Το τι έχει ακούσει ο έρμος δεν λέγεται. «Με αυτό το μαλλί πώς να παίξεις μπάλα;». «Μυαλό έχει μόνο για τατουάζ». «Άμπαλος», «χασογκόλης» κι ένα σωρό άλλα. Περασμένα, ξεχασμένα όλα αυτά για τον ήρωα του Φαλήρου. Αυτό είναι πλέον ο Μπράντον Τόμας, που έβγαλε τους φίλους του ΠΑΟΚ στους δρόμους το βράδυ της Κυριακής μετά τον θρίαμβο της ομάδας της Θεσσαλονίκης επί του Ολυμπιακού με το επιβλητικό 2-4 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Δύο φορές σκόραρε στο Φάληρο ο «loco Ιnglés», «τρελός Άγγλος» δηλαδή, όπως έμαθε να τον φωνάζουν από μικρό. Αυτό είναι το παρατσούκλι του Μπράντον Τόμας, αν και Άγγλος δεν υπήρξε ποτέ. Το τρελός είναι στην κρίση του καθενός. Περίπτωση είναι πάντως. Ένας ποδοσφαιριστής που έχει πει ότι αν έκανε άλλο επάγγελμα αυτό θα ήταν εκτροφέας δελφινιών, αν μη τι άλλο είναι κάτι διαφορετικό.

Οι γλώσσες

Το όνομά του και το επίθετό του είναι αγγλικά, όμως ο ίδιος είναι Ισπανός. Πριν από περίπου 12 μήνες δεν μιλούσε γρι αγγλικά. Τα μιλάει τώρα όπως και τα ελληνικά, καθώς προσέλαβε προσωπικό δάσκαλο και δεν έχει ανάγκη google translator για να παραγγείλει καφέ. Ο πατέρας του Λονδρέζος, η μητέρα του από τη Γρανάδα, γνωρίστηκαν στη Μαγιόρκα, παντρεύτηκαν και έκαναν τέσσερα παιδιά. Οι γονείς του πατέρα του είχαν μια παμπ στη Μαγιόρκα, ενώ εργάστηκαν και σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Ο πατέρας του βρέθηκε εκεί σε μικρή ηλικία, εργάστηκε ως σερβιτόρος και στις δημόσιες σχέσεις μιας ντίσκο και εστιατορίων, ενώ άνοιξε για έξι, επτά χρόνια και το δικό του εστιατόριο. Ο Μπράντον Τόμας Λάμας, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1995 στο χωριό Σαντανί, παραλιακά στη Μαγιόρκα. Μαζί με τον δίδυμο αδερφό του, Τζόρνταν, ήταν τα πρώτα από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Αγγλικά από τον πατέρα του δεν έμαθε, όμως έμαθε να αγαπά το ποδόσφαιρο, την Τσέλσι και τον Μπάλακ. Έχει πάει τα τατουάζ σε άλλο επίπεδο, καθώς έχει γεμίσει το κορμί του. Ένα λιοντάρι στην πλάτη, ένας σταυρός στην πλάτη, «σκέψου θετικά», αναφέρει το μήνυμα στον αυχένα του, ένα λουλούδι μπροστά από το αριστερό αυτί, ο Χριστός στο αριστερό χέρι, η λέξη «hope» στα δάχτυλα του δεξιού χεριού, ονόματα, ημερομηνίες και πολλά άλλα.

O κολλητός κομμωτής

Κάνει αισθητή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη όπου κυκλοφορεί με τη λευκή Porsche του, είναι κολλητός με τον δίδυμο αδερφό του, Τζόρνταν, και τον Σίμο Ματσαρίδη, τον κομμωτή σχεδόν ολόκληρου του ΠΑΟΚ και όχι μόνο. Λατρεύει το καλό φαγητό, τη Μύκονο και τη συζήτηση. Δεν σταματάει ποτέ να μιλά, όπως έχει και ο ίδιος παραδεχθεί. Εξωστρεφής μέχρι εκεί που δεν παίρνει, έχει πει ότι η Γρανάδα είναι το σπίτι του και ότι αυτό που λατρεύει είναι να περνά τα Χριστούγεννα στο Βεντόρος ντε λα Λαγκούνα, ένα μικρό χωριό μόλις 280 κατοίκων που βρίσκεται 9 χιλιόμετρα από το Λόχα της Γρανάδας, τη γενέτειρα της μητέρας του. Ποδοσφαιρικά είναι προϊόν των ακαδημιών της Μαγιόρκας, όπου έφτασε έως την πρώτη ομάδας της. Το 2017, έπειτα από 11 χρόνια στις Βαλεαρίδες Νήσους, έφτασε μια ανάσα από την Μπαρτσελόνα Β΄, αλλά προτίμησε τη γαλλική Ρεν, όπου δεν τα πήγε καλά και δόθηκε δανεικός στην Οσασούνα με την οποία πανηγύρισε την άνοδο, όμως έπαιξε στην Πριμέρα σε μόλις οκτώ αγώνες. Βρέθηκε δανεικός στη Χιρόνα, τραυματίστηκε, συνέχισε δανεικός στη Λεγανές και από εκεί το 2021 στη Μάλαγα ως ελεύθερος.

Χαμόγελα παρά τη ρήξη xιαστού

Για έναν ποδοσφαιριστή, ένας σοβαρός τραυματισμός δεν είναι κάτι απλό. Κάποιοι δεν χάνουν μόνο το χαμόγελό τους αλλά τον κόσμο όλο. Ο Μπράντον Τόμας όμως δεν έχασε τελείως τον κόσμο, κατάφερε να επαναφέρει το χαμόγελό του και ξεδίπλωσε και πάλι το ταλέντο του. Ήταν στις 11 Μαρτίου του 2020, όταν υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και ρήξη μηνίσκου στο αριστερό του γόνατο. Η Ισπανία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του COVID-19 και λίγο αργότερα σε καθεστώς lockdown. Ο «τρελο-Άγγλος» χάνει τη γη κάτω απ’ τα πόδια του. Προγραμματίζεται το χειρουργείο, αλλά οι γιατροί είναι επιστρατευμένοι λόγω κορωνοϊού και η επέμβαση αναβάλλεται. Ακολουθεί δεύτερη αναβολή και τελικά με την τρίτη φορά γίνεται το χειρουργείο. Δεν χάνει τη δύναμή του, ξαναβρίσκει το χαμόγελό του και με τον καιρό πατά και πάλι γερά στα πόδια του. Τόσο γερά που δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος. Έπειτα από 16 μήνες εκτός δράσης, επιστρέφει στα γήπεδα στις 16 Ιουλίου του 2021 και η Μάλαγα θα γινόταν η πέμπτη ομάδα του στη Segunda Division. Μια ομάδα έτοιμη να υποβιβαστεί, τα καταφέρνει την τελευταία στιγμή με κορυφαίο τον Ισπανό, που δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα τραυματισμού, έπαιξε σε 41 ματς, βγήκε πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 9 γκολ και το κυριότερο τον ανακάλυψε ο ΠΑΟΚ φέρνοντάς τον στην Τούμπα. Έως το προχθεσινό βράδυ κατά το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Super League, ο Μπράντον Τόμας έγινε ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ ο οποίος σημείωσε δύο γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό στην ίδια αναμέτρηση. Ο τελευταίος που το είχε καταφέρει ήταν ο Παντελής Κωνσταντινίδης στις 16 Οκτωβρίου 2005 στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (0-2). Ο πρώτος που το έκανε ήταν ο Σταύρος Σαράφης στις 13 Απριλίου 1975 και μάλιστα πάλι το ένα ήταν με εκτέλεση πέναλτι. Ακολούθησαν ο Γιώργος Κούδας το 1975-76 και ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους το 2001-02.