Η δεύτερη μέρα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινάει σε λίγο στις Βρυξέλλες, με το έκτο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία να κυριαρχεί κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα και τον Βίκτορ Όρμπαν να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς πρόβαλε σκληρές αντιρρήσεις για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα», είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος και στην περίπτωση της Ουγγαρίας.

Η επιδίωξη

Κύρια επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η συμφωνία – ή ένα αποφασιστικό βήμα προς τη συμφωνία - για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να συμπαρασυρθούν προς τα κάτω συνολικά οι τιμές ενέργειας και ιδίως του ηλεκτρικού ρεύματος. «Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

REPowerEU

Η Ελλάδα βλέπει με ενδιαφέρον και το REPowerEU, το σχέδιο δηλαδή που έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν για την ταχεία μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, για το οποίο ωστόσο ζητά να αξιοποιηθούν τα αναξιοποίητα δάνεια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υπολογίζονται σε 230 δις ευρώ. Έτσι, θα έχουν χώρες όπως η Ελλάδα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για μαζική κλιμάκωση και επιτάχυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας, τη βιομηχανία, τα κτίρια και τις μεταφορές, καθώς και για άλλες «έξυπνες» επενδύσεις.


Για την Τουρκία

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην Ε.Ε. «για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου». Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».