Αφού δεν μπορούν να κρατήσουν τα προσχήματα εκεί στο Μαξίμου τουλάχιστον ας μην επιβεβαιώνουν με τα επιχειρήματά τους ότι παραμένουν άγευστοι της πολιτικής. Ο κ.Τσίπρας σε μία άνευ σημασίας απολογία του προς την ελληνική κοινωνία που εξουθένωσε, μας είπε ότι έλαβε το μήνυμα και ότι έκαναν λάθη. Μα, το μήνυμα αυτό του το έλεγαν επί σειράν μηνών, αν όχι ετών, από το 2015 όλες οι δημοσκοπήσεις.

Η ελληνική κοινωνία βροντοφώναζε ότι δεν άντεχε και αυτός συνέχιζε τον λάθος δρόμο. Επομένως η παραδοχή ότι έκαναν λάθη γίνεται κατόπιν εορτής και δεν αρκεί για να αντιστραφεί το κλίμα. Και ενώ ακόμη και ο κ. Φίλης προειδοποιεί τον κ.Τσίπρα ότι αυτές οι διαφορές που καταγράφηκαν στις εκλογές της Κυριακής δεν ανατρέπονται, ο πρωθυπουργός μίλησε με ποδοσφαιρικούς όρους και μας είπε ότι το παιγνίδι δεν κρίνεται το Α΄ημίχρονο. Μόνο που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Λίβερπουλ ούτε ο ίδιος ...Σάλαχ για να θυμηθούμε την ανατροπή της αγγλικής ομάδας επί της Μπαρτσελόνα, στην οποία θέλησε σημειολογικά να μας παραπέμψει ο πρωθυπουργός.

Κατά τις δικές του εκτιμήσεις οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον ψηφισαν δεν προσχώρησαν στην κάλπη της ΝΔ. Ρηχή ανάλυση. Διότι αυτούς που αποκαλεί ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας, ήσαν οι προερχόμενοι από άλλα κόμματα –και από την ΝΔ- που ψήφισαν  διαμαρτυρόμενοι τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή εκείνη την εποχή δεν πίστεψαν ότι μπορεί να προκύψει και κάτι πολύ χειρότερο!

Όλοι αυτοί οι διαμαρτυρόμενοι άλλων αστικών κομμάτων, όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι που ανέβασαν στο 36% τον ΣΥΡΙΖΑ από το 4,5% που αγωνιούσε κάθε φορά να πιάσει. Όλοι αυτοί επέστρεψαν στις νεοδημοκρατικές  ρίζες τους διαπιστώνοντας το χονδροειδές λάθος που είχαν κάνει, ψηφίζοντας μία αριστερά του φούμαρου και του φραπέ.

Σε άλλη περισπούδαστη ανάλυση ο εκ δεξιών (ακόμη;) του κ.Τσίπρα, ο κ.Νίκος Παππάς   αξιολογώντας το βαρύ αποτέλεσμα εκτίμησε ότι δεν πείστηκαν οι πολίτες ότι δεν είναι κρίσιμες οι εκλογές και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Λάθος. Ήξεραν πολύ καλά ότι ήταν κρίσιμες οι εκλογές διότι είχε φροντίσει το Μαξίμου να τις κάνει τέτοιες άλλοτε χαρακτηρίζοντάς τις δημοψήφισμα, άλλοτε δημοσκόπηση, ενώ παραμονές εκλογών ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι θα δοθεί ή όχι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα που πήρε.

Στα περιστασιακά δηλαδή μέτρα εξαγοράς ψήφων. Επομένως την κρισιμότητα των εκλογών την πέρασε στον κόσμο το Μαξίμου. Απλώς αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν είναι απογοητευμένοι ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΘΖΑ το 2015 και που ντρέπονται σήμερα να ομολογήσουν το λάθος τους και προτίμησαν την αποχή. Άλλωστε η αποχή δεν είναι,από πλευράς ερμηνείας, α λα κάρτ. Τώρα οι απέχοντες δεν αντελήφθησαν   την κρισιμότητα των εκλογών, ενώ όταν είχαν απόσχει το 2015 από τις κάλπες ψηφοφόροι της ΝΔ, η αποχή αυτή ήταν καλή και μελετημένη επειδή ευνοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ;