Ο αμερικανικός λαός ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται κάποια ανανέωση, ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει (χωρίς όμως να είναι όλοι σίγουροι γιά το πως και πρός τα πού)!

Θεώρησε ότι ο Τράμπ είναι doer, άνθρωπος της δράσης που "δεν μασάει"! 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ίσως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας πολίτης έχει τη δυνατότητα να δηλώσει υποψήφιος γιά Πρόεδρος με ένα κόμμα και να ριχτεί στη μάχη της επιλογής χωρίς να είναι ηγετικό στέλεχος του κόμματος ή να προέρχεται από τον κομματικό του σωλήνα!

Γιά να διεκδικήσεις κάποιο ανάλογο αξίωμα στις άλλες χώρες του πλανήτη, είτε πρέπει να είσαι μέλος της ηγετικής ομάδας του κόμματος, ή να στήσεις δικό σου κόμμα!

Δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτής της σχετικά πιό άμεσης πρόσβασης στο λαό που υπάρχει στην Αμερική!

Βέβαια όλη αυτή η προεκλογική διαδικασία μαζί με τα primaries (δηλαδή τη διαδικασία προεπιλογής του τελικού υποψήφιου), είναι από σωματικής και ψυχικής πλευράς εξοντωτική και αυτό αποτρέπει πολλούς ικανούς πολίτες από το να διανοηθούν κάν να υποβάλλουν υποψηφιότητα, αλλά έτσι λειτουργεί αυτό το σύστημα, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει κάτι καλύτερο γιά να το αντικαταστήσει!!

Όσον αφορά τον Ντόναλντ Τράμπ: Πολλοί φοβούνται ότι είναι απρόβλεπτος και ότι δεν είναι σαφές πόσο απομονωτική πολιτική θα ακολουθήσει. 
Νομίζω (και εύχομαι), ότι θα αποδειχθεί πολύ καλύτερος απ´ότι περιμένουν οι περισσότεροι!
Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν Βουλή, Γερουσία και Δημόσια Διοίκηση, με σημαντικούς 'βαθμούς ελευθερίας' και ανεξαρτησίας, που θα απέτρεπαν ιδιαίτερα λανθασμένες επιλογές! 

Όσον αφορά την αρνητική αντίδραση των αγορών, νομίζω πως θα είναι πρόσκαιρη!