Η ιστορία του χρήματος είναι γεμάτη κρατικές χρεοκοπίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται με την αποκάθαρση του τραπεζικού συστήματος. Οκτακόσια χρόνια κρίσεων έχουν διδάξει ότι παντού και πάντοτε οι τράπεζες αναχρηματοδοτούνται, κρατικοποιούνται και μεταπωλούνται σε νέους ιδιοκτήτες. Η κυριότερη πρωτοτυπία της ελληνικής περίπτωσης είναι ότι πουθενά αλλού η εξυγίανση των τραπεζών δεν προχώρησε με τόσο ύπουλα αργούς ρυθμούς και φαύλες μεθοδεύσεις, καταστρέφοντας πολίτες και επιχειρηματίες καθώς και πολύτιμο τμήμα της πραγματικής οικονομίας. Στόχος η απαλλαγή των τραπεζών από 60 δισ. ευρώ «κόκκινου» κρατικού χρέους. Προσπαθούσαν να τετραγωνίσουν τον κύκλο για να επιτύχουν διαγραφή χρεών χωρίς να διαταραχθούν το διεθνές και το ελληνικό τραπεζικό status quo. Δεν είναι τυχαίο ότι το σχέδιο του Πρεμ Γουάτσα ανακοινώθηκε σχεδόν παράλληλα με την παρουσίαση του σχεδίου της Τραπέζης της Ελλάδος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Μέσω του σχεδίου της ΤτΕ, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά των «κόκκινων» δανείων σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SVP), τα «κόκκινα» δάνεια του χαρτοφυλακίου της Eurobank έως το τέλος του 2019 θα συρρικνωθούν μόλις στα 6 δισ. ευρώ. Προφανώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν για να βγάλουν το ψωμί τους. Οι υπόλοιποι είναι τραπεζίτες. Ακόμη και τράπεζες σε κατάσταση προχωρημένης σήψης λόγω των «τοξικών» δανείων προκαλούν ισχυρούς επενδυτές για να συμμετάσχουν στο «πάρτι» τους. Σε όσους από εμάς νιώθουμε αμηχανία μπροστά σε περιπτώσεις κορυφαίων ξένων επιχειρηματιών που επενδύουν σε ένα τραπεζικό σύστημα βαριά ασθενές, κορυφαίος τραπεζίτης της Φρανκφούρτης υπενθυμίζει ότι οι τράπεζες βγαίνουν πάντα κερδισμένες.

Για παράδειγμα, ο Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος με διπλό σχέδιο μέσω της απορρόφησης της Grivalia στοχεύει στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank και στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων και με τη βοήθεια του ύπουλου σχεδίου της Τραπέζης της Ελλάδος αναδεικνύεται σε βασικό μέτοχο της τράπεζας με ποσοστό 32,5%.

«Deny yourself. You must deny yourself», έγραψε ο Γκαίτε. Αλλά ο Γουάτσα, που ήδη έπεσε θύμα του «απατηλά» υγιούς τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, δεν το βάζει κάτω. Ο διεθνής οικονομικός Τύπος και οι τραπεζίτες σχολιάζουν επικριτικά την κίνηση Γουάτσα, επισημαίνοντας το γεγονός ότι έχασε ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Ο Γουάτσα, ο οποίος ίδρυσε τη Fairfax Financial το 1985 και παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, είχε ο ίδιος αποκαλύψει πριν από έναν χρόνο ότι έχει χάσει στην Ελλάδα από το 2014 περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια, αλλά αισιοδοξεί ότι «όταν εξαλειφθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα υπάρχει μια πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα».

Απλώς να θυμίσουμε τα εξής: μεταξύ 2013 και 2015 το Δημόσιο (εμείς) έβαλε συνολικά 60 δισ. ευρώ προκειμένου να κρατήσει όρθιες τις τράπεζες. Το 2013, κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση επί Σαμαρά-Βενιζέλου, δόθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τέσσερις συστημικές τράπεζες 24,5 δισ. ευρώ έναντι μετοχών και άλλα 17,6 δισ. για την εξυγίανση/εκκαθάριση των μη συστημικών. Σύνολο, δηλαδή, 42,1 δισ., που προήλθαν από δανεισμό του Δημοσίου και προστέθηκαν στο χρέος της χώρας. Η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση το 2014, πάλι επί Σαμαρά-Βενιζέλου, έγινε αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια (8,3 δισ.). Το 2015 έγινε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, επί Τσίπρα, που την ψήφισαν τον Οκτώβριο του 2015 όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής. Ομως, με τις δύο τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις εκμηδενίστηκε η αξία των κρατικών μετοχών και τα 42,1 δισ. επιβάρυναν το δημόσιο χρέος. Και τα 24,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, τα οποία ήταν χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, χάθηκαν οριστικά, καθώς ουδείς μέτοχος άσκησε τα warrants, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι μετοχές των τραπεζών είχαν εξαϋλωθεί.

Οι τράπεζες αφελληνίστηκαν και πέρασαν σε ξένα χέρια έναντι εξευτελιστικού τιμήματος. Αυτά...