Τον ερχόμενο Μάιο τα μεγάλα γεγονότα δεν είναι μόνον οι εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Αλλά και η επίσημη στέψη του νέου βασιλιά στην Αγγλία. Ο Κάρολος Γ’, γιος ενός (και) Έλληνα, που δεν αγαπούσε όμως καθόλου την Ελλάδα, και της βασίλισσας Ελισάβετ, που αγαπούσε πολύ τον σύζυγό της για να μην επηρεαστεί από αυτόν σε σχέση με την Ελλάδα, έχει μια ειδική σχέση με τον τόπο καταγωγής του πατέρα του. Συχνός επισκέπτης σε ανεπίσημο επίπεδο, αλλά και πολύ προσφιλής στους Έλληνες προσωπικότητα, όπως και η βασιλική σύζυγος Καμίλα. Οι επισκέψεις του ως διαδόχου του θρόνου, τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα, όσο και αργότερα επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, μόνον ως επιτυχημένες μπορεί να χαρακτηρισθούν. Μια νέα εποχή στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ελλάδα έχει ξεκινήσει, με το Μπάκινγχαμ να παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Δεν είναι μόνον η ανακατασκευή των θερινών ανακτόρων στο Τατόι, είναι μια γενικότερη ατμόσφαιρα «οικειότητας» που έχει εμπεδωθεί.

Το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «μοντέλο» για την κατανόηση του τρόπου που πολιτεύεται και κινείται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’. Τα βρετανικά έντυπα και μίντια πολλές φορές κρίνουν τον νέο βασιλιά, γιατί σε αντίθεση με την εμβληματική μητέρα του, την «αιώνια βασίλισσα», δείχνει πολιτικά πιο ενεργός. Η διαφορά είναι ότι ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας δεν πολιτεύεται για λογαριασμό της Βρετανίας, όπως για παράδειγμα η εκλεγμένη κυβέρνηση. Αλλά ως ο κύριος εκπρόσωπος και διεθνής παράγων εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό γίνεται φανερό και από τους πρώτους χειρισμούς του και τις διεθνείς επαφές. Για παράδειγμα με τους Γάλλους.

Παρά το γεγονός ότι οι μαζικές και βίαιες ταραχές στο Παρίσι δεν επέτρεψαν την επίσκεψή του στα Ηλύσια Πεδία, ήδη συζητείται στο διεθνές παρασκήνιο η ιδέα μιας νέας Αντάντ (εγκάρδιας συνεννόησης) Αγγλίας - Γαλλίας. Η μεγαλόπρεπη επίσκεψη στη Γερμανία, με πολύ επίσημη υποδοχή από την πλευρά της γερμανικής προεδρίας του κ. Σταϊνμάγερ, και η φράση που διετύπωσε ο Άγγλος βασιλιάς ότι Γερμανοί και Βρετανοί είναι πλέον εχθροί «μόνο στα γήπεδα» δείχνουν το μέλλον. Είναι φανερό ότι η Ευρώπη θα διέλθει σε μια βαθιά δομική κρίση συνοχής. Ο Κάρολος θα είναι εδώ για να συμβάλει από τον θρόνο του στην επόμενη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, με «κεκτημένο» το Brexit.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ