Η σφραγίδα αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι ακόμα νωπή. Αν την πιάσεις, μουτζουρώνεσαι και το μελάνι της μουτζούρας έχει προέλευση. Είναι τουρκικό! Και όμως, με τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία θέλει τα επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο για να τα χρησιμοποιήσει, να αντηχούν ακόμα στα ελβετικά βουνά, υπάρχει ήδη κινητικότητα για... επανέναρξη των συνομιλών. Από ποιον; Από τους Βρετανούς, οι οποίοι φέρονται να επεξεργάζονται σχέδιο το οποίο προβλέπει μείωση των τουρκικών στρατευμάτων -όχι απόσυρσηκαι μετάθεση της κατάργησης των εγγυήσεων σε βάθος 15ετίας, με την απόφαση, όμως, να εναπόκειται στον γ.γ. του ΟΗΕ, αντί στην Τουρκία, όπως ζητούσε η Αγκυρα. Τα «τυράκια» είναι δύο. Και είναι και τα δύο δηλητηριασμένα. Μόλις τα φάνε Αθήνα και Λευκωσία, θα πεθάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η μείωση των τουρκικών δυνάμεων, ακόμα και σε επίπεδο 650 στρατιωτών, από μόνη της δεν λέει τίποτα από άποψη ασφαλείας -αντιθέτως από άποψη συμβολισμού λέει πολλά-, γιατί η διατήρηση των εγγυήσεων για 15 χρόνια… και βλέπουμε δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία για νέα απόβαση, αν και όταν το αποφασίσει, με αφορμή κάποια προβοκάτσια.

Η πρεμούρα για νέα διαπραγμάτευση, ενώ το πτώμα της προηγούμενης παραμένει ζεστό και άταφο στο Κρανς-Μοντάνα, οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένους λόγους: Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ξεκίνησαν και η προοπτική που δημιουργείται, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων, είναι μίας Κύπρου με διαφορετικό γεωπολιτικό status, σε συνδυασμό, μάλιστα, με αντίστοιχες ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Κάποιοι έχουν λόγο να προσπαθούν να ακυρώσουν αυτές τις προοπτικές και στη θέση ενός κράτους αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ, μέλους της ΕΕ, με κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που συμμετέχει στους αναδυόμενους άξονες της Ανατολικής Μεσογείου, θέλουν ένα δυσλειτουργικό, θνησιγενές προτεκτοράτο, υπό πολυεπίπεδη ομηρία. Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κανέναν λόγο να θέλουν κάτι τέτοιο.

ΥΓ.: Συναντήθηκε, χθες, ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με τον παλιό μας γνώριμο, μεσολαβητή στο Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς. Ο Νίμιτς είπε ότι άμεσα δεν βλέπει κάτι, αλλά θα προσπαθήσει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το όνομα, εν καιρώ. Ο Κοτζιάς είπε ότι, όσον αφορά τις σκοπιανές προθέσεις, βλέπει μόνο επικοινωνιακές δηλώσεις και από τηγανίτα τίποτα. Εμαθαν ότι διαπραγματευόμαστε και πλάκωσε και ο Νίμιτς