του Νίκου Σίμου

Υπάρχουν δύο – τρία πολύ ουσιαστικά στοιχεία στις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού, του Αλέξη Τσίπρα.
Το πρώτο είναι η δημόσια αποκάλυψη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, παρά την σχετικά μεγάλη παράταση που έδιναν οι Ευρωπαίοι στο πρόγραμμα που ήδη ίσχυε για τη χώρα, εν τούτοις προθυμοποιήθηκε να συντμηθεί κατα πολύ ο σχετικός χρόνος μέσα στον οποίον θα γινόταν η αξιολόγηση από τους δανειστές, προκειμένου να μην έχει χρονικά περιθώρια για άλλες κινήσεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να είναι υποχρεωμένη να ζητήσει η ίδια παράταση του Μνημονίου. Συμπέρασμα: (α) Παρά τα όσα διατείνονταν στο Μαξίμου περί εκλογικής νίκης και άλλων τινών, εν τούτοις ήξεραν ότι θα χάσουν και φρόντιζαν να κάνουν τη ζωή δύσκολη στους επερχόμενους. (β) Αποδεικνύεται ότι το περιβάλλον Σαμαρά δρούσε περισσότερο με κομματικό φανατισμό παρά με πατριωτικές αντιλήψεις (γ) Εφ’ όσον αληθεύει αυτό το οποίο αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, το συμπέρασμα είναι ότι του το είπαν οι ευρωπαίοι κατά τις συνομιλίες που είχε μαζί τους, στο πνεύμα, «τι μας ζητάς να σε διευκολύνουμε αφού κυβέρνησή σας μας ζήτησε να γίνει η αξιολόγηση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου»!
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι οι εξαγγελίες που έκανε για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και λιγότερο επιβαρυντικό για την ούτως ή άλλως κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και, υπ’ αυτήν την έννοια, είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαίους δανειστές. Στην περίπτωση αυτή ο Τσίπρας θα εγγράψει σοβαρή υποθήκη στην λαϊκή ανοχή και στήριξη, ενώ θα εκτεθεί ως κοινωνικως ανάλγητη η προηγούμενη κυβέρνηση, συμπεριφερθείσα ως «βασιλικότερη του βασιλέως».
Ένα άλλο επίσης στοιχείο είναι η έμφαση που έδωσε ο πρωθυπουργός στην εθνική αξιοπρέπεια, στην αξιοπρέπεια ενός λαού, που επί πολλούς μήνες αισθανόταν «καρπαζοεισπράκτορας» των διαφόρων Τόμσεν, καθώς η κυβέρνησή του ανεχόταν έργω προσβολές, αδιαμαρτύρητα και χωρίς αντίδραση. Η χώρα βεβαίως και παραμένει επί «ξυρού ακμής», πλην όμως ο λαός της, ακριβώς επειδή πίστεψε ότι δεν μπορεί να υποστεί κάτι χειρότερο, απαιτούσε ένα ελάχιστο δείγμα προάσπισης της εθνικής τιμής. Το ελάχιστο αυτό δείγμα το έδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα οδηγώντας, δυστυχώς, σε καθεστώς «πολιτικής παρένθεσης» την ΝΔ, με ακέραιη ευθύνη Σαμαρά.