Στην Αθήνα, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή τη φορά, βρέθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Μέσα σε ένα ευμετάβλητο γεωπολιτικά περιβάλλον, καλείται να παλέψει για επίλυση του Κυπριακού και να πείσει την Ευρώπη να συνδράμει. O νέος Κύπριος Πρόεδρος, ακολουθώντας την παράδοση, επισκέπτεται την Αθήνα, στο πρώτο ταξίδι του εκτός Κύπρου, για εντατικές επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, με στόχο να εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αναθέρμανση του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, τα κίνητρα για να κινητοποιηθούν οι Ευρωπαίοι είναι πολλά:
1. Πρώτα από όλα, η ΕΕ θα μπορέσει να επωφεληθεί του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, εν μέσω μιας προσπάθειας απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. «Ο διάδρομος φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου δύναται να καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό των ευρωπαϊκών αναγκών για τα επόμενα 25 χρόνια», εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης στην ΕΡΤ.

2. Επίσης, συμβάλλοντας στην επίλυση, η Ευρώπη θα αναδειχθεί ως σημαντικός παίκτης της γεωπολιτικής σκακιέρας -ένα γόητρο που κινδυνεύει να χάσει- και θα κλείσει ένα μακροχρόνιο «μέτωπο».

3. Η ελληνική διπλωματία θα εξακολουθήσει να προβάλλει διεθνώς το παράδοξο της ευρωπαϊκής στάσης. Ότι η ΕΕ δηλαδή επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία επειδή εισέβαλε στην Ουκρανία, ενώ κάνει τα στραβά μάτια στην Κύπρο, όπου η Τουρκία έκανε ακριβώς το ίδιο. Αν το Κυπριακό επιλυθεί, θα σταλεί μήνυμα σε όλες τις αναθεωρητικές δυνάμεις κατοχής.

4. Τέλος, μόνο με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θα σταματούσε η Τουρκία να δημιουργεί τετελεσμένα, όπως συνέβη με τα Βαρώσια. Πρόκειται για επιτακτική ανάγκη, αν σκεφτεί κανείς ότι είτε εκλεγεί ο Ταγίπ Ερντογάν είτε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η στρατηγική της Άγκυρας για το Κυπριακό θα είναι σκληρή. Αμφότεροι το έχουν σχεδόν προαναγγείλει.

*Κατερίνα Τσαμούρη / Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 13 Μαρτίου 2023