Η πορεία της ΑΕΚ στο Europa League, που άρχισε με θρίαμβο στο Μπράιτον, 3-2, επί της ομώνυμης ομάδας, δεν εξελίχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού μετά το πέρας της 5ης αγωνιστικής και την ήττα της από την αγγλική ομάδα, 1-0, στην «OPAP Arena», η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα δεν θα συνεχίσει στην επόμενη φάση της δεύτερης τη τάξης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Με αυτή τη νίκη της, η Μπράιτον του Ιταλού Ρομπέρτο ντε Τσέρμπι, ενός από τους πλέον επιδραστικούς προπονητές αυτήν τη στιγμή στο ποδόσφαιρο -που περιφέρεται, κιόλας, με τους επαίνους του Πεπ Γκουαρδιόλα, προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ενώ το ίδιο έγινε και με τη Μαρσέιγ, πριν καν αντιμετωπίσει τον Άγιαξ στο «Βελοντρόμ», σε παιχνίδι που ήταν προγραμματισμένο για τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης, 30 Νοεμβρίου.

Η ΑΕΚ ήταν πολύ καλύτερη από την Μπράιτον στο πρώτο 45λεπτο. Είχε εκείνη τον πρώτο λόγο μέχρι το ημίχρονο, ειδικά μετά το 10λεπτο και διπλή ευκαιρία λίγο πριν το διπλό σφύριγμα, με το δοκάρι του Στίβεν Τσούμπερ και την άστοχη εξ επαφής κεφαλιά του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Αυτή η εικόνα ενέπνεε αισιοδοξία, όμως άρδην άλλαξε η κατάσταση στο 54’, όταν ο Ντανιέλ Σιμάνσκι ανέτρεψε τον Ζοάο Πέδρο, ο οποίος είχε κερδίσει πέναλτι και στο πρώτο παιχνίδι. Ο τελευταίος ευστόχησε, η Μπράιτον μπήκε μπροστά στο σκορ και η ΑΕΚ καταδικάστηκε να κυνηγά χίμαιρες 10 λεπτά αργότερα, δηλαδή στο 65’, με τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς να αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Στο 74’, και αφού ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς σταμάτησε τον Έβαν Φέργκιουσον, η ΑΕΚ είχε την τελευταία πολύ καλή στιγμή της στο παιχνίδι, με το σουτ του Ορμπελίν Πινέδα να φεύγει λίγο άουτ.

Με αυτό το αποτέλεσμα, η ΑΕΚ παρέμεινε στους 4 βαθμούς και περίμενε να διαπιστώσει τι επρόκειτο να γίνει στο παιχνίδι της Μαρσέιγ με τον Άγιαξ, που βρισκόταν εν εξελίξει. Μόλις έληγε αυτό το παιχνίδι, θα γνώριζε αν θα πήγαινε στο Άμστερνταμ, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να παίξει με το θρυλικό «Αίαντα» για τη νίκη ή για να μην ηττηθεί.

Εν τέλει, σε μια ποδοσφαιρική ραψωδία, που σε αυτόν τον όμιλο αποδείχθηκαν συχνές, η Μαρσέιγ νίκησε 4-3 τον Άγιαξ και τον κράτησε στους δύο βαθμούς. Η ΑΕΚ θα παίξει στο Άμστερνταμ με στόχο να μη χάσει, για να συνεχίσει το ευρωπαϊκό ταξίδι της στο Conference League. 

Το πανόραμα του δεύτερου ομίλου του EuropaLeague

Τα αποτελέσματα (5η αγωνιστική)

ΑΕΚ-Μπράιτον 0-1, Μαρσέιγ-Άγιαξ 4-3.

Η βαθμολογία (σε πέντε παιχνίδια)

Μαρσέιγ 11 (14-9), Μπράιτον 10 (9-5), ΑΕΚ 4 (5-9), Άγιαξ 2 (7-12).

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου (22:00): Άγιαξ-ΑΕΚ, Μπράιτον-Μαρσέιγ