Για την τραγωδία στα Τέμπη και την κατάσταση που επικρατεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αναμένεται να συγκρουστούν σήμερα, Δευτέρα 20 Μαρτίου, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση θα παραστούν οι τέσσερις υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών των τελευταίων δέκα ετών προκειμένου να τοποθετηθούν για τις διαχρονικές παθογένειες του σιδηροδρόμου και τους λόγους που η σύμβαση 717 για το σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης (σ.σ.. θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016) δεν έχει ακόμα παραδοθεί.

Συγκεκριμένα, στην επιτροπή θα παραστούν οι πρώην υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (2013-15), Χρήστος Σπίρτζης (2015-19), Κώστας Αχ. Καραμανλής (2019-2023) και ο νυν υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών. Η συνεδρίαση αναμένεται να αρχίσει στις 10:00 και πραγματοποιείται μετά από αίτημα της ΚΟ της ΝΔ.

Τα δύο μέτωπα

Η κοινοβουλευτική κόντρα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο βασικά θέματα:
  • Στην πορεία υλοποίησης της σύμβασης 717 και τα ακριβή ποσοστά που εκτελέσθηκαν και παραδόθηκαν το 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη.
  • Στις δικλείδες ασφαλείας του σιδηροδρομικού σταθμού της Λάρισας και τις οποίες παραβίασε όπως όλα δείχνουν ο σταθμάρχης το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Αλλαγές

Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστούν στην σημερινή συνεδρίαση με αλλαγές στις συνθέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής της πλειοψηφίας και μέλος της επιτροπής Κώστας Τζαβάρας θα αντικατασταθεί από τον Δημήτρη Καιρίδη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αντικατασταθούν οι Παύλος Πολάκης, Σπύρος Λάππας και Ανδρέας Ξανθός από τους Γιάννη Ραγκούση, Νίκο Παππά και Χρήστο Γιαννούλη.