Με το δεξί χέρι του έκρυψε τα μάτια του, με το αριστερό χτύπησε την κοιλιά του και ένα πλατύ χαμόγελο εμφανίστηκε στα χείλη του Μίλτου Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του τελικού στο άλμα εις μήκος.

Οι γηραιότεροι το πιο πιθανό είναι ότι θεώρησαν πως επρόκειτο απλώς για ακόμα ένα τερτίπι του απρόβλεπτου Μίλτου. Οι νεότεροι, στην πλειονότητά τους, αναγνώρισαν αμέσως στο πρόσωπο του παγκόσμιου πρωταθλητή τον Luffy D. Monkey, τον πρωταγωνιστή του «One Piece».

Ας δούμε τι είναι όλα αυτά και ποιος είναι αυτός του οποίου την κίνηση χρησιμοποίησε ο Τεντόγλου. Το «One Piece» -«Ντρέικ, το Κυνήγι του Θησαυρού» στα ελληνικά- είναι ένα manga, όπως ονομάζονται στη δυτική κουλτούρα τα ιαπωνικά κόμικς με την ξεχωριστή αισθητική τους.

Δημιουργός του είναι ο Εϊτσίρο Όντα. Αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Weekly Shοnen Jump» από τον Ιούλιο του 1997, με τα κεφάλαια της σειράς να έχουν πλέον συλλεχθεί σε 97 τόμους έως και τον Οκτώβριο του 2020. Το 1999 μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση, υπό τη μορφή anime -έτσι αποκαλούνται τα κινούμενα σχέδια που παράγονται στην Ιαπωνία-, ενώ πέρα από τις αμέτρητες διακρίσεις και βραβεύσεις κατέχει και το ρεκόρ Γκίνες, καθώς είναι το σε περισσότερα αντίτυπα εκδοθέν κόμικς από έναν και μοναδικό συγγραφέα.

Το μαγικό φρούτο

Όσον αφορά τον Luffy D. Monkey, είναι ο ήρωας της σειράς και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τις περιπέτειές του. Το όνειρό του είναι να γίνει μια μέρα ο βασιλιάς των πειρατών. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να βρει τον χαμένο θησαυρό τού πιο διάσημου πειρατή, του Γκολντ Ρότζερ, γνωστό ως «One Piece».

Ο Ντρέικ ήταν ένα συνηθισμένο αγόρι μέχρι τη στιγμή που δοκίμασε ένα από τα μαγικά φρούτα του διαβόλου, που έδωσε στο σώμα του την ελαστικότητα του καουτσούκ. Βοηθούς του στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού έχει τον Μπλακ Τζακ, έναν νεαρό μαχητή που κατατροπώνει τους εχθρούς με τα τρία σπαθιά του, αλλά και την Μπόνι, ένα κορίτσι με ταλέντο στη ναυσιπλοΐα, που ονειρεύεται να φτιάξει τον χάρτη όλου του κόσμου. 

Νέες ιδιότητες

Έχει περάσει περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το «One Piece» και βρισκόμαστε στον πέμπτο κύκλο επεισοδίων. Σε κάθε κύκλο ο αγαπημένος των φανατικών της σειράς, καπετάν Ντρέικ, αποκτά και νέες ιδιότητες.


Είναι αυτός που αναπαριστά ο Τεντόγλου στην κάμερα, κάνοντας την πόζα που παραπέμπει στον κύκλο Gear 5 και την αναβίωση του Luffy ως Joy Boy. Πρόκειται για έναν τύπο στον φανταστικό αυτόν κόσμο που διαθέτει μια τεράστια γκάμα ταλέντων και δεξιοτήτων. 

Ο Τεντόγλου λατρεύει τα anime. Τo έχει πει στο παρελθόν, ενώ χρησιμοποιεί συχνά ατάκες από αυτά και ενίοτε γκριμάτσες. Ο Luffy D. Monkey είναι ο αγαπημένος ήρωάς του και δεν είναι η πρώτη φορά που τον αντιγράφει. Το έκανε στην Πράγα πριν από λίγες ημέρες, το είχε κάνει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Κατά την παρουσίαση των αθλητών είχε εμφανιστεί φορώντας γυαλιά. Μετά την ανακοίνωση του ονόματός του είχε σκύψει σε στάση σούμο, αγγίζοντας με τη γροθιά του το έδαφος.

Είτε ο καπετάν Ντρέικ ως ρικίσι, παλαιστής σούμο δηλαδή, είτε ως άνθρωπος με λαστιχένιο σώμα στη νεότερη εκδοχή του, φέρνει φαίνεται γούρι στον Τεντόγλου και μάλιστα με εκπληκτικό τρόπο. Στο Τόκιο ήταν πρώτος με άλμα στα 8,41 μέτρα, στην Πράγα επίσης με άλμα 8,52 μ. και τις δύο φορές στην τελευταία του προσπάθεια. 

Κάτι που δεν ξέφυγε από τον δημιουργό του φαινομένου, Εϊτσίρο Όντα, ο οποίος σε ανάρτησή του στα social media σε διπλή φωτογραφία με τον Luffy D. Monkey και τον Μίλτο Τεντόγλου έγραψε: «Ο Έλληνας αθλητής Μιλτιάδης Τεντόγλου κάνει το Gear 5 Pose ακριβώς πριν κερδίσει το χρυσό στον τελικό του άλματος εις μήκος ανδρών! Ο ίδιος τύπος που έκανε το Gear 2 Pose πριν από μερικά χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Έτσι μοιάζει ένας πραγματικός θαυμαστής του “One Piece”».

Στην Ελλάδα «κόπηκε» από το ΕΣΡ

Το anime «One Piece» του Εϊτσίρο Όντα (φωτό) δεν ήρθε στη χώρα μας πρόσφατα αλλά πριν από πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα ήταν το 2002 όταν ξεκίνησε να προβάλλεται στο τότε Alter με τον τίτλο «Ντρέικ, το Κυνήγι του Θησαυρού». Η προβολή του σταμάτησε στο 106ο επεισόδιο, ενώ εκείνη την εποχή στην Ιαπωνία προβαλλόταν το 172ο. Το ΕΣΡ ανέφερε σχετικά: «Εν προκειμένω εκ των στοιχείων του φακέλου, των ενώπιον του Συμβουλίου τούτου ισχυρισμών του εκπροσώπου του τηλεοπτικού σταθμού ALTER CHANNEL και της παρακολουθήσεως της κατωτέρω εκπομπής αυτού προέκυψαν τα ακόλουθα: Κατά την 23ην Ιουλίου 2003 μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό από της 10ης έως της 11ης ώρας η παιδική εκπομπή κινουμένων σχεδίων με τον τίτλο “ΝΤΡΕΪ­Κ­ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ”. Η εκπομπή κατά την 10.25 ώρα είχε βίαιο περιεχόμενο και ειδικότερα εμφανίστηκε ο πρωταγωνιστής Ντρέικ, χτυπημένος και ματωμένος, ενώ συγχρόνως προσπαθούσε να βγάλει αιχμηρά αντικείμενα που είχαν καρφωθεί στο σώμα του. Κατά τη στιγμή αυτή προβλήθηκαν και σταγόνες αίματος. Πρόκειται περί εκπομπής, η οποία είχε το ως άνω βίαιο περιεχόμενο, το οποίο ήταν ακατάλληλο για παιδική εκπομπή. Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω εκπομπή μπορούσε να βλάψει σοβαρά την πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων. Για την εν λόγω εκτροπή ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η κύρωση της συστάσεως, με απειλή άλλων διοικητικών κυρώσεων».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Κώστα Μπελιά