Η παραίτηση της Μαρίν Λεπέν από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η συνέχεια των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, στις 7 Μαΐου, δεν δείχνει να είναι μια δεύτερη πράξη της διαδικασίας που εξελίχθηκε την Κυριακή 23 Απριλίου. Ο χαρακτήρας της αντιπαράθεσης μεταξύ Μακρόν και Λεπέν δεν θα είναι στη βάση πολιτικών αντιπαραθέσεων και συσχετισμών, αφού, μάλιστα, ο Μακρόν δεν έχει πίσω του ένα κόμμα, κάτι που στον τρίτο γύρο της Γαλλίας, στις βουλευτικές εκλογές, μπορεί να του προκαλεί πρόβλημα, αλλά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αποτελεί πλεονέκτημα. Γιατί ο Μακρόν επιζητεί την ψήφο του πιο ακραίου αριστερού που ψήφισε Μελανσόν όπως και την ψήφο του σοσιαλιστή που ψήφισε Αμόν αλλά και του πιο ακραιφνούς γκολικού ο οποίος στον πρώτο γύρο ψήφισε Φιγιόν.

Ομοίως, όμως, και η Μαρί Λεπέν προσβλέπει στη ψήφο των αριστερών του Μελανσόν ή των γκολικών του Φιγιόν. Αρα, δεν θέλει να εμφανίζεται ως πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, αλλά ως η πρόεδρος η οποία είναι έτοιμη να απαλλάξει τη Γαλλία από την «ευρωπαϊκή ισοπέδωση» και τη «γερμανική ηγεμονία».

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αποκτά από τα πρώτα 24ωρα χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το αν θα μείνει ή όχι η Γαλλία στην ευρωζώνη. Και προσομοιάζει σε πολλά σημεία με το ελληνικό δημοψήφισμα στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2015, με όποιες εκπλήξεις μπορεί να κρύβει μια τέτοια ατμόσφαιρα για το τελικό αποτέλεσμα.

Οι Γάλλοι και οι Ελληνες στη συμπεριφορά τους έχουν κοινά στοιχεία, όσο κι αν διαφέρουν τα πολιτικά συστήματα και τα ειδικά εθνικά χαρακτηριστικά τους. Στην παρούσα φάση της ιστορίας, Γάλλοι και Ελληνες, όπως δείχνουν και ευρήματα σειράς δημοσκοπήσεων (τελευταία τέτοια στην Ελλάδα, η πολύ ενδιαφέρουσα της Kappa Research), σε μεγάλο βαθμό νιώθουν συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού, φόβου, ανησυχίας για την Ευρώπη του Μάαστριχτ, τον Γερμανικό μερκαντιλισμό και τον πολυπολιτισμό των προσφύγων και της Τζιχάντ.

Οι Γάλλοι είναι πολύ πιθανό στις 7 Μαΐου να ψηφίσουν όπως οι Ελληνες το καλοκαίρι του 2015 και τότε η επικράτηση του Μακρόν θα έχει πολύ μικρότερο εύρος από το προβλεπόμενο έναντι της Λεπέν. Αυτή την ανησυχία, άλλωστε, εξέφρασε ήδη ο Γάλλος κομισάριος Π. Μοσκοβισί.

Απο την «Ελευθερία του Τύπου»