Μέσα στον ορυμαγδό των ειδήσεων, πιθανόν η συγκεκριμένη να πέρασε και απαρατήρητη. Σύμφωνα με τη βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, η Ρωσία στρατολογεί μετανάστες από την Κεντρική Ασία για να λάβουν μέρος ως μισθοφόροι στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μισθοφόρους που προέρχονται από μια «δεξαμενή» 6.000.000 μεταναστών που ήδη ζουν στη Ρωσία και καλούνται τώρα να γίνουν τμήμα της ρωσικής πολεμικής μηχανής, καθώς ο Πούτιν, ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών, δεν θέλει να προχωρήσει σε νέα επιστράτευση μεταξύ Ρώσων, που ήδη μετρούν μεγάλες απώλειες στα πεδία των μαχών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πέραν αυτών, αναζήτηση μισθοφόρων γίνεται και στις γειτονικές χώρες Αρμενία και Καζακστάν με διαφημίσεις σε γιγαντοαφίσες. Στους επίδοξους μισθοφόρους προσφέρεται εφάπαξ ποσό της τάξης των 5.000 ευρώ περίπου και μηνιαίος μισθός 2.000 ευρώ περίπου - κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο μισθό στις χώρες τους.

Η στρατολόγηση φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Μάιο, ενώ οι πρώτες διαφημιστικές αφίσες έκαναν την εμφάνισή τους τον Ιούνιο και οι παροχές περιλαμβάνουν ακόμη και την απονομή της ρωσικής υπηκοότητας.

Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι μόλις οι Ουζμπέκοι μετανάστες φτάνουν στη Μαριούπολη για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση, τα διαβατήριά τους κατάσχονται και υποχρεώνονται να καταταγούν στον ρωσικό στρατό. Φυσικά, αν οι Ρώσοι προσέρχονταν με ενθουσιασμό στα κέντρα στρατολόγησης, η Μόσχα δεν θα αισθανόταν την ανάγκη να καταφύγει σε τέτοια μέσα και ο Πούτιν δεν θα ανησυχούσε για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εδώ και καιρό, όλο και περισσότεροι Ρώσοι αρνούνται να στρατολογηθούν, ενώ το ηθικό παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση. Λογικό, αφού οι μάχες στο Μπαχμούτ αποτελούν πλέον τις αιματηρότερες στη σύγχρονη στρατιωτική ιστορία. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη αν σκεφτούμε πως ήδη στα πεδία των μαχών έχουν φτάσει μισθοφόροι από την Αφρική, όπως προκύπτει από τα αφρικανικά νομίσματα που οι Ουκρανοί βρίσκουν στις τσέπες των νεκρών στρατιωτών.

Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και δημοσιογράφος.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 11 Σεπτεμβρίου 2023.