέπει να πάει χαμένη η δεύτερη ευκαιρία του θαυματουργού μικρού που ζει για το ποδόσφαιρο και όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά «δεν θέλει να χάνει ποτέ»! Ακόμη κι όταν δεν του βγαίνει το παιχνίδι, μπορεί απ’ το πουθενά δύο χαμένες μπαλιές να τις μετατρέψει σε γκολ.

Με την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ συμμετέχει στην ομάδα Κ17, με την οποία έβαλε 27 γκολ σε 25 παιχνίδια πρωταθλήματος και 2 γκολ στον ημιτελικό του «φάιναλ φορ» κόντρα στον Παναθηναϊκό. Την επόμενη σεζόν (2019-20) έβαλε 19 γκολ σε 26 εμφανίσεις και ήταν πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Κ19. Είναι σίγουρο πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση ποδοσφαιριστή. Τα χαρίσματά του είναι τέτοια που αφήνουν υποσχέσεις ότι μπορεί να κάνει μια σπουδαία καριέρα. Η μετακίνηση στη Νόριτς και την Premier League δεν αποδείχθηκε η καλύτερη απόφαση. Συνέχισε δανεικός στην Τβέντε, επέστρεψε στη Νόριτς και το καλοκαίρι βρέθηκε στη Φορτούνα Ντίσελντορφ.

Το «καταραμένο» πέναλτι με Νόριτς

Ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος έφερε τον Χρήστο Τζόλη στην ακαδημία του ΠΑΟΚ και ο Άγγελος Ζαζόπουλος ήταν ο προπονητής με τον οποίο «δέθηκε» ο πιτσιρικάς. Ο άλλος προπονητής που τον «σημάδεψε» ήταν ο Αμπέλ Φερέιρα. Στις 7 Ιουνίου 2020 έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα. Αγωνίστηκε 16 λεπτά στο εντός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Η δεύτερη συμμετοχή του ήταν βασικός στο ματς με τον ΟΦΗ στις 20 Ιουνίου. Έπαιξε 35 λεπτά και πρόλαβε να βάλει το παρθενικό του γκολ.

Την επόμενη σεζόν ήταν βασικός. Έπαιξε σε 46 παιχνίδια για να βάλει 16 γκολ και να δώσει 10 ασίστ. Πολλά τα ευρωπαϊκά κλαμπ που τον είχαν παρακολουθήσει από κοντά. Ο ΠΑΟΚ δεν ήθελε να εμπλακεί ατζέντης, όπως και η οικογένειά του. Ωστόσο το παιχνίδι είχε αρχίσει να… χοντραίνει και έπρεπε να βρεθεί το κατάλληλο γραφείο μάνατζερ για να βοηθήσει. Αυτό ήταν η Wasserman, μια εταιρεία μάνατζερ από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Στη συμφωνία που έγινε μπήκε σαν όρος πως η οικογένεια θα παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στις αποφάσεις.

Για να έρθει μια μέρα η πρόταση της Νόριτς. Συμβόλαιο πέντε χρόνων κλειστό με ετήσιες απολαβές λίγο πάνω από 1.000.000 ευρώ ήταν η πρόταση. Στον ΠΑΟΚ έδινε 11.000.000 ευρώ, συν άλλα 2.500.000 ευρώ μπόνους, αλλά και 17,5% ποσοστό μεταπώλησης. Στη Νόριτς ήταν και ο Δημήτρης Γιαννούλης. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021 αγωνίστηκε στην εντός έδρας ήττα με 3-0 από τη Λίβερπουλ, που έφερε αποκλεισμό στο Λιγκ Καπ. Με το σκορ στο 1-0 η Νόριτς κέρδισε πέναλτι με τον Γιαννούλη.

Ο Χρήστος Τζόλης ανέλαβε να το εκτελέσει, αγνοώντας την υπόδειξη του τότε προπονητή, Ντάνιελ Φάρκε, που είχε πει σε άλλον να το εκτελέσει. Το έχασε και τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα. «Θα βεβαιωθώ πως δεν θα το κάνει ξανά σε όλη του τη ζωή», είχε πει ο Φάρκε, ενώ ύστερα από μέρες είπε πως δεν θα τον τιμωρήσει και ότι του αρέσουν οι παίκτες που αναλαμβάνουν ευθύνες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή