Ο λαϊκισμός δεν είναι «προνόμιο» των καταγγελλόμενων (και στιγματιζόμενων) από τη mainstream πολιτική ευρωπαϊκή νομενκλατούρα ως «ακροδεξιών», «αντιευρωπαϊστών», «οποστουνιστών» κ.λπ., στους οποίους, πολλές φορές, τις περισσότερες ίσως, ο μοναδικός λόγος που τους αποδίδεται ο χαρακτηρισμός του λαϊκιστή είναι ότι χαλούν το βασικό αφήγημα-παραμύθι. Το οποίο κατά κανόνα καταρρέει μόνο του εν ευθέτω χρόνω, αλλά τότε πέφτει μούγγα στην ευρωπαϊκή στρούγκα για ευνόητους λόγους. Μea culpa στα γνωστά ιερατεία δεν υπάρχει.

Οι ηγεσίες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. βρίσκονται στο στόχαστρο των Βρυξελλών, διότι αρνούνται να δεχτούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες (και παράνομους μετανάστες που «βαπτίζονται» πρόσφυγες) στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.

Επειδή, όμως, όπως λέει ο κατά τεκμήριο ευρωπαϊστής ελληνικός λαός, «άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη», έχει σημασία να δούμε ποιος είναι ο πραγματικός λαϊκιστής και ποιος υποσκάπτει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Οι γερμανικές Αρχές έλαβαν την απόφαση να εφαρμόσουν ειδικά μέτρα στα αεροδρόμια της χώρας για τους προερχόμενους από την Ελλάδα επιβάτες, όπερ σημαίνει ιδιότυπη «καραντίνα» και ταλαιπωρία για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στη Γερμανία. Ο λόγος που επικαλούνται είναι ότι το μεγάλο μεταναστευτικό-προσφυγικό ρεύμα προς την Ελλάδα σε συνδυασμό με τα -κατά τους Γερμανούς- πλημμελή μέτρα ελέγχου από τις ελληνικές Αρχές οδήγησαν σε αυξημένα περιστατικά απόπειρας παράνομης εισόδου στη γερμανική επικράτεια.

Τα πραγματικά αίτια της απόφασης του Βερολίνου, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι τελείως διαφορετικά. Με αφορμή τις διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, το Προσφυγικό επανήλθε στην επικαιρότητα με όρους επικρίσεων κατά της Άνγκελα Μέρκελ. Ο γερμανικός Τύπος αναφέρει ότι άτομα των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίπτεται «εξαφανίζονται», ότι στη χώρα κυκλοφορούν 200.000-250.000 παράνομοι μετανάστες, δίχως το κράτος να γνωρίζει ποιοι είναι και πού βρίσκονται, οι Πράσινοι και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη βάση δεδομένων για το ποιος μπαίνει στη Γερμανία και ότι το Μητρώο Αλλοδαπών δεν είναι αξιόπιστο και, μέσα σε όλα αυτά, ποιος φταίει; Η «Bild», η οποία ξεκίνησε εκστρατεία για το Προσφυγικό, έχει την «απάντηση»: «Από την Ελλάδα ξεκίνησαν όλα» αναφέρει σε πρωτοσέλιδό της, επικαλούμενη στοιχεία του... 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο υποστηρίζει ότι στα γερμανικά αεροδρόμια έχουν συλληφθεί εντός του 2017 περίπου 1.000 άτομα προερχόμενα από την Ελλάδα χωρίς να διαθέτουν βίζα Σένγκεν, από σύνολο 15.000 ανθρώπων που οι ίδιοι οι Γερμανοί λένε ότι έχουν έλθει από τον «βαλκανικό δρόμο».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής οι γερμανικές Αρχές «δεν έχουν διαβιβάσει στις ελληνικές τα στοιχεία ούτε ενός ατόμου το οποίο αποδεδειγμένα ή έστω καθ' υποψία έχει μπει στη Γερμανία παράνομα, προερχόμενο από την Ελλάδα»... Επίσης, δεν έχουν κοινοποιήσει κανένα έγγραφο στο οποίο να αναγράφεται επισήμως ο ισχυρισμός περί 1.000 ατόμων, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Η εκτίμηση των Ελλήνων αρμοδίων είναι ότι τα στοιχεία που αφήνονται να διαρρεύσουν είναι είτε ανύπαρκτα είτε διογκωμένα. Κύκλοι στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο off the record κάνουν λόγο για «πολιτική και όχι επιχειρησιακή απόφαση», με σκοπό να εκτονωθούν οι πιέσεις που δημιουργούνται από το κλίμα που καλλιεργούν στην κοινή γνώμη κόμματα και Τύπος και έτσι να διευκολυνθούν στο ακροατήριό τους οι «σκληροί» συνομιλητές της Μέρκελ ενόψει της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Η Ελλάδα, δηλαδή, πάλι εύκολος και πρόχειρος «ένοχος». Κατά τα λοιπά, είναι λαϊκιστές και αντιευρωπαίοι οι Ούγγροι και οι Πολωνοί. Οι οποίοι τουλάχιστον είναι ειλικρινείς.