Τη ∆ευτέρα το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ακολούθησε µια πρωτότυπη πρακτική. Αντί να συγκεντρώσει τριάντα υπογραφές που απαιτούνται για να καταθέσει αίτηµα Προκαταρκτικής Επιτροπής (Προανακριτικής) της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τον πρώην υπουργό Υποδοµών κ. Καραµανλή και άλλων πολιτικών για το δυστύχηµα στα Τέµπη πέρυσι, ακολούθησε µια τελείως διαφορετική διαδικασία. Η κυρία Τζάκρη επισκέφτηκε τα γραφεία της Νέας ∆ηµοκρατίας στο Κοινοβούλιο και κατέθεσε υπόµνηµα µε συγκεκριµένα ερωτήµατα, που θα µπορούσαν να θεωρηθούν οιονεί κατηγορητήριο, ζητώντας επ’ αυτών από την κυβερνητική πλειοψηφία να συναινέσει εκ προοιµίου στο αίτηµα για Προανακριτική Επιτροπή στην περίπτωση που το θέσει η αξιωµατική αντιπολίτευση ή ευρύτερα η αντιπολίτευση. Το σκεπτικό που προβάλλει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει µια βαρύτητα είναι ότι στην περίπτωση που θέσει το αίτηµα για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών Καραµανλή και άλλων πολιτικών προσώπων στη βάση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών του Συντάγµατος και η κυβερνητική πλειοψηφία καταψηφίσει, χάνεται το δικαίωµα για την εν λόγω διερεύνηση, όπως συνέβη και µε τη Σύµβαση 717.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και της Νέας ∆ηµοκρατίας έχει διατυπωθεί ένα άρτιο σκεπτικό σχετικά. Με δεδοµένο ότι επί του παρόντος δεν έχουν διατυπωθεί ούτε προκύπτουν ποινικές κατηγορίες σε βάρος του Καραµανλή ή άλλων πολιτικών, ας υπάρξει σχετική αναµονή από το Κοινοβούλιο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία από την τακτική ∆ικαιοσύνη, που συνεχίζει χωρίς καθυστέρηση την ανάκριση και την παραποµπή κατηγορουµένων στο ακροατήριο -χωρίς µάλιστα τις καθυστερήσεις που σηµειώθηκαν, για παράδειγµα, σχετικά µε την τραγωδία στο Μάτι-, και εφόσον φθάσουν οι εισαγγελείς σε πολιτικά πρόσωπα συγκεκριµένα, να έρθει προς συζήτηση το θέµα της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής σχετικά. Αυτή βεβαίως είναι µια συγκροτηµένη διαδικασία που η αντιπολίτευση δεν τη θέλει, γιατί επιδιώκει πολιτικές εντυπώσεις από το δυστύχηµα των Τεµπών για να τις χρησιµοποιεί στην προεκλογική περίοδο σε βάρος της Νέας ∆ηµοκρατίας. Την ίδια ώρα που η κυρία Τζάκρη όδευε προς τα γραφεία της Νέας ∆ηµοκρατίας, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρουλάκης, όδευε προς τον Άρειο Πάγο για να πιέσει για τη διερεύνηση της υπόθεσης της περίφηµης «µονταζιέρας». Ποιοι δηλαδή τα πρώτα 24ωρα µετά το δυστύχηµα και για επικοινωνιακούς λόγους «µόνταραν» δύο διαφορετικές συνοµιλίες του σταθµάρχη σε µία και την άφησαν να διαρρεύσει στα µίντια. Υλικό παραπλανητικό, που όµως δεν περιλαµβάνεται στον φάκελο της Αστυνοµίας ή τη δικογραφία, όπου το υλικό είναι κανονικό χωρίς επεξεργασία. Σε ένα τρίτο επίπεδο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα µέσω των social media επέλεξε να επιτεθεί στη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα, για το «Πόθεν Έσχες» της, προκαλώντας τη δική της αντίδραση µε προσφυγή στα έννοµα µέσα για συκοφαντική δυσφήµηση. Και αυτή την κίνηση, αν και αρχικά φαίνεται άσχετη, τελικά κύκλοι της αντιπολίτευσης τη συνδέουν µε τη γενική ατµόσφαιρα των Τεµπών. Κάπου σε όλο αυτό το γενικό πολιτικό παίγνιο µπλέκονται και οι συγγενείς των θυµάτων, που εύλογα ζητούν τιµωρία για όσους ευθύνονται για τον θάνατο των παιδιών τους ή των αδελφών τους.

Επειδή η τραγωδία των Τεµπών έχει 57 νεκρούς, χωρίς να υπολογίσουµε τους τραυµατίες και τα προβλήµατα που µπορεί να τους δηµιουργήθηκαν. Επειδή είναι µια περίπλοκη υπόθεση µε ποινικές ευθύνες και αστικές αποζηµιώσεις. Επειδή η ασφάλεια των µεταφορών είναι µια πολύ σοβαρή υπόθεση. Επειδή οι πολιτικές ευθύνες έχουν αναληφθεί. Ας σοβαρευτούµε! Το πολιτικό παίγνιο που εξελίσσεται ενόψει ευρωεκλογών στη βάση των κοµµατικών σκοπιµοτήτων είναι τελικά ευτελές και προσβλητικό και για τους νεκρούς και για την πολιτεία. Ας υπάρξει µια θεσµική ευταξία στην εξέταση των ποινικών και αστικών ευθυνών για το δυστύχηµα. Και σίγουρα µια ελάχιστη σοβαρότητα από τους πολιτικούς. Είναι ντροπή τα όσα γίνονται…