Με την υπόθεση Novartis ένας νέος κύκλος ακραίας έντασης και πόλωσης θα κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και άλλες υποθέσεις και δικογραφίες με την εμπλοκή πολιτικών, πέραν αυτής περί πώλησης εκρηκτικών και παλαιού οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, που αφορά τον υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο.

Το κοινοβούλιο με την έννοια αυτή θα εξελιχθεί σε ένα απέραντο δικαστήριο, με εξεταστικές ή προανακριτικές επιτροπές στο επίκεντρο.

Γίνεται φανερό από τον τρόπο διαχείρισης του φακέλου της Novartis και τις βασικές τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «στιγματίσει» πολιτικά κύριες προσωπικότητες του «παλαιοκομματισμού» τόσο από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των συγκυβερνώντων μέχρι το 2015 Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου, του πρωταγωνιστή στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ Α. Γεωργιάδη ή στο «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδου. Όλα τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση την περίοδο των μνημονίων. Πλήγμα έχουν υποστεί εξάλλου στο κύρος τους, πιο συγκεκριμένα στο προφίλ τους, ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας και ο επίτροπος στην Κομισιόν Δ. Αβραμόπουλος, όποια και αν είναι η συνέχεια των ερευνών και των εξελίξεων.

Πολλοί μιλούν και δικαίως για νέα περίοδο «σκανδαλολογίας» στην Ελλάδα, ανάλογη με εκείνη του 1989. Θα πρέπει να σημειωθεί σχετικά ότι τότε όπως και τώρα, σε διεθνές επίπεδο, ο κόσμος άλλαζε και η Ελλάδα χανόταν μέσα στην εσωστρέφειά της. Η Ελλάδα σήμερα, πέρα από το βαλκανικό μέτωπο και τον κίνδυνο θερμής εμπλοκής με την Τουρκία, έχει να διεκδικήσει τη βιωσιμότητά της ως οικονομίας και εθνοκρατικής οντότητας, σε πλαίσιο απορρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 1989 τελείωνε ο Ψυχρός Πόλεμος. Στην παρούσα φάση, μέσα από τυχόν διαδικασία διπλού «κραχ» στις διεθνείς αγορές, μπορεί η οικονομική ένωση του ευρώ να διαλυθεί.

Δημιουργείται ένα πρόβλημα. Τα περιθώρια της Ελλάδας να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματά της σε κλίμα ακραίας πόλωσης και μακράς προεκλογικής περιόδου είναι μηδαμινά. Άρα οι προβλεπόμενες εκλογές για τον Μάιο 2019 θα πρέπει να επισπευστούν. Να οργανωθούν μέχρι το καλοκαίρι. Η Ελλάδα οφείλει να πετύχει το συντομότερο περιβάλλον συναίνεσης και κυβέρνηση με νέα εντολή.