Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση είχα με τον αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκο Σουλιώτη, σχετικά με τις προσχηματικές αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον δήθεν διπλασιασμό των αμοιβών των ιδιωτικών κλινικών για τη χρήση κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) από το δημόσιο σύστημα για την αντιμετώπιση βαρέως ασθενών με νόσο COVID – 19.

Με τους κ.κ. Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει την αίσθηση ότι έπιασε τον Πάπα από τα… γένια!

Ο Κυριάκος Σουλιώτης μας θυμίζει, όμως, ότι η χρήση υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας πριν από την πανδημία προϋπόθετε ότι ο χρήστης των υπηρεσιών πληρώνει από την τσέπη του τον γιατρό και ο ασφαλιστικός οργανισμός του, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), συνήθως, καλύπτει ασφαλιστικά μόνον τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτό συνέβαινε παντού, ακόμη και για μία απλή χειρουργική επέμβαση για καταρράκτη…

Τι συμβαίνει τώρα; Ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει το σύνολο της αποζημίωσης για τις ιατρικές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των γιατρών και των νοσηλευτών. Αντί, λοιπόν, ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει 800 ευρώ για τη χρήση μίας κλίνης ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, καταβάλλει τώρα 1.600 ευρώ.

Καλά θα κάνει, βεβαίως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξηγήσει, σε απλά ελληνικά, όλη τη διαδικασία αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών, πριν την πανδημία και αφού εισήλθαμε σε αυτήν, προκειμένου να αφοπλίσει και σε αυτήν την περίπτωση την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εμφανίζεται ως «σοβαρή» στη Βουλή και ως τρολ στην κοινωνία και τον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας…