Αν και η Αριστερά έχει παράδοση διασπάσεων -ή μάλλον ίσως γι’ αυτό-, η ενότητα είναι πολύ ψηλά στη ρητορική της.

Αυτό ισχύει και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο, άρκεσε για να βγάλει στην επιφάνεια το πόσο εύθραυστη είναι η ενότητα του συγκεκριμένου κόμματος. Όλα δείχνουν ότι από το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθούν πολλά, πιθανόν και η κομματική ενότητα. Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αλλά και τις εμπειρικές εκτιμήσεις, στις δύο πρώτες θέσεις αναμένεται να βρεθούν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης, με τους Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο να καταλαμβάνουν τις δύο επόμενες θέσεις στη σειρά προτίμησης. Το ποιος από τους δύο πρώτους θα βρεθεί στην κορυφή θα εξαρτηθεί αποφασιστικά από το πόσοι θα ψηφίσουν και ποιοι θα είναι αυτοί. Είναι εμφανές ότι εάν η προσέλευση είναι σχετικά μικρή, η πρωτιά της Έφης Αχτσιόγλου θεωρείται δεδομένη και μάλιστα με άνεση.

Όπως δεδομένο θεωρείται πως στον δεύτερο γύρο θα εισπράξει κατά κανόνα και τις ψήφους που στον πρώτο γύρο κατευθύνθηκαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν, όμως, η συμμετοχή είναι μεγάλη και, μάλιστα, εάν ψηφίσουν πολίτες που προσέρχονται για πρώτη φορά στις κομματικές κάλπες, θα ευνοηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Ποσοτικές εκτιμήσεις είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, αλλά οι προαναφερόμενες τάσεις είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Εάν στον πρώτο γύρο ο εξ Αμερικής υποψήφιος βγει πρώτος, θα έχει αγγίξει την εκλογή, αφού το υψηλό ποσοστό του, αφενός, θα δημιουργήσει πολιτική και εκλογική δυναμική, αφετέρου, μπορεί να υπολογίζει βασίμως για τον δεύτερο γύρο στις ψήφους που στον πρώτο είχαν κατευθυνθεί προς τον Νίκο Παππά. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα ποσοστά των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παππά στον πρώτο γύρο θα είναι ποσοτικά παρεμφερή.
Πολλοί είχαν απορήσει που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε υποψηφιότητα, δεδομένου ότι τον συνδέουν εκλεκτικές συγγένειες με την Έφη Αχτσιόγλου. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα των «53» διασπάστηκε εν όψει των εσωκομματικών εκλογών. Σύμφωνα με μια ερμηνεία, ο άτυπος ηγέτης των «53» και ευρύτερα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης την περίοδο του Αλέξη Τσίπρα έθεσε υποψηφιότητα όχι τόσο για να εκλεγεί όσο για να λειτουργήσει μετεκλογικά ως δίδυμο με την Έφη Αχτσιόγλου. Αυτή μπορεί να έχει το πλεονέκτημα ότι είναι νέα και γράφει επικοινωνιακά, αλλά αυτός θεωρείται ο πολιτικός εγκέφαλος του εσωκομματικού ρεύματος στον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει ένα πούρο αριστερό κόμμα. Το σχέδιο εξελισσόταν καλά και θα ίσχυε ακόμα και στην περίπτωση που ο Νίκος Παππάς τερμάτιζε δεύτερος. Όλα αυτά τα ανέτρεψε η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, τουλάχιστον από όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Το επικοινωνιακό μπουμ που προκάλεσε δεν άφησε ανεπηρέαστους μόνο τους δυνάμει ψηφοφόρους στις εσωκομματικές εκλογές αλλά και τον ίδιο τον κομματικό μηχανισμό.
Ο ισχυρισμός του εξ Αμερικής υποψηφίου ότι είναι μόνο αυτός που μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη άγγιξε ευαίσθητες χορδές και στην κομματική βάση. Πολύ περισσότερο σε όσους στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς έχουν απογοητευτεί όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Εάν αυτοί πάνε στις σημερινές κάλπες, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αν και η Έφη Αχτσιόγλου εκτιμάται πως έχει περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το ενδεχόμενο να βρεθεί στην αρχηγική καρέκλα της Κουμουνδούρου -όπως προανέφερα- ναι μεν είναι μειοψηφικό σενάριο αλλά καθόλου απίθανο. Εάν, πάντως, καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διάσπαση του κόμματος.
Στην Κουμουνδούρου υπάρχει μία κατηγορία στελεχών που θεωρούν τον εαυτό τους «ιδιοκτήτες» του ΣΥΡΙΖΑ και αντιμετωπίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη όχι απλώς σαν αλεξιπτωτιστή αλλά και σαν μίασμα, αν όχι σαν εμβόλιμο από σκοτεινά κέντρα για να αλώσει την Αριστερά. Στελέχη, λοιπόν, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης και πολλοί ακόμα δεν πρόκειται να συγκατοικήσουν στο ίδιο κόμμα με τον Στέφανο Κασσελάκη. Το ίδιο ισχύει και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε δημοσίως, με σημασία, ότι η διάσπαση δεν είναι πάντα κακή. Και βεβαίως δεν είναι γνωστό τι θα πράξουν η ίδια η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα του Δημήτρη Τζανακόπουλου που τη στηρίζει. Από την πλευρά του, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι, εάν χάσει την εκλογή, θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει να τον κάνει ποιοτικά διαφορετικό από ό,τι είναι σήμερα. Αξίζει, μάλιστα, να υπογραμμιστεί ότι ο εξ Αμερικής υποψήφιος ήταν αρκετά ειλικρινής, αφού εξαρχής ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να αλλάξει ποιοτικά το κόμμα, προσθέτοντας ότι όποιος επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα πούρο αριστερό κόμμα δεν πρέπει να τον ψηφίσει. Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να βάλουμε στην πολιτική εξίσωση και τον Αλέξη Τσίπρα. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος άναψε το «πράσινο φως» για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, τον οποίο, άλλωστε, έφερε ο ίδιος με υπόδειξη συνομιλητών του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως του προέδρου του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλου. Οι γνώμες, ωστόσο, διχάζονται για το παραπέρα.
Σύμφωνα με μία θεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πίσω από την υποψηφιότητα Κασσελάκη, την οποία καθοδηγεί, με την προσδοκία να επανέλθει στα πράγματα μέσω της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανολογούμενων ανακατατάξεων στην ευρύτερη Κεντροαριστερά. Σύμφωνα με μία άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας ναι μεν δεν ευνοεί την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου αλλά τηρεί αποστάσεις και από την υποψηφιότητα Κασσελάκη, με σκοπό να διατηρήσει τον ρόλο του κοινά αποδεκτού πρώην αρχηγού και κατ’ αυτό τον τρόπο να διευκολύνει την επάνοδό του μετά τις ευρωεκλογές με όποιο τρόπο θα είναι τότε πρόσφορος...