ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ πριν από τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα, ο επικεφαλής του συνασπισμού που διεκδικεί τη διακυβέρνηση από τον Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παραχώρησε συνέντευξη εκδήλωσης προθέσεων σε ελληνική εφημερίδα. Σε αυτή ο επικεφαλής των «Κεμαλικών» και Ρεπουμπλικανών στη γείτονα επεχείρησε να διαφοροποιηθεί από τις συνήθεις τοποθετήσεις στο εσωτερικό της χώρας του, μη μιλώντας για στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου. Ήταν, όμως, σαφής ως προς την απαίτηση αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου. Του πρώτου σταδίου, δηλαδή, σύμφωνα με την πολλαπλά διατυπωμένη στρατηγική της Τουρκίας, για ειδικό καθεστώς στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος καθώς και για αμφισβήτηση στο καθεστώς ελληνικής κυριαρχίας σε πολλά από αυτά.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ δόθηκε σε μια συγκυρία που καλλιεργούνται προσδοκίες από διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους των Αθηνών για άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για τις χρονίζουσες διαφορές τους, αλλά και για μια σειρά επιπλέον παράλογων και παράτυπων διεκδικήσεων που ετέθησαν στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας», αμέσως μόλις αποκτήσουν κυβερνήσεις οι δύο χώρες. Η αφετηρία των συνομιλιών ορίζεται στις άτυπες συνομιλίες μεταξύ των διπλωματικών συμβούλων Καλίν - Μπούρα του Δεκεμβρίου 2022 και τις υπερεκτιμημένες διερευνητικες επαφες επί πρωθυπουργίας Σημίτη προ 20ετίας. Επίσης, σε μια παρεξηγημένη ερμηνεία των όσων είπε ο σημερινός Αμερικανός πρέσβης, κ. Τσούνης, στο τελευταίο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε σχέση με τη βούληση των ΗΠΑ όσον αφορά την ελληνοτουρκική σύγκλιση. Η πραγματικότητα είναι ότι ΗΠΑ, όπως έχει εκφρασθεί και από τον ίδιο τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Μπλίνκεν, και μεταδίδεται σε κάθε ευκαιρία, επίσημα ή ανεπίσημα, από την Ουάσινγκτον και την πρεσβεία των Αθηνών, δεν προτίθενται να επιβάλλουν λύσεις, αλλά μόνο να διευκολύνουν την πρόοδο στις συνεννοήσεις που έχουν αρχίσει οι ηγεσίες Ελλάδας και Τουρκίας με δική τους επιλογή. Ταυτόχρονα, θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη ότι η Ουάσινγκτον, σε όλα τα επίπεδα της λήψης αποφάσεων, δεν προτίθεται υπό καμία συνθήκη να αναλάβει ρίσκο διατάραξης του άριστου κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, προκειμένου να διευκολύνει επεκτατικούς σχεδιασμούς τής όλο και πιο πολύ «αναξιόπιστου συμμάχου» της, Τουρκίας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» έχει μεγάλη σημασία γιατί βάζει στον υπολογισμό ισχύος της Τουρκίας σε σχέση με τις ισορροπίες στη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή τον παράγοντα νερό, αντί για τους υδρογονάνθρακες. Στο σημείο αυτό πράγματι η Τουρκία είναι μια απολύτως υπολογίσιμη δύναμη, ειδικά για τις αραβικές χώρες, με δεδομένο ότι από την εποχή Οζάλ, με τα περίφημα φράγματα, ελέγχει τη ροή των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή 7/5/2023