Δεν ήταν απλώς ρομαντική και παθιασμένη η ερωτική σχέση που απολάμβαναν ο Ρόναλντ και η Νάνσι Ρίγκαν, ήταν τόσο πλήρης που άφηνε στο περιθώριο τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους, δύο εκ των οποίων στράφηκαν εναντίον τους.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα βιογραφία τους, με τίτλο «The Triumph of Nancy Reagan», από τη δημοσιογράφο Κάρεν Τουμούλτι.

«Η δυσλειτουργική οικογενειακή ζωή τους», γράφει η Τουμούλτι, «ήταν η παράπλευρη απώλεια που συνόδευε την επική αγάπη των Ρίγκαν». Νάνσι και Ρόναλντ Ρίγκαν γνωρίστηκαν τον Οκτώβριο του 1949 όταν η ανερχόμενη ηθοποιός Νάνσι Ντέιβις επικοινώνησε μαζί του ως πρόεδρος του Screen Actors Guild γιατί το περιοδικό The Hollywood Reporter την είχε συμπεριλάβει σε λίστα με 208 υποτιθέμενους κομμουνιστές.

Ερωτεύτηκαν, αλλά δεν είχαν αποκλειστική σχέση εξαρχής, βλέποντας κι άλλους. Κατέληξαν μαζί και παντρεύτηκαν το 1952 εγκαταλείποντας το Χόλιγουντ για την Ουάσιγκτον και την πολιτική. Απέκτησαν δύο παιδιά: την Πάτι το 1952 και τον Ρον το 1958 και ζούσαν μαζί με τα τρία παιδιά του Ρόναλντ από τον προηγούμενο γάμο του, Μόριν, Κριστίν και Μάικλ. Κι ενώ η οικογενειακή ζωή ήταν σημαντική, η αγάπη τους ήταν ακόμη σημαντικότερη, που υποβίβαζε τη σχέση τους με τα παιδιά τους και επισκίαζε τις ευθύνες τους προς αυτά, σύμφωνα με τη συγγραφέα. Το ζευγάρι αποτελούσε «αδιάσπαστη ομάδα, πολιτικά και προσωπικά. Δεν θα ήταν ποτέ κυβερνήτης χωρίς αυτήν. Δεν θα ήταν ποτέ πρόεδρος χωρίς αυτήν».

Ο αείμνηστος Λάρι Κινγκ, παλιός φίλος του ζευγαριού, είχε πει στο περιοδικό People το 2016: «Η ερωτική τους σχέση ήταν πιθανώς πιο σημαντική από την αγάπη τους για τα παιδιά τους. Τα παιδιά ήταν δευτερεύουσας σημασίας για εκείνους». Σε επιστολή της 24ης Μαΐου 1963, ο Ρίγκαν μιλά για ένα πρόβλημα που είχε το ζευγάρι με τον Μάικλ και την Πάτι, καταλήγοντας: «Αυτό που πραγματικά είναι σημαντικό είναι πως έχοντας εκπληρώσει τις ευθύνες μας απέναντι στους απογόνους μας, δεν χάσαμε το νόημα της δικής μας σχέσης».
Η σχέση του ζευγαριού με τον Μάικλ και την Πάτι επιδεινώθηκε τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Ρον μιλώντας στη συγγραφέα είπε πως η μητέρα του δεν ήταν το πρότυπο μητέρας και δεν ήταν εύκολος άνθρωπος. Ρόλο σε αυτό έπαιξε η μεγάλη εξάρτηση της Νάνσι από τα χάπια, υπνωτικά και παυσίπονα. Η δε Πάτι μιλώντας για τους γονείς της στο NBC News είχε πει πως «oι ζωές τους δεν θα καταστρέφονταν εάν δεν υπήρχαμε. Ήταν πλήρεις ο ένας με τον άλλον. Και αυτό μπορεί να είναι πολύ περίπλοκο για τα παιδιά».

Ο θάνατός του Ρόναλντ Ρίγκαν τον Ιούνιο του 2004 ήταν οδυνηρός για τη Νάνσι Ρίγκαν, η οποία έζησε μέχρι το 2016 και μέχρι το τέλος ξυπνούσε και κοιμόταν με μία τρυφερή φωτογραφία τους: τους δυο τους με τα πρόσωπα πολύ κοντά και τις μύτες τους να ακουμπούν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time