Ηταν μία μαγική εμφάνιση για την ΑΕΚ αυτή που έκανε στο βροχερό Μπράιτον. Από αυτές που δυναμώνουν ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα της. Έναν χαρακτήρα που «σμιλεύεται» από πέρυσι από τον Ματίας Αλμέιδα.

Ο Αργεντινός τεχνικός κάνει τη δουλειά στην προετοιμασία, αλλά το θέμα είναι η υλοποίηση. Οι παίκτες της Ένωσης δεν λειτουργούν μόνο βάσει όσων έχουν δουλευτεί, αλλά κάνουν και το κάτι παραπάνω. Αυτό δείχνει και την κατάλληλη χημεία μιας ομάδας που νίκησε την Μπράιτον με 3-2 μέσα στην έδρα της. Μια Μπράιτον η οποία χαρακτηρίζεται από τις πλέον φορμαρισμένες στην Premier League στην παρούσα χρονική στιγμή.

Μπορεί να ήταν το πρώτο της ευρωπαϊκό παιχνίδι, αλλά δεν έχει να κάνει με τη δυναμική που παρουσιάζει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Σε όλα αυτά έβαλε ένα φρένο η ΑΕΚ για να πάρει μια μεγάλη νίκη. Δεν ήταν μόνο τα τρία γκολ που έβαλε, καθώς έχασε και τρεις κλασικές ευκαιρίες!

Εμφάνιση Premier League

Γενικά η ΑΕΚ έκανε εμφάνιση ομάδας Premier League, «χτυπώντας» την Μπράιτον εκεί που δεν το περίμενε. Το πρώτο δεδομένο ήταν ο Εχσάν Χατζισαφί. Ο Ιρανός αριστερός μπακ «αλώνιζε» στην πλευρά του και η επιθετικότητά του ξάφνιασε την Μπράιτον. Από τα δικά του πόδια φτιάχτηκαν τα δύο πρώτα γκολ. Μαζί με τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ο οποίος έβαλε το ένα από τα τρία τέρματα, ήταν ένα αχτύπητο δίδυμο. Και από εκεί βγήκαν οι περισσότερες φάσεις.

Ο Σέρβος εξτρέμ γύρισε από τραυματισμό και ήταν σαν να μην απουσίαζε. Η επιδραστικότητά του στο παιχνίδι της Ένωσης είναι εντυπωσιακή. Το άλλο δεδομένο ήταν ότι παρά την απουσία των Βίντα, Μουκουντί, ο Νταμιάν Σιμάνσκι «έδεσε» τέλεια με τον Γεράσιμο Μήτογλου στο κέντρο της άμυνας. 

Μόνο το πέναλτι

Η Μπράιτον σταματούσε πάνω τους και η μοναδική παραφωνία ήταν το πέναλτι που έκανε ο Σιμάνσκι στον Ζοάο Πέδρο. Η εικόνα που είχαν οι δυο τους έδινε ώθηση και στους υπόλοιπους για να δώσουν τα πάντα και να πάρουν τη νίκη. Κομβική η παρουσία και του Ορμπελίν Πινέδα στους χαφ. Ο Μεξικανός αγωνίστηκε στη φυσική του θέση και κέρδισε πολλές μάχες. Σε τέτοιο σημείο που η Μπράιτον δυσκολευόταν να «σπάσει» μπάλες από τον άξονα, που είναι μια αγαπημένη της συνήθεια. Αισθητή και η επιστροφή του Λιβάι Γκαρσία στη γραμμή κρούσης.

Στην πρώτη εξαιρετική κίνηση που έκανε παραλίγο να βάλει γκολ. Άγχωσε περισσότερο το δίδυμο των στόπερ της Μπράιτον και τράβηξε πολλές φορές πάνω του και τρίτο παίκτη, με αποτέλεσμα να ανοίγονται διάδρομοι στους συμπαίκτες του. Δεν μπορεί να λείπει από αυτές τις «κολόνες» και ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς. Γιατί ο 30χρονος τερματοφύλακας όποτε χρειάστηκε, ειδικά προς το φινάλε του αγώνα, έκανε σωτήριες επεμβάσεις. Σε αναμετρήσεις με ομάδες όπως η Μπράιτον θα χρειαστεί και ο τερματοφύλακας. Ο Στάνκοβιτς ήταν εκεί για να κρατήσει το προβάδισμα για την νταμπλούχο Ελλάδας.

Πρώτη η Ντέρμπι το 1976

Οι 2.000 φίλοι της ΑΕΚ που βρέθηκαν στο Μπράιτον θα έχουν να λένε πως είδαν από κοντά μία ιστορική νίκη. Η προηγούμενη φορά που η Ένωση είχε επικρατήσει σε αγγλικό έδαφος ήταν το 1976 με το 3-2 κόντρα στην Ντέρμπι Κάουντι. Ήταν μία αναμέτρηση για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Τα γκολ είχαν βάλει οι Τάκης Νικολούδης (φωτό) στο 64΄, Τάσος Κωνσταντίνου στο 77΄ και Ουόλτερ Βάγκνερ στο 85΄. Η ενδεκάδα που είχε ξεκινήσει το ματς ήταν η εξής: Λάκης Στεργιούδας, Λάκης Νικολάου, Πέτρος Ραβούσης, Στέφανος Θεοδωρίδης, Μπάμπης Ιντζόγλου, Διονύσης Τσάμης, Τάκης Νικολούδης, Τάσος Κωνσταντίνου, Ουόλτερ Βάγκνερ, Μίμης Παπαϊωάννου, Θωμάς Μαύρος. Προπονητής ήταν ο Φράντισεκ Φάντροκ.

Η ΑΕΚ πέτυχε έναν ακόμα θρίαμβο επί αγγλικού εδάφους, που καταγράφηκε στη σύγχρονη πλέον ιστορία της. Μια επικράτηση που ξεκίνησε να... υφαίνεται με την γκολάρα που έβαλε ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ. Η κεφαλιά που έπιασε ο 31χρονος άσος ήταν ασύλληπτη, ενώ το κόρνερ εκτέλεσε ο Χατζισαφί. Φάνηκε πως ήταν μια καλά δουλεμένη κομπίνα ώστε να μείνει μόνος ο Σιντιμπέ σε εκείνο το σημείο στη μεγάλη περιοχή, αλλά ο τρόπος που έβαλε το γκολ σίγουρα ήταν μοναδικός. Το αμέσως προηγούμενο γκολ του Γάλλου μπακ, που ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της χώρας του το 2018 που κατέκτησε το Μουντιάλ, σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017. Τότε αγωνιζόταν με τη Μονακό κόντρα στη Σεντ Ετιέν για το πρωτάθλημα και με ένα δυνατό σουτ είχε ανοίξει το σκορ που έκλεισε στο 4-0.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή